BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 09:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 320d M47N Klimatyzacja działa ale nie całkiem OK
PostNapisane: 5 czerwca 2011, 12:38 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
Wczoraj śmigałem cały dzień na klimie po mieście i sprawdzałem, ale powiem Ci, że u mnie z wszystkich czterech czołowych nawiewów leci identyczne powietrze więc nie potrafię się określić w tej sprawie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 czerwca 2011, 16:18 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Mi z każdego miejsca wieje zimnym tylko mam troche inny problem po 30 minutach jazdy najczesciej dzieje sie to na trasie nagle klima przestaje działac nie wiem dlaczego... jakies pomysly ?

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 22:55 
Pierwsze kroki

Witam .
U mnie jest ten sam problem :( gdy klima dziala z 2 lewych nawiewow leci ziemniutkie powietrze a z 2 prawych leci odczuwalne reka cieplejesze powietrze, przy upalach nawet przy klimie na maxa wlaczonej 5 min wczesniej przed wejsciem do auta jest lipa ;/

prosze o pw jesli ktos rozwiazal juz ten problem i cie co trzeba zrobic.. serdecznie pozdrawiam

PostNapisane: 22 czerwca 2012, 07:30 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam Panowie .

Zapomniałem o tym temacie już dawno, dobrze że został odkopany bo problem rozwiązałem. :hurra:

W moim przypadku,można było błądzić bo podzespoły układu klimatyzacji były sprawne a ciśnienie mierzone w serwisie klimatyzacji po stronie ssącej i tłoczącej prawidłowe.

Pojechałem jeszcze raz do gościa który nabija klimy i ma sprzęt na poziomie. Kazałem spuścić cały czynnik w powietrze ,podłączyć pompę vacum i odessać to co zostało w układzie. Odsysając stworzył jeden bar podciśnienia a następnie załadował nowy czynnik tyle ile powinno być w układzie (zgodnie z naklejką na masce). Przy okazji uzupełnił olej w sprężarce.

Klima działa jak głupia WSZYSTKO OK (JAK SIĘ WŁĄCZY NADMUCH MAX ZIMNEGO TYLKO NA KRATKI NAD RADIEM I WSADZI DO NICH TERMOPARĘ -TERMOMETR POMIAR POWINIEN WYNOSIĆ OKOŁO 5 ST.C )

W moim przypadku gaz w układzie był ,dlatego było ciśnienie ale ,gaz był rozcieńczony z powietrzem . Jak jest z gazem powietrze w układzie to podczas rozprężania -nadmuchu zimnego powietrza słychać z kratki środkowej dziwne syczenie ,jakby bulgotanie -takie jakieś szumienie. Jak jest sam czysty gaz jest cicho.

Jak się znalazło powietrze w układzie ,nie wiem ! Być może poprzedni właściciel pojechał dobić klimę i dobito mu powietrze nie gaz. Podobno proceder dobrze znany wśród ludzi którzy zajmują się klimami.

Morał z tego taki : Jeśli jedziesz dobić klimę do kogoś kogo nie znasz ,możesz liczyć na to że cię wyroluje . Pewniakiem jest spuszczenie całego czynnika i nabicie nowego ,nabicie nowego z poziomu podciśnienia. Wtedy nie może naładować ci powietrza bo klima nie zadziała. Facet jest bez wyjścia i musi dać gaz.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 22 czerwca 2012, 23:01 
Pierwsze kroki

dzieki serdeczne, jutro jade i zrobie tka jak pisales; ) mam nadzieje ze mi tez to pomoze ;) serdeczne dzieki ;p
pozdrawiam

PostNapisane: 18 maja 2014, 20:55 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54
Roger-Nysa napisał(a):
Kazałem spuścić cały czynnik w powietrze
gratuluje rozumu..

A nawiasem mówiąc, przeczytalem cały temat i zastanawiam sie czemu nie wpadłes na to , zeby jechac do kogoś na sprawdzenie ukłądu klimatyzacji..
Pewnie odessaliby Ci cały czynnik, wpompowali poprawną ilośc wraz z olejem.. i byłoby po problemie, bo jak dla mnie ewidentnie jak mimo tego ze kompresor sie załącza a z kratek nie leci chłód.. to coś nie tak z ilością lub jakością czynnika..

PostNapisane: 19 maja 2014, 20:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=118207
jnx napisał(a):
Ja nie mierzyłem termometrem ale przystawiałem rękę i leciało wszędzie takie samo "chłodne" powietrze. "Chłodne" ponieważ w a4 leci chłodniejsze gdy ustawię na minimum i jest takie jakby bardziej suche w audi porównując do bmw. Wiem jeszcze że gdy tylko trochę przestawię te pokretło na kratkach w panelu środkowym na 2 niebieskie kreski to od razu jest te powietrze odczuwalnie cieplejsze. Po cholere to w ogóle jest skoro jest klimatronik? Ogólnie mogę stwierdzić że wydajność klimatyzacji w audi jest lepsza niż w moim E46, za to w X5 w MEEEGA upały siedząc w garniturze było mi aż zimno.

Potwierdzam, miałem Audi A4 B5 2000r i jak włączyłem klimę to Syberia się od razu robiła. Po ustawieniu danej temperatury i funckji "Auto" nic innego nie trzeba było ustawiać i była malina.

W moim BMW niestety jest gorzej, słabiej chłodzi i trzeba jeszcze kombinować z tym pokrętłem między kratkami nawiewu. Ale możliwe, że gaz jest wymieszany z powietrzem. Nie znam się na klimatyzacjach, ale mój układ był podłączany do jakiejś maszyny, która podobno wszystko ściągnęła i nabiła od nowa, tylko nie wiem czy całkiem nowym czynnikiem, czy wymieszanym, z tym co miałem. Sporo u mnie brakowało tego czynnika podobno. Byłem gdzieś we Wrocławiu z rabatem z Groupona.

PostNapisane: 29 czerwca 2014, 13:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
Witam !
Temat trochę stary ale czy komuś jeszcze udało się rozwiązać ten problem z tym nawiewem, czy wystarczy zrobić to co kolega pisał powyżej o nabiciu klimy. Szkoda byłoby stracić czynnik gdyby trzeba było coś rozbierać

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1