BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 16:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] drżenie kierownicy przy hamowaniu
PostNapisane: 20 kwietnia 2014, 00:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57TUD30
Adaśko napisał(a):
Ja mam podobnie....Hamowanie delikatne ze 120-80 trzesie kierą.
Predkość powyzej 150 km/h jest wrazenie jakby gwóżdz wbity w prawą oponę.

Magiel nowy , tarcze nowe z klockami odpowiednio docierane /ATE / felgi sprawdzane , wyważane z testem drogowym / taki wydruk dostałem co i ile każda felga tam ma itp/

Kół nie zamienię bo mam 8j *18 przód a tył 8,5 *18

Opony też nie da się przełozyc bo to Conti F1 EAGLE /tam jest napis która ma być na zewnątrz strona a która od wewnątrz/

Nie mam już q....wa pojecia co to.

Piasta ? Zawieszenie sprawdzane /drazki i całe to ustrojstwo /
Opona ? /dziś już wiem ze kosmicznie drogie opony nie sa aż takie super , hiper...bo zimówka wyząbkowana :-(/

Powyzej 150 km /h wyczuwam cos w prawym kole /oponie ...jakby cos bylo przyklejone.... Jak jade powolutku i skrecam kiera minimalnie....jest wrazenie jakby opony byly z motocrossu....moze przesadzilem...ale jakos tak "kwadratowo" sie jezdzi.....
Macie Koledzy jakiś pomysł ...punkt zaczepienia.

Poza tym auto idzie jak burza ;-)

Siema,

Przyłączam się do tematu, może wspólnie uda nam się jakoś rozwiązać ten problem...

W mojej e46 rownież występują drgania na kierownicy podczas hamowania oraz dużej prędkości. Jeżeli hamuje to nie zawsze pojawiają sie wspomniane drgania, natomiast podczas jazdy 120km/h i wiecęj kierownica zaczyna drgać ale tylko jeżeli bmka dostaje nacisk na prawą oś czyli np jak zmieniam pas lub robię slalom na próbę, zawsze jak skręcam w lewo to kierownica wali jak szalona!

Końcówki i łączniki wymienione. Mam mały luz na kierownicy, tylko jak mam wyprostowaną kierownicę- chyba wyrobione zęby na maglownicy i myślałem, że taka jest przyczyna drgań ale czytając Twojego posta wygladą na to, że niekoniecznie.

Jakiś czas temu przeżuciłem lewe tylne koło na przód jak zmieniałem opony, kupiłem gumy na tył, a ze lewa przednia była do niczego to przełożyłem felgę. Coś kojarzę, że chyba wtedy zacząłem mieć te drgania. Zamienie jutro felgi spowrotem i dam znać czy pomogło!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 kwietnia 2014, 08:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330i
Kod silnika: m54
E tam drgania powstają od luzów, od opon, albo tarcze bija, lub geometra innej teori nie ma chyba ;)

Tania firma tarcz została założona albo piasta nie została wyczyszczona dokladnie przy wymianie tarcz, A czasem w bmw jest tak ze falgi z tyłu maja szersze niż przód może cos namieszales.

PostNapisane: 21 kwietnia 2014, 17:40 
Pierwsze kroki

skiaba21 napisał(a):
E tam drgania powstają od luzów, od opon, albo tarcze bija, lub geometra innej teori nie ma chyba ;)

Tania firma tarcz została założona albo piasta nie została wyczyszczona dokladnie przy wymianie tarcz, A czasem w bmw jest tak ze falgi z tyłu maja szersze niż przód może cos namieszales.

ATE to uważasz za tanie?
Przy zakładaniu byłem obecny...piaste wyczyszczono do metalu,
Z tyłu mam szersze felgi niz z przodu...ale wszystko jest ok załozone.

Luz na maglu trzeba skasować-magiel to koszt 500 zł

Jutro pojade sprawdzić bicie na tarczach i piescie. Przełoze koła przednie od kumpla z foruk który ma 18 tki i nie ma takich dolegliwosci. Jesli drgani nie bedzie to wina tylko w oponie bo felgi sa mega dobrze sprawdzone.
Jesli drgania beda na pozyczonych kołach to winne moga być tarcze , piasta , luz na koncówce drążka.

Geometrie robiłem zawsze.

PostNapisane: 30 kwietnia 2014, 10:02 
Pierwsze kroki

sprawdziłem tarcze które niedawno załozyłem, sam byłem przy pomiarze. Wszystko ok!
Koła wywazone + test drogowy na HUNTERZE wyważone , przestawiona opona etc...
Wymieniłem te pływajace tuleje banana wahacza na Meyle HD -prowadzenie mega

Powyzsze zabiegi nic nie dały.

Magiel nowy bez luzów stuków , puków.
Szarpaki katowały autem az zal było patrzec....zadnych luzów

Poddaję się w walce z siła marki. Depresja murowana ! :mur:

PostNapisane: 1 maja 2014, 14:46 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523iA
Kod silnika: M52
Ja u siebie też miałem drgania kiedy podczas jazdy... wymieniłem magiel (miał luz i wycieki), wywaliłem stare opony przednie i mam spokój, ale czasami jest wyczuwalne bardzo delikatne bicie, ale prawdopodobnie to od felgi która będziesz szła do prostowania. Pytanie czy przez przegób kolumny kierowniczej dolny mogą występować bicia? Bo mam na nim delikatny luz, a cena nowego powala (występuje tylko ori).

PostNapisane: 1 maja 2014, 14:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B28
ja bym stawiał na tarcze, mam podobny problem, nowe tarcze i drżenie kierownicy, rozmawiałem ze znajomym tokarzem i mi powiedział " a bo ja mało nowych tarcz toczyłem??" wiec jestem umowiony na zrzucenie i sprawdzenie na tokarce

PostNapisane: 1 maja 2014, 15:24 
Pierwsze kroki

a miezyłes bicie tracz zegarem? bo ja tak i nie bardzo wiem co miałbym szlifowac

PostNapisane: 2 maja 2014, 09:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B28
ja póki co mam nadzieje ze w moim wypadku wizyta u tokarza pomoże. w moim autku jest pare innych mankmentow, wiekszość związanych z kołami. ABS i kontrola trakcji, ale priorytetem jest SPALANIE, ale to nie w tym temacie :D

PostNapisane: 4 maja 2014, 00:56 
Pierwsze kroki

Nie prosciej zmierzyc zegarem bicie zamiast toczyc? Toczenie pomaga na chwle jesli nie usunie sje przyczyny

PostNapisane: 4 maja 2014, 12:39 
Pierwsze kroki

Witam
Ja bym sprawdził tylne tarcze w jakim są stanie i czy nie mają bicia

Też miałem taki problem, wymieniłem tuleje i inne rzeczy i nic, już się poddałem. Po jakimś czasie zobaczyłem,że z tyłu tarcze są już do wymiany. Wymieniłem i sukces :hurra: bisie zniknęło. Nie przypuszczałem,że to przez tył.

Mam nadzieje,że dojdziesz co jest nie tak, bo ja spory czas tak jeździłem i mnie to denerwowało, a teraz jaka ulga, jak fajnie się jeździ bez trzęsienia, bicia.

PostNapisane: 4 maja 2014, 13:55 
Pierwsze kroki

Tez gdzies czytalem sugestie ze to przez tyl......ale jaki to ma zwiazek z biciem kiery ?

PostNapisane: 4 maja 2014, 14:50 
Pierwsze kroki

Też nie brałem tyłu pod uwagę,a po wymianie tarcz jest ok. Nie myślałem,że wibracje z tyłu będą odczuwalne na przodzie auta.
Ja u siebie najpierw wymieniałem tarcze z przodu, bo były tak zjechane, że się powykrzywiały, popękały i telepało jak nie wiem. Po wymianie było trochę lepiej, zacząłem szukać wymieniać tuleje wahaczy itd. Gdy już się poddałem po jakimś czasie zobaczyłem,że tył jest też do wymiany do tego stopnia,że jak zdejmowałem jedną z tarcz to pół tarczy zostało mi w ręku (mam tarcze wentylowane i przerdzewiała w środku łączenia)
Teraz nic nie drży, nie telepie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1