Panowie, ja ujmę to tak: czy na używanych: boschach, bremi- bo takie mam komplety, czy na mieszance wymienionych i 3 vemo dosyć nowych(kupiłem samochód było 3xbosch+ 3xprawie nowe vemo) falowanie jak ma być to będzie. Wszystkie w/w cewki mają opory odpowiednie, świece wygladają doskonale-aż za bardzo bo po wyglądzie można snuć ze jest zbyt uboga mieszanka:izolatory czyste, biało szarawe itd. Fajki jak są stare to tak czy tak trzeba wymienić, bo jak nawet opór mają niby dobry i średnio prawie ten sam to nie wiadomo co się z nimi dzieje gdy są włożone do "rurek" w głowicy i jak się zachowują w podwyższonej temperaturze(opór+przebicia).
Jeśli fajki są juz wadliwe, czy też któraś z cewek też, to ich wymiana przyniesie na pewno efekt w postaci ogólnie lepszej sprawności silnika-lepszego kopa, mniejszego spalania ale to bełkotliwe falowanie i dziwne reakcje na wolnych obrotach w mniejszym czy większym stopniu pozostaną.
Ja się w swoim przekonałem, że sprawa(pamiętać w MOIM!) leży przede wszystkim w układzie dolotowym! i oczywiście dobrym ciśnieniu paliwa.
Ostatnio(od ok. 1,5 miesiąca) zaopatrzyłem się w interfejs, ściągnąłem inpę(5.02) i dryndałem z PC do garażu tam i z powrotem> Dobrze, że garaż mam na podwórzu

. Mieszałem cewkami, świecami, wtryskami(kilkukrotnie czyszczonymi

), olejami i nie pamiętam w tej chwili

czym

. Inpa sobie inpą, jej to zawsze dogadzało. To jest program, który jak to jeden z forumowiczów określił że z niego można wróżyć jak ze szklanej kuli. Zresztą ja wcześniej też delikatnie robiłem sobie małe jajka z tej wyroczni.
Oczywiście ogólny podgląd daje, można skasować błędy... .
Ale zrobiłem tak, że ledwie tym samochodzem można było ruszyć z miejsca(znam go już dobrze, bo ktokolwiek z samochodu innej marki gdyby siadł to dłuugo by musiał się uczyć jak to się robi)-dławienie-falowanie i .. inpa co? wszystko OK! .
Zrobiłem, że startuje płynnie i INPA też jest OK.
Piszę to tylko z doświadczenia przy moim silniku! i nie znaczy to oczywiście że tak ma być w każdym identycznym czy podobnej konstrukcji.
Jak trochę jeszcze dojrzeję to zainstaluję sobie DIS. Mam już pliki, tylko miejsca mało

(format sie kłania

, bo systemowa jest prawie zatkana

)