BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 21:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Pytania o dobre audio
PostNapisane: 4 czerwca 2014, 14:00 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
Witam wszystkich,
na wstępie chciałem napisać, że używałem opcji SZUKAJ ale wszystko co znalazłem to tematy dość stare a poza tym nigdzie nie uzyskałem kompleksowej odpowiedzi.

W mojej E46 Touring chciałbym się zająć audio. Na początku chodzi mi o drzwi z przodu i w związku z tym mam kilka pytań i mam nadzieję że pomożecie. Zaznaczam, że jestem laikiem w tym temacie i proszę o wyrozumiałość (ale lekko pośmiać się możecie :D )

1. Jakie maty polecacie do wygłuszenia drzwi? Zależy mi również na pieniążkach i chciałbym się zmieścić z wygłuszeniem w jakichś 200, max 300 zł. Da radę to zrobić?
2. Wyszukałem, że wygłusza się dwoma warstwami - wewnętrzną za szybą i zewnętrzną przed szybą. O ile wygłuszenie przed szybą jest dość proste to jak to się robi w drugim przypadku? Odkręca się stelaż szyby, wyjmuje szybę itd czy nakleja się te maty jakoś "na raty" przez dostępne dziury?
3. Nie chcę montować głośników do tapicerki tylko mam zamiar wyciąć dziurę w drzwiach i tu pytanie trzecie: Jakie dystanse wybrać i jak je się montuje? Na klej czy jakoś się przykręca do blachy? I czy głośniki wtedy montuje się do tych dystansów?
4. Jakie najlepiej głośniki wybrać na przód żeby to jakoś przystępnie grało? I tu też pieniążki grają rolę.
5. Raz już rozbierałem boczki drzwi i po odkręceniu osłony głośników zauważyłem że "wsuwki" do głośników są oryginalne, na kostki. Do każdej kostki dochodzą dwa kabelki i się trochę zdziwiłem. Jak kupię nieoryginalne głośniki to będą tam tylko dwa bolczyki na wsuwki a nie na kostki. Jak te dwa przewody do jednego kostki przerobić na jedną wsuwkę? Przecięcie i złączenie ich chyba nie załatwi sprawy.

W posiadaniu posiadam już skrzynkę Rocford Fosgate P1 30 cm (chyba) i do tego wzmacniacz Crunch GPX500.2 GroundPounder 2x125W. Coś takiego:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/crunc ... 31904.html .

Opinie na temat tego sprzętu też mile widziane. Sprzęt ten dostałem więc nie miałem wyboru innego.

Proszę o pomoc i pozdrawiam :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Pytania o dobre audio
PostNapisane: 4 czerwca 2014, 14:46 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
A jaki widzisz problem w podłączeniu się do już istniejącego tematu ? Ten pewnie za moment poleci do śmieci :)

PostNapisane: 5 czerwca 2014, 16:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 320d
Kod silnika: M47N
Sześć mat STP Silver wystarczy , tak więc zamkniesz się w trzech stówach jeśli chodzi o wygłuszenie . Ja dystanse "wyrzeźbiłem" sam . Przykręciłem je do blachy trzema śrubami dając pod dystans grubą aluminiową blachę tego samego kształtu co dystans , aby usztywnić wszystko .
Aaaa... i do wyklejania matami nie wyjmowałem szyb . Kleiłem wszędzie tam, gdzie mogłem włożyć ręce . Jest ciasno , ale da się to zrobić .

PostNapisane: 5 czerwca 2014, 17:14 

Kleko napisał(a):
4. Jakie najlepiej głośniki wybrać na przód żeby to jakoś przystępnie grało? I tu też pieniążki grają rolę.

najlepiej ?? jakie chcesz ;)
Poza tym jesteś laikiem w sprzecie audio, więc czego byś nie wybrał będzie grało (dla ciebie) dobrze.

Kleko napisał(a):
5. Raz już rozbierałem boczki drzwi i po odkręceniu osłony głośników zauważyłem że "wsuwki" do głośników są oryginalne, na kostki. Do każdej kostki dochodzą dwa kabelki i się trochę zdziwiłem. Jak kupię nieoryginalne głośniki to będą tam tylko dwa bolczyki na wsuwki a nie na kostki. Jak te dwa przewody do jednego kostki przerobić na jedną wsuwkę? Przecięcie i złączenie ich chyba nie załatwi sprawy.

Nic tu nie przerabiasz... 2 kable - plus i minus. Wtyczka to wtyczka. BMW chciało to jest. Kupisz nowe głośniki - utniesz wtyczke i osobno kable podłączysz pod +/- w głośnikach.

PostNapisane: 5 czerwca 2014, 22:48 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
kszyhu, swoją odpowiedzią nie pomogłeś ani trochę. Wymądrzać się każdy umie ale chyba nie o to tu chodzi..

To że jestem laikiem w temacie audio nie znaczy, że mogę wywalić pieniądze na byle co. Po to tu piszę, żeby ktoś mi pomógł w zakupie czegoś dobrego.

Kostki są dwie do jednego głośnika i do każdej kostki są dwa kable. Łącznie do głośnika dochodzą 4 kable. A przy głośniku nowym będę miał dwie wsuwki.

PostNapisane: 6 czerwca 2014, 14:00 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Kleko napisał(a):
kszyhuŁącznie do głośnika dochodzą 4 kable. A przy głośniku nowym będę miał dwie wsuwki.

Dwie wsuwki... ale pamiętaj że będziesz miał zwrotnicę a do niej wchodzą 4 przewody i o to cała filozofia :]

PostNapisane: 6 czerwca 2014, 16:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 320d
Kod silnika: M47N
Z radia do drzwi biegnie przewód do woofera w drzwiach , a z niego biegnie jeszcze przewód do tweetera .
Jeżeli kupisz zestaw odseparowany ( nie daj Boże współosiowy ) , przewód który zasila sygnałem woofer wpinasz do zwrotnicy w miejsce input , natomiast sygnał ze zwrotnicy wychodzi osobno na tweeter i woofer . Ot cała filozofia .

Jeśli chodzi natomiast o głośniki i pytanie które najlepsze , to jednoznacznej odpowiedzi nie znajdziesz . Każdy ma inne ucho i najlepiej posłuchać kilku zestawów jeśli będziesz miał możliwość . Prawda jest taka , że jeśli nie zrobisz dobrze drzwi , to i Focal Utopia zagra cienko . Z drugiej strony wszystko zależy od tego , czego kto oczekuje ? Znam takich , którym fabryka wystarcza .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1