BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 czerwca 2025, 23:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2007, 23:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36 323ti Compact
Kod silnika: M52B25
oczywiście mamy też w Polsce osoby naiwne które myślą ze zmienią świat ;)

moje CB -- > President Harry II ASC + Sirio ML-145

Mój mały czarny diabełek BMW 323Ti Compact

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2007, 23:52 
Forumowicz

Tak mi się jeszcze przypomniało.
Na prawde warty obejrzenia jest film Syriana. Przesłanie to samo co ostatnia część Zeitgeist z tym że zaprezentowana na zasadzie fabuły.
W rolach głównych George Clooney i Matt Damon , naprawde w filmie nia ma słabo zagranych ról. Warty polecenia jest również ze względu na zdjęcia Roberta Elswita (Magnolia, Good nigt and good luck) które są utrzymane w klimacie Zakładnika z Tomem Cruisem.
Ogólnie sam Clooney też podziela opinie o 11.09 co dało się wyczytać meidzy wierszami w wywiadzie dla FILMU o Syrianie. Był też jej producentem.
Rano jeszcze poszukam tego wywiadu bo na prawde ciekawy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2007, 10:58 
Zacna persona forum

Labrador napisał(a):
oczywiście mamy też w Polsce osoby naiwne które myślą ze zmienią świat ;)

Naiwne ? Mhm. Dużo mówi o tobie ten post.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2007, 12:14 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Obejrzalem pierwszą część filmu,

Chcę powiedzieć, że jesli na kimś robi wrażenie pierwsza część to jest zwyczajnie niedouczony humanistycznie.
Czytalem wiele razy ze wiedza ludzi humanistyczna jest niska jak nigdy przedtem w dzisiejszych czasach. Sam mialem gdzies kiedys, a raczej nie docenialem tego typu wiedzy, ale sie mylilem.
Jeśli ktoś sie dziwi, slysząc o ciąglości pojęciowo mitologicznej od czasów starożytnych aż do dziś to żyje w matrixie, albo zwyczajnie przecenie dzisiejsze czasy w kwestii rzekomego wplywu na czlowieka i wyzwalania go z pogaństwa i swej natury.

W sumie film jest zrobiony jak dzielko propagandowe, sposob opowiadania nie każe go traktować jak rzetelną próbę dyskusji czy przedstawiania czegokolwiek.
Styl produkcji nawiązuje doskonale do czytelnika Faktów i Skandali.

Sądzilem że fakt ŚWIADOMEGO przeniesienia Bożego Narodzenia na dzień przesilenia dziennego w Grudniu jest sprawą oczywistą.
Jezus urodzil się w lecie, ale święto celowo przeniesiono na najdluższą noc w roku.
Nikt tego nigdy nie ukrywal, tak jak i innych porównań i konotacji.
Apropo's slońce nie twi wtedy w tej samej pozycji, tyle że ruch jest jego ograniczony z racji elipsoidalnej trajektorii, a raczej tego jak ją widzimy z naszego punktu obserwacji.
Bzdety o inkwizycji też się widze pojawily w tym filmie.
Te rzeczy o których wiem, a o których się mówi w tym filmie, są pokazane na silę na opak. Podejrzewam ze i z resztą może być podobnie.
Obejrze dalsze części to dopiszę co sądze o nich.

[ Dodano: 12 Listopad 2007, 15:35 ]
Dooglądalem film do końca.
Pierwsza część jest jakby gorzkim nawiązaniem do części trzeciej, która w sumie pokazuje ludzi jako bezwolne masy, niewiedzące... skoro ta część pierwsza oświeca widzów rzeczami zdawaloby sie oczywistymi...

Część druga.
Nie wypowiem się na temat tego.
Jest pewne że tego typu prowakcje byly robione wiele razy w przeszlosci.

Co ciekawe, ludzie bezmyslnie zaczynają paplać o spisku, ksenofobii, kiedy ktoś coś powie, domniama, że tak moglo sie zdarzyć, że korzystają na tych wydarzeniach nie ci, których się powszechnie oskarża.
Mossad izraelski wpadl w 1968 roku w Egipcie kiedy probowal dokonac zamachu na swoją wlasną ambasadę....

Część trzecia, w sumie operuje nieco na pojęciach ekonomii których prawie nikt nie rozumie poza specjalistami - polityka monetarna, ilość pieniądza w obiegu etc.
Ja też nie jestem specjalistą w tych tematach.
Jednak ta część filmu mam nadzieje uzmyslawia ludziom w jakich czasach zyjemy.
W sumie to mozna by polecic UPR i Koriwna, jako wolnosciowca totalnie olewającego te mechanizmy miedzynarodowe,
to zabieranie wolności przez chipy, nakaz jezdzenia w pasach (!! dokladnie), posiadanie prawie pod przymusem kont w bankach (byly premier..?), zwiekszanie kontroli nad ludzmi, kamery, fotoradary, mnóstwo kamer monitoringu.
Jak widzicie, wszytsko to jest jakoś powiązane, ludzi traktuje się mechanicznie jak trzodę.
Znaczy demokracja w rozkwicie, i tak jak pisalem wczesniej, kultura obrazkowa, tyle ze z telewizji.

Sprawy chipów które w USA zdają się wkraczać w życie uzasadnia się ochroną granic USA.
Wiecie że granice wymyślono w XXw ??
TO wymysl komunizmu.

W czesniej byly państwa, mialy terytoria, ale nie bylo strzeżonych granic.
To wymysl XXw, że chcąc przekroczyć granice dowolnie zostaniesz zabity!
Wczesniej bylo wiadomo, że tu jest państwo jedno, a za rzeką drugie, ale spokojnie każdy mógl sie pomiedzy nimi przemieszczać.
Slyszeliscie kiedys w jakiejś powiesci z IXX wieku o odprawach paszportowych, czy celnikach z granicy ?? :)

Co do prasy, i ich rzekomej wspólpracy z elitami celem ukrywania informacji,
po preczytaniu ksiązki Gorgona Thomasa, irlandzkiego dziennikarza zajmującego się od 30 lat sprawami wywiadu gdzie opisywal sprawy zwiazane z brytyjskim magnatem prasowym Robertem Mawxwelem (a wlasciwie Janem Ludvikiem Hochem z Czech) odechcialo misie czytac prase.
Tak jeszcze przytocze, ze o klasie tego dziennikarza i znawcy tematu mozna sie przekonac chocby czytając sensacje XX w Woloszanskiego, a tam sprawę porwania przez Izrael Mordechaia Vanunu, technika jądrowego który zdradzil fakt że Izrael ma bombe atomową - a potem przeczytać o tym samym wydarzeniu w książce Thomasa.
U Woloszanskiego to Matrix i kosmici, u Thomasa wszytsko jest caloscią, i nic nie bierze się znikąd. Polecam.

[ Dodano: 12 Listopad 2007, 15:41 ]
I jeszcze coś ciekawego...:

Naukowcy przebadali polską młodzież i wyszło im, że co czwarty piętnastolatek jest funkcjonalnym analfabetą. W całym zaś społeczeństwie, wedle innych badań, odsetek analfabetów funkcjonalnych wynosi ponad 40 proc. Idę o zakład, że kto o tym słyszy, a sam się do wspomnianych 40 proc. nie zalicza, ma chęć chwycić się za głowę i zakrzyknąć: „giniemy!”, „i co się dziwić, że wygrywają tu komuna i Lepper!” - albo coś takiego.

Ale - chwileczkę. Toż w kraju zdecydowanie przodującym pod każdym względem, jakim są USA, odsetek analfabetów jest zbliżony albo jeszcze większy. Głupota absolwentów większości amerykańskich szkół wyższych, przekonanych, że Słońce krąży wokół Ziemi a Platon to proszek do prania, jest wręcz przysłowiowa, dając tanie poczucie wyższości dziedzicom podupadłej cywilizacji Starego Kontynentu. I co z tego? Czy to w czymkolwiek Ameryce przeszkadza? Czy czyni ją bardziej otwartą na populizm i socjalną demagogię? Czy zmniejsza jej szanse w cywilizacyjnym wyścigu?

Przykład Amerykański jasno dowodzi tego, co nam, indoktrynowanym od wielu pokoleń w duchu tzw. Oświecenia, trudno nawet pomyśleć, taka to herezja, że powszechne wykształcenie to bzdura. Nie jest wcale tak, jak to sobie uroiły różne Woltery i Dideroty, że każdy chłop chciałby być filozofem, byle mu dać szansę. Rację miało jednak Średniowiecze, twierdząc, że Pan stworzył rycerza do boju, a chłopa do gnoju. Oczywiście - mylono się, łącząc określone aspiracje z urodzeniem, ale fakt jest faktem. Tylko część populacji przejawia intelektualne potrzeby, tak jak tylko część chce mieć wpływ na swój los. Inni nawet obdarowani doktoratami i prawami wyborczymi pozostaną bezmyślnym plebsem, bo tak im dobrze.

Zachód zresztą to wie i po cichu godzi się, że zarówno powszechne wykształcenie, jak i demokracja są pozorem. Każdy może dostać dyplom i zagłosować tak, jak nim zakręcą spece od propagandy, ale rzeczywistą wiedzę, a z nią rzeczywisty wpływ na świat uzyskują tylko niektórzy. Problem Polski nie polega na tym, że żyje w niej tyle motłochu, bo tak jest wszędzie - ale na tym, że brak jej własnej, prawdziwej, panującej nad tym motłochem elity.

Tylko że Amerykę czy zachodnią Europę stać na podtrzymywanie systemu pozorów obdarowującego analfabetów bezwartościowymi świadectwami. Polski nie. Dlatego zamiast marnować skromne środki na pozorne kształcenie mas, należałoby „wszystek ogień włożyć do Kamieńca” - inwestować w elitarne szkoły dla najzdolniejszych i w system tych najzdolniejszych wyławiający. Pozostali, bez względu na poniesione na ich kształcenie nakłady, i tak pozostaną ciemną masą, w sam raz na bigbradera.

Ja bym tylko spiąl ten tekst stwierdzeniem,
ze o ile w USA rządzi zza klusi pewna grupa ludzi, którzy są Amerykanami, i jednak realizują ten ich marsz w inne części kraju, to u nas nawet nie mamy już swoich zarządców, sami sprzedajni.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2007, 16:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Boogie napisał(a):

Sądzilem że fakt ŚWIADOMEGO przeniesienia Bożego Narodzenia na dzień przesilenia dziennego w Grudniu jest sprawą oczywistą..
Jezus urodzil się w lecie, ale święto celowo przeniesiono na najdluższą noc w roku.

....khm..i że w lecie się urodził wg Bilblii no no no.....zacofana jestem.....

Dzięki kolejny raz za uświadomienie nas ciemnych mas ;-)

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TB/kiedy_bn.html
i wiele wiele innych ale z latem się chętnie zapoznam..ja niewierna.

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 01:00 
Specjalista

e34 540i '94
Ty Agragfa jak zwykle, zeby se popisać.....

Ja slyszalem kiedyś teorie na temat lata, zimy na pewno nie, bo pasterze wtedy siedzieli w stodolach nie na polach, przy okazji witając nowonarodzonego ( to dla wyjątkowo niedouczonych).
A tu jest mocna teoria na temat wczesnej jesieni:
http://slowoizycie.pl/00-4/dat4-00.htm

Nic to jednak nie wnosi do tematu !
Chodzilo o robienie afery ze zbiezności wieżeń pogańskich i chrześcijańskich.

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 12:10 
Przyjaciel forum

....zwłaszcza że zima w Betlejem taka że ho ho......SE popisałam.

wiara - wierzeń ( to dla wyjątkowo niedouczonych).

:rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 13:15 
Forumowicz

Boogie napisał(a):
Obejrzalem pierwszą część filmu,

Chcę powiedzieć, że jesli na kimś robi wrażenie pierwsza część to jest zwyczajnie niedouczony humanistycznie.
Czytalem wiele razy ze wiedza ludzi humanistyczna jest niska jak nigdy przedtem w dzisiejszych czasach. Sam mialem gdzies kiedys, a raczej nie docenialem tego typu wiedzy, ale sie mylilem.
Jeśli ktoś sie dziwi, slysząc o ciąglości pojęciowo mitologicznej od czasów starożytnych aż do dziś to żyje w matrixie, albo zwyczajnie przecenie dzisiejsze czasy w kwestii rzekomego wplywu na czlowieka i wyzwalania go z pogaństwa i swej natury.

W sumie film jest zrobiony jak dzielko propagandowe, sposob opowiadania nie każe go traktować jak rzetelną próbę dyskusji czy przedstawiania czegokolwiek.
Styl produkcji nawiązuje doskonale do czytelnika Faktów i Skandali.

Sądzilem że fakt ŚWIADOMEGO przeniesienia Bożego Narodzenia na dzień przesilenia dziennego w Grudniu jest sprawą oczywistą.
Nikt tego nigdy nie ukrywal, tak jak i innych porównań i konotacji.
Apropo's slońce nie twi wtedy w tej samej pozycji, tyle że ruch jest jego ograniczony z racji elipsoidalnej trajektorii, a raczej tego jak ją widzimy z naszego punktu obserwacji.
Bzdety o inkwizycji też się widze pojawily w tym filmie.
Te rzeczy o których wiem, a o których się mówi w tym filmie, są pokazane na silę na opak. Podejrzewam ze i z resztą może być podobnie.
.

NApisz konkretnie ktore informacje podane w filmie sa nie prawdziwe!!!
Bzdecisz jak zawsze :kwasny:
ps najlepszy byl tekst o przymusowym posiadaniu konta :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:59 
Specjalista

e34 540i '94
bartpa napisał(a):

NApisz konkretnie ktore informacje podane w filmie sa nie prawdziwe!!!
Bzdecisz jak zawsze :kwasny:
ps najlepszy byl tekst o przymusowym posiadaniu konta :rotfl: :rotfl:

Bart, lekcje czytania to nie u mnie....
To co pisalem dotyczylo robienia afery z czegos, co wedlug mnie nie powinno nikogo dziwic, bo nie jest to wiedza tajemna.

Tekstu o koncie nie skomentuje bo nie masz kolego pojęcia co oznacza wolność.
A jeśli bank twierdzi że ja nic nie zarabiam, że moja umowa o prace legalna, zarejstrowana, to fikcja, BO NIE DOSTAJE KASY PRZELEWM tylko do ręki, to jest to dyktatura i pogwalcenie wolności.

Coś o inkwizycji :

Święte Oficjum

Trudno znaleźć instytucję równie zajadle atakowaną i oczernianą przez wrogów Kościoła. Świętej Inkwizycji przypisywano najokrutniejsze zbrodnie. Miała ona wysyłać na stosy miliony niewinnych ofiar, rozpowszechniać stosowanie tortur, krępować swobodę myśli. Propaganda protestanckich, potem oświeceniowych i komunistycznych łgarzy dobrze zapadła w tzw. świadomość potoczną.

Autorzy antyinkwizycyjnych paszkwili na ogół nie zawracają sobie głów faktami. Choćby takim, iż trybunały inkwizycyjne działały wedle rygorystycznych przepisów, utrudniających ewentualne nadużycia (co w ówczesnym sądownictwie stanowiło prawdziwą rewolucję). Prowadzący śledztwo zobowiązany był do drobiazgowego ustalenia prawdy, pod karą równorzędną tej, jaka groziła oskarżonemu. Działania śledcze inkwizytorów zawsze poprzedzał 'czas łaski' (15 dni do 1 miesiąca); heretycy mogli ujawnić wtedy swe błędy, mając gwarancję łaskawego potraktowania. Oskarżonym udostępniano treść zeznań świadków, często też dysponowali obrońcami.

Nie da się zaprzeczyć, iż w śledztwach sięgano po tortury, ale też ich stosowanie ograniczały ściśle określone reguły (co w tamtym, okrutnym świecie stanowiło ogromny postęp). Co ciekawe, zeznanie złożone na torturach zyskiwało moc prawną jedynie wtedy, gdy oskarżony potwierdził je potem dobrowolnie.

Mało kto pamięta, że zdecydowaną większość wyroków orzeczonych przez inkwizytorów stanowiły kary pokutne - udział w pielgrzymce, odmawianie co pewien czas wybranej modlitwy, noszenie naszytego na ubraniu 'znaku hańby', ufundowanie w kościele świecy. Trybunał mógł też wymierzyć karę chłosty, więzienia lub śmierci. Ogromną część wyroków śmierci wykonano in effigie (w wizerunku) - miast oskarżonego palono na stosie jego portret lub kukłę.

Skala represji
Najsroższy z inkwizytorów, Hiszpan Torquemada, przeprowadził w swym kraju, w ciągu 14 lat, aż sto tysięcy procesów; stracono w ich wyniku dwa tysiące oskarżonych. Stanowi to około połowy wszystkich ofiar inkwizycji hiszpańskiej (uznawanej za najsurowszą), zgładzonych na przestrzeni czterech wieków. Nie sposób lekceważyć tych liczb, ale pozostaje też faktem, iż odpowiadający przed sądami świeckimi sami nieraz oskarżali się o herezję, by zapewnić sobie proces przed trybunałem inkwizycyjnym, przebiegający w bez porównania bardziej cywilizowanych warunkach.

Oprócz herezji przedmiotem inkwizycyjnych dochodzeń były też takie występki, jak bluźnierstwo, złupienie kościoła, niezachowanie tajemnicy spowiedzi, złamanie celibatu, bigamia, rozwiązłość seksualna, sodomia. Przed trybunałami Świętego Oficjum stawali mordercy, koniokrady i strażnicy więzienni winni zgwałcenia aresztantek; w Hiszpanii - również arabscy szpiedzy. I tak spośród 3.000 osób, ściganych w ciągu trzech wieków przez trybunał w Limie (Peru), jedynie 172 odpowiadały za czary, a za bluźnierstwo - 97; niedyskretnych spowiedników osądzono tam 109, zaś bigamistów - 297. Spośród tych 3.000 podejrzanych skazano na śmierć 30 osób (średnio 10 straconych na każde stulecie). We wszystkich hiszpańskich posiadłościach w Ameryce liczba śmiertelnych ofiar Inkwizycji nie sięgała setki. Daje to pewne pojęcie o represyjności Świętego Oficjum, jeszcze dziś oskarżanego czasem o 'ludobójstwo' i 'masowy terror'

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 10:28 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Boogie, nie próbuj wybielać Kościoła. Przed inkwizycję trafiali pospolici przestępcy, jak przytoczyłeś, ale i osoby winne łupienia kościoła. A co to oznaczało? Ano, ktoś nie płacił dziesięciny bo go nie było stać i już mógł być o to właśnie podejrzany. Zresztą, inkwizycja to tylko jeden aspekt. A co z krucjatami? Co z templariuszami, co z albigensami? Walką o władzę (cezaropapizm, papocezaryzm - nie śmiejcie się było coś takiego :D)Wyrzynano ludzi w imię Boga. To jest fakt niezaprzeczalny. Kościół cały czas próbował utrzymać społeczeństwo w ryzach, ogłupić je, bo wiadomo - głupim łatwiej manipulować. Każdy przejaw wolnej myśli był herezją. Plebs miał myśleć tylko o Bogu, o nikim więcej, miał mu się oddać całkowicie, no bo kto był namiestnikiem Boga na ziemi? Jak myślisz, czemu służył sakrament spowiedzi? Ano temu, żeby wiedzieć, co w trawie piszczy. A jak masz informację, masz kontrolę. Gdyby było inaczej, odpustu nie dałoby się kupić, co onegdaj było powszechne. Zgodzę się z Tobą w jednym - pierwsza część filmu zrobiona jest trochę chaotycznie i niechlujnie, ale potwierdza tylko wnioski, do których doszedłem sam jakiś czas temu.

O granicach w XIX, co zapewne miałeś na myśli, nikt nie słyszał, bo społeczeństwo nie było tak mobilne, a zatem nie było potrzeby kontrolować przepływu osób. Nie było tak Czy teraz jest potrzeba - hmmmm... Można by się zastanowić.

Tak czy siak, film daje do myślenia. Nie oceniam go przez prymat "Faktu", "SE" czy "Skandali". Bo zawsze mnie interesowało, jak durny arabus mógł trafić boeingiem w taki cel, jak WTC. To nie kaszka z mleczkiem. Wyszkolono ich? No dobra, ale jak? Gdzie? Kto im taką krowę jak boeing udostępnił, bo od cessny to on się trochę w pilotażu chyba różni? Może trenowali na symulatorach na PC? Tu się nic kupy nie trzyma. Albo gdzie się podział samolot, który uderzył w budynek pentagonu. Faktycznie, budynek taki jak Pentagon zapewne jest monitorowany z wielu stron, więc dlaczego nie pokazano zapisu, tak jak przy WTC?

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 21:09 
Forumowicz

zbyt dlugo mi sie buforuje film. musialbym czekac tydzien aby go obejrzec. masakra.

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 11:42 
Przyjaciel forum

Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
O WTC jest jeszcze jeden cykl filmów na youtube zrobiony jeszcze dokładniej bodajże trzeba wpisać niewiarygodne fakty 11 września, ja wierzę, że to wszystko administracja Busha wymyśliła, tyle co jest zawartych dowodów w tym filmie potwierdza to w 100% wg mnie. Ciekawa jest pierwsza część o Jezusie, która potwierdziła moje przekonania, że kościół to jedna wielka ściema. Boogie jak Jezus mógł się urodzić w lato skoro Józef z Maryją szukali schronienia przed chłodem (tak jest napisane przynajmniej). Jakby było ciepło to by go mogła gdziekolwiek urodzić. Zresztą to całe niepokalane poczęcie, przecież to zaprzecza biologii. Jak dla mnie to jest wszystko wymyślone i nie mam zamiaru w to wierzyć. Pytanie jest tylko skąd się wzięło to wszystko. Mówi się, że był jakiś wybuch ale o też się musiało jakoś powstać. Na tym się opiera cała religia bo będziesz miał 100 argumentów na to, że to wszystko jest wymyślone to wreszcie się spytają: to skąd się to wzięło? Nie ma na to odpowiedzi, ale na pewno nie uwierzę w to, że gdzieś tam na górze siedzi sobie ktoś (podobny do nas bo przecież Bóg nas stworzył na podobieństwo) i stworzył to wszystko. Jak to było w filmie? BULLSHIT hahahahaha :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2007, 11:11 
Specjalista

e34 540i '94
Maaad, nie pisz jak sldowszczyk - nie próbuje wybielać Kościola, bo nie ma co wybielać :]

Inkwizycja jest tematem mocno przeklamanym ,a to copokazalem to tylko niewielki skrócik tego co możńa znaleźć.

Albigensi i pare slow o tym przemistycyzowanycm towarzychu:

6 kwietnia 1252 r. we włoskiej miejscowości Brianza opodal Medy, w lesie Farga, z rąk najemnych zabójców zginęło dwóch podróżujących dominikanów. Piotr z Werony, papieski inkwizytor Lombardii, wraz z towarzyszącym mu zakonnikiem, padli ofiarą morderców, wynajętych przez tajne sprzysiężenie heretyków - katarów.

Inkwizytora Piotra dopadł rzezimieszek imieniem Carino, uzbrojony w falcastro - oręż wyglądem zbliżony do kosy. Pierwszy cios przebił serce ofiary. Po drugim - ostrze uwięzło głęboko w czaszce. Umierający dominikanin, ostatkiem sił, zanurzył palce w swych ranach...

Kiedy okoliczni mieszkańcy dotarli na miejsce zbrodni, na drodze, obok martwego ciała inkwizytora, widniało wypisane krwią wyznanie wiary...

W pierwszej połowie XI w. do Italii dotarła herezja katarów (albigensów). Wojowniczy odłam sekciarzy, zwany patarenami, dążył do krwawej rozprawy z wyznawcami Kościoła. Po zamieszkach w Brescii, kiedy to wypędzono miejscowego biskupa (1146), patareni zaatakowali posiadłości samego Ojca Świętego, przejściowo zdobywając nawet Rzym.

Agresywne działania kacerzy sprowokowały zbrojną kontrakcję katolików. W walce z herezją Kościół sięgnął po wyjątkowy instrument - Inkwizycję.

Potrzeba kontroli przeplywu osób to wymysl komunizmu - dowody osobiste, meldunki.
W USA w UK nie ma dowodów i nie ma obowiązku meldunku, nawet we Francji tak bylo do niedawna.

Rafal525, sorry ale pleciesz trzy po trzy.
Linki podalem, jak podważasz rozważania o dacie narodzin Jazusa na jesieni, czy na wiosne jak jestgdzie indziej, to powiedz z jakiego powodu.

Wierzyć to sobie możesz w co tam chcesz, jednak teorie o powstaniu wszechświata sie zmianiają stale. Obecnie okazuje sie ze teoria wielkiego wybuchu kupy sie nie trzyma.
Ciekawe co nastepne, bo samożutne powstanie życia już dawno uznano za brednie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2007, 11:31 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
W USA w UK nie ma dowodów i nie ma obowiązku meldunku, nawet we Francji tak bylo do niedawna.

...oczywiście a w razie wypadku nieprzytomemu wyczytuje się imię i nazwisko z czoła bo tam ma ID wytatuowane.....

Może nie musi to być ID jak u nas - dla wyjątkowo Boogie niedouczonych tlumaczę że to jest dowód osobisty. Ale jakikolwiek inny dowód tożsamości jest wyrabiany i w USA i we Francji (oba które przytoczłeś).

"Od 1955 roku Francuzi mają obowiązek posiadania dokumentów identyfikujących ich tożsamość. Nie muszą to być jednak dowody osobiste - wystarczy paszport, prawo jazdy albo poświadczenie innej osoby. Od 1998 roku dowody osobiste wydawane były za darmo (wystawienie paszportu kosztowało 60 euro), jednak minister spraw wewnętrznych, Dominique de Villepin, chce, żeby tym razem to obywatele ponieśli koszty reformy.

Nowe dowody tożsamości mają być kartami chipowymi z odpowiednim nadrukiem. De Vleppin twierdzi, że są one niezbędne do zachowania bezpieczeństwa kraju, jego granic i obywateli - dlatego chce, by zastąpiły stare dokumenty w przeciągu 5 najbliższych lat.

Karta ma się składać z kilku oddzielnych części. Jedna z nich ma odpowiadać wyłącznie za autentyczność karty. W innej zostaną zawarte - oraz będą wydrukowane na karcie - dane identyfikujące użytkownika: nazwisko, datę urodzenia, podpis i odciski palców, a w przyszłości również skany tęczówki.

Odciski palców mają być zakodowane i dostępne wyłącznie dla upoważnionych organów. W nowych dowodach osobistych ma się ponadto znaleźć cyfrowy podpis użytkownika, który ma w przyszłości posłużyć do sygnowania oświadczeń podatkowych i innych oficjalnych dokumentów. Pojawi się też odrobina miejsca do składowania danych przeznaczona na własne potrzeby posiadacza karty. "

Skopiowane z computerworlda.

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2007, 12:38 
Specjalista

e34 540i '94
agrafga napisał(a):

Może nie musi to być ID jak u nas - dla wyjątkowo Boogie niedouczonych tlumaczę że to jest dowód osobisty

Teleforumowy quiz od Agrafgi, czy numerek ubezpieczenia to dowód osobisty ?
Czy z numerka można zyletką wydziabać adres meldunku ?
A czy na poczcie w stanie Kentucky pani w okienku nam powie: tak, ta przesylka jest dla Ciebie dude - kiedy wyrecytujemy jej nasz ID number ?
Czy znany z imienia i nazwiska , a nie ukrywający się, glowny świadek w filmie Zodiac bylby zlapany jeszcze szybciej niż po 30 latach, gdyby zmienil swój adres zamieszkania w swoim ID ?

Byle se popisać......

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2007, 13:45 
Przyjaciel forum

Boogie przecież nie napisałem, że świat NA PEWNO powstał przez jakiś wybuch a nawet powiem więcej, nie uważam, że ta teoria jest trafna. Chodzi mi o to, że wszystkie teorie na temat powstania świata zawsze będą podważane bo zawsze będzie, że to też się musiało z czegoś wziąć. Jakby Jezus nie urodził się w nocy z 24 na 25 grudnia a na przykład z 1 na 2 lipca to byśmy obchodzili boże narodzenie w lipcu chyba nie?

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2007, 14:01 
Specjalista

e34 540i '94
Rafał525 napisał(a):
Jakby Jezus nie urodził się w nocy z 24 na 25 grudnia a na przykład z 1 na 2 lipca to byśmy obchodzili boże narodzenie w lipcu chyba nie?

Blagam obejrzyj film :zalamany: :zalamany: :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2007, 14:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Zacząłem oglądać ten film (w tym momencie ładuje się dalsza część), ale już po wprowadzeniu widzę, iż kolejny film gościa, któremu się wydaje, że zjadł wszystkie rozumy. Kolejny autor spiskowej teorii dziejów. Wydaje mu się, iż tym filmem cokolwiek zmieni - nic bardziej błędnego.

Nikt inny jak ludzie rządzą światem i wpływ jednostek na świat jest przeważnie żaden. Więc zamiast zawracać sobie d... tzn. tyłek takimi rzeczami, to każdy mądry człowiek powinien zająć się własnym życiem. Świata nie zmienisz, a życie jest zbyt krótkie, aby marnować je na takie próby. Lepiej pogodzić się ze stanem rzeczy i robić to, co sprawia nam przyjemność, co przynosi korzyści. Znaleźć niezłą pracę, kupić BMW, założyć rodzinę i cieszyć się życiem. Marudzenie do niczego nie prowadzi.

Prawda o 11 września? Szczerze mówiąc nic mnie to nie obchodzi. Nie mieszkam w USA i nigdy nie będę mieszkał, więc to co się tam dzieje wisi mi i powiewa. Amerykanie sami sobie taki kraj stworzyli.
Podobnie jest w Polsce - ludzie narzekają na rząd, a przecież sam się nie wybrał. Ja nie chodzę na wybory, bo szkoda mi życia marnować. Polityka zupełnie mnie nie interesuje. I nie wyjeżdżajcie mi z tą głupią kampanią z TV "jeden głos nic nie zmieni", bo to działa na naiwnych. Logicznie rzecz biorąc fakt czy idę na wybory czy nie idę, nie wpływa na np. pana Nowaka w Warszawie.
Gdzieś kiedyś przeczytałem: "Dlaczego w rządzie nie ma mądrych ludzi? Bo mądrzy ludzie do polityki się nie mieszają"...
Mam pracę, mam samochód, mam rodzinę i kumpli. O własnej rodzinie pomyślę za kilka lat - jak się wyszaleję. Niczego więcej nie potrzebuję do szczęścia. Naprawdę!

Jak powstał świat? A co za różnica? Obecna technologia jest niczym w porównaniu z tym, co można jeszcze osiągnąć. Teorii było już kilka i za każdym razem się zmienia, gdy tylko coś nowego odkryją lub wynajdą nową "zabawkę" do testowania skamielin. Podobny sens ma zastanawianie się, czy kosmos jest "skończony czy nieskończony". Jeśli nieskończony, to jak to możliwe? Jeśli skończony, to jak wygląda koniec? Ściana z kamieni i już? A co jest za nią...?

Kiedyś włączyłem sobie "Francuski numer" na kompie. Po zakończeniu filmu doszedłem do wniosku, że straciłem 1.5 godziny życia i tego zmarnowanego czasu już nikt mi nie zwróci. Nie popełnię tego błędu drugi raz. Dalszą część filmu o spiskowej teorii dziejów sobie podaruję.

A jeśli ktoś chce oglądnąć coś wartościowego i dokumentalnego, to polecam film "The Secret" - ten film jest bardziej wart uwagi.

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2007, 14:12 
Przyjaciel forum

Po obejrzeniu filmu mam myśleć, że Jezusa w ogóle nie było a nie zastanawiać kiedy się urodził :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2007, 14:21 
Zacna persona forum

ULLISSES napisał(a):

Nikt inny jak ludzie rządzą światem i wpływ jednostek na świat jest przeważnie żaden. Więc zamiast zawracać sobie d... tzn. tyłek takimi rzeczami, to każdy mądry człowiek powinien zająć się własnym życiem. Świata nie zmienisz, a życie jest zbyt krótkie, aby marnować je na takie próby. Lepiej pogodzić się ze stanem rzeczy i robić to, co sprawia nam przyjemność, co przynosi korzyści. Znaleźć niezłą pracę, kupić BMW, założyć rodzinę i cieszyć się życiem. Marudzenie do niczego nie prowadzi.

Kurde szkoda że nie powiedziałeś tego np Lechowi Wałęsie ładnych parenaście lat temu, chłopak tak walczył że teraz operacja na serce go czeka a mógł sobie iśc na ryby albo z ziomkami na browar skoczyć... Ty to masz łeb chłopie.

ULLISSES napisał(a):
Prawda o 11 września? Szczerze mówiąc nic mnie to nie obchodzi. Nie mieszkam w USA i nigdy nie będę mieszkał, więc to co się tam dzieje wisi mi i powiewa. Amerykanie sami sobie taki kraj stworzyli.
Podobnie jest w Polsce - ludzie narzekają na rząd, a przecież sam się nie wybrał. Ja nie chodzę na wybory, bo szkoda mi życia marnować. Polityka zupełnie mnie nie interesuje. I nie wyjeżdżajcie mi z tą głupią kampanią z TV "jeden głos nic nie zmieni", bo to działa na naiwnych. Logicznie rzecz biorąc fakt czy idę na wybory czy nie idę, nie wpływa na np. pana Nowaka w Warszawie.
Gdzieś kiedyś przeczytałem: "Dlaczego w rządzie nie ma mądrych ludzi? Bo mądrzy ludzie do polityki się nie mieszają"...
Mam pracę, mam samochód, mam rodzinę i kumpli. O własnej rodzinie pomyślę za kilka lat - jak się wyszaleję. Niczego więcej nie potrzebuję do szczęścia. Naprawdę!

A Polacy to sami sobie takiej sytacji nie stworzyli ? Wylosowali nam ustrój i inne takie jak
grupę do eliminacji Mistrzostw Świata w Piłce nożnej, tobie pewnie taka kolej rzeczy by nie przeszkadzała nawet. Dlaczego taka Samoobrona czy LPR się dostaje do władzy ? Bo właśnie ludzie tacy jak ty nie idą na wybory bo to nic nie zmieni a ich elektorat zawsze pójdzie, jest to bardzo ograniczone myślenie zresztą pokazuje to cały ten twój wywód... Człowieku ogranij się ! Wiem że niektórym niewiele potrzeba do szczęścia ale to co piszesz to już normalnie o ciemnotę się ociera.

ULLISSES napisał(a):
Jak powstał świat? A co za różnica?

No dokładnie po co nad czymkolwiek się zastanwaić ja nie rozumiem... toć lepiej kupić se piwko i pooglądać TV, głupi taki Edison siedział i się nad żarówką jakąś zastanawiał albo Einstein zamiast iść na bausy z dupeczkami to zamulał w domu i se całe życie zmarnował.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1