BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ogrzewanie podłogowe
PostNapisane: 2 października 2012, 15:59 
E34 lover

A ja przez 5 lat sprzedawałem kompletny system z Wavinu, a sterowanie to oczywiście Viessman ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 października 2012, 17:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
Kamil zajmujesz się hydrauliką ? mam pewien problem z c.o. może jakieś gg? ;) a co do podłogówki, u mnie działa na tej samej pompie co kilka grzejników i woda w kranie. Jak narazie - bez problemu.

PostNapisane: 2 października 2012, 18:39 
E34 lover

MichcioManiak, wal na PW. Parę dobrych lat zajmowałem się instalacjami C.O. i Wod-Kan. GG mam ale coś się zrypało i muszę wolną chwilą znów je zainstalować.

PostNapisane: 2 października 2012, 19:28 
Zacna persona forum

ale temacik się rozwinoł :) a czy ktoś powie jaka jest cena za ogrzewanie podłogowe za sam materiał w domku np. 50 m2

PostNapisane: 2 października 2012, 19:31 
E34 lover

kazio1919, jest tyle pytań żeby odpowiedzieć Ci na to pytanie że lepiej wybrać się z projektem do jakiejś ogarniętej firmy hydraulicznej.

PostNapisane: 3 października 2012, 08:24 
Uzależniony od forum :)

Ja mieszkam w 60 letnim domu i jak robiliśmy wylewki to od razu położyłem pexa do podłogówki. Na razie rurki wyprowadzone są do rozdzielacza - tu miejsce ustaliłem z Panem, który miał wieloletnie doświadczenie. Styropian, folię i rurki układałem osobiście z pomocą żony - samemu amatorowi ciężko zapanować nad kręgiem z rurą :)

Układać można samemu bo to proste ale warto się skonsultować ze znajomym fachowcem szczegóły - jak robić przejścia przez drzwi, gdzie i jaki rozdzielacz, gęstość rurek, jakie podłączenia do pieca itp.

TO nie jest tak że na podłogowe nie można stosować drewna czy paneli. Są panele z oznaczeniem dopuszczenia na podłogówkę a w kwestii drewna to musi mieć ono jak największą gęstość - twardość, dlatego o ile sosna nadaje się bardzo kiepsko o tyle parkiet egzotyczny znacznie lepiej.

Mitami dotyczącymi podłogówki są takie stwierdzenia jak:
-unoszący sie kurz
-problemy z krążeniem

Kurz.
Z fizyki wiemy że im większa temperatura tym większy ruch ciepła (tak w skrócie). Dlatego kominek tak ładnie przyspiesza powietrze. Nie ma tam wiatraka a z czopucha bucha gorące powietrze - łącznie z kurzem. Dlatego nad grzejnikami w blokach, szkołach, urzędach (tam gdzie mocno grzeją) nad grzejnikami się robi czarno. Grzejniki mają 60-70st. C (o ile pamięć nie zawodzi) a podłoga ogrzewana w dotyku powinna mieć chyba 27st? Powietrze dzięki temu nie ma ruchu spowodowanego ciepłem, nie ma źródła ciepła z jednej strony i ruchu wirowego powietrza.

Probelmy z krążeniem mogą sie pojawić ale jak podłoga w dotyku będzie... gorąca :)

Co do podłogówki "na powrocie" z grzejnika. Mam tak zrobione przez pierwszych fachowców w kuchni. Powrót grzejnika z łazienki (bo najmniejszy) jest rozprowadzony lekkko po kuchni, pex jest falisty i kilka pasków oddzielonych od siebie o jakieś 30cm. Dzięki temu - mało rurek, wyższa temp - podłoga w kuchni była ciepła ;)

Ale ja już czwartą zimę będę ogrzewał kominkiem z DGP wg.mojego pomysłu i planu. W domu ciepło a oszczędność - kilka tys zł na sezon, jak policzę że to już czwarty sezon idzie... :hyhy:

PostNapisane: 3 października 2012, 08:54 

KotSylwester napisał(a):
TO nie jest tak że na podłogowe nie można stosować drewna czy paneli. Są panele z oznaczeniem dopuszczenia na podłogówkę a w kwestii drewna to musi mieć ono jak największą gęstość - twardość, dlatego o ile sosna nadaje się bardzo kiepsko o tyle parkiet egzotyczny znacznie lepiej.

zgadza się :) bo im większa gęstość, tym mniejsza izolacyjność cieplna
KotSylwester napisał(a):
Mitami dotyczącymi podłogówki są takie stwierdzenia jak:
-unoszący sie kurz
-problemy z krążeniem

tak, to są mity. Również to stwierdzam. Dodatkowo ogrzewanie podlogowe jest nam najbliższe jeśli chodzi o komfort cieplny http://www.ogrzewamy.pl/urzadzenia/ogrzewanie-podlogowe

PostNapisane: 3 października 2012, 09:16 
E34 lover

I wbrew temu co mówią pseudo znachorzy, podłogówka jest przyjemniejsza dla alergików. A co do temperatury podłogi to robi się prosty test:
stawiasz gołą stopę i nie jest Ci zimno, przykładasz rękę nie czujesz ciepła - wtedy jest idealnie ;)

PostNapisane: 5 sierpnia 2014, 15:11 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Mam pytanie jaki jest orientacyjny koszt ogrzewania mieszkania 70m2 gazem ? Normlane grzejniki nie podłogówka. Typek powiedział mi że około 100zł miesięcznie ale coś mi się wydaje że to jakaś bzdura. Mieszkanie na pierwszym piętrze, pod spodem sąsiad na górze pusty strych. Nowy dom z cegły.

PostNapisane: 5 sierpnia 2014, 15:20 
Zacna persona forum

Musisz przyjac calkowity, roczny koszt zuzycia na gazu na poziomie 2000-2500 zl (woda uzytkowa, gotowanie + ogrzewanie).

PostNapisane: 5 sierpnia 2014, 15:35 

styks napisał(a):
Musisz przyjac calkowity, roczny koszt zuzycia na gazu na poziomie 2000-2500 zl (woda uzytkowa, gotowanie + ogrzewanie).

To to jeszcze OK ale jak czytam że niektórzy w zimę płacą po 500-700 za grzanie to ciut dużo i zastanawiam się skąd ta rozbieżność ?

PostNapisane: 5 sierpnia 2014, 15:54 
Zacna persona forum

Moze maja ustawiona temperature np 25 stopni albo duza powierzchnie domu? Warto zainstalowac sobie dobowy sterownik temperatury np taki:

Obrazek

Ten koszt, ktory podalem to przy ustawieniu temperatury w dzien 21 stopni, a w nocy 18.

PostNapisane: 5 sierpnia 2014, 15:56 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
Bobby Vintage napisał(a):
To to jeszcze OK ale jak czytam że niektórzy w zimę płacą po 500-700 za grzanie to ciut dużo i zastanawiam się skąd ta rozbieżność ?
no to ja tyle płacę, ale za dom ponad 200mkw. 70m myślę, że w sezonie grzewczym wyjdzie Ci jakieś 300-400zł

PostNapisane: 5 sierpnia 2014, 19:53 
Częsty bywalec

Jakieś 300-400zł wychodzi w sezonie grzewczym, z tym że może wyjść więcej. Jak lubisz mieć ciepło w domu, tak koło 25*C to wyjdzie 500-600 zł. 100zł to chyba tak żeby woda nie zamarzła.

PostNapisane: 5 sierpnia 2014, 21:14 

Typ powiedział że on ma 100 metrów 23 stopnie i 100zł... ale może mu chodziło o tydzień :wstyd:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1