BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Bicie kierownicy, ściąganie na prawo
PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 17:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 E90 E91
Kod silnika: N42 N46 N52
Witam. Szukałem, czytałem fora internetowe, parę rzeczy juz zrobiłem, ale problem jest nadal. W marcu tego roku kupiłem e36. Czułem ze przy hamowaniu obojetnie z jakiej prędkosci trzęsło mi kierownicą. Wymieniłem tarcze+klocki. Z tego co pamietam po wymianie tych czesci bicia przy hamowaniu nie było lecz pojawilo sie bicie podczas normalnej jazdy. Zaczyna sie od ok. 80km/h ustaje koło setki i znów zaczyna 110-120-140 itd km/h. Przy hamowaniu z tych wysokich prędkosci tak mi trzęsie kierownicą ze strach tak szybko jeżdzić. Pomyslałem ze zlikwiduje luzy w układzie kierowniczym wiec wymieniłem drazki wraz z końcówkami i ustawiłem zbieżność - nie pomogło, trzęsie nadal. Wyważałem koła, wymieniłem tuleje wahaczy, zamieniałem koła przód tył. Nic nie pomaga. Wyczytałem na forum ze moze tłoczek sie zapiekł - rozebrałem prawy zacisk ( prawy poniewaz auto również sciaga w prawo gry puszcze kierownicę a gdy nacisnę hamulec betka jedzie prosto) wyjąłem tłoczek, wyczysciłem papierkiem sciernym na mokro 800,1000,1500,2000,2500. Tłoczek wszedł palcami w zacisk, złozyłem wszystko i dalej to samo. Nie mam juz siły i nerwów co to moze byc. Wymieniłem drązki i koncówki dlatego chcę to zrobic bo zaraz wybije mi te nowe częsci. Podsumowując auto sciąga na prawo gdy jadę na biegu lub luzie a gdy wcisnę hamulec to jedzie prosto no i trzęscie mi tą kierownicą..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36. Bicie kierownicy, ściąganie na prawo
PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 18:24 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
przyczyną kłopotów może być uszkodzona maglownica

Tytuł: Re: [E36] Bicie kierownicy, ściąganie na prawo
PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 19:42 
Forumowicz

Moje BMW: E38 750iL
Kod silnika: M73N
To, że wymieniłeś hamulce nie oznacza, że wina nie leży po ich stronie. Nie wiem czy wymieniałeś sam czy w jakimś warsztacie ale może zostało to zrobione źle. Źle albo wcale mogła nie być oczyszczona piasta przed montażem tarczy. Tarcza mogła się już wykrzywić (tak, tak znane są takie przypadki przy nowych heblach).

Ja bym tutaj szukał przyczyny.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muz ... 857838311/

PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 20:04 
Pierwsze kroki

maglownica? niby luzow nie ma i nie cieknie. Co do hamulcow robilem wszystko sam, piasty czyscilem papierkiem na blysk nawet dwa razy bo myslalem ze tam tkwi problem. Wszystko robie sam bo wiem co i jak. Tarcze by sie wykrzywily zaraz po zalozeniu? dziwne. A moze gumki prowadnic zacisku? Dlaczego auto.sciaga w prawo a gdy wcisne hebel jedzie prosto.

PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 20:16 
Forumowicz

Moje BMW: E38 750iL
Kod silnika: M73N
A zamień tarcze miejscami. Może sama piasta jest winowajcą?

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muz ... 857838311/

PostNapisane: 13 sierpnia 2014, 15:27 
Forumowicz

Moje BMW: E36
A sprawdź taką banalną rzecz jak dokręcenie kół. Ja gdy miałem za słabo dokręcone też mi strasznie kierownicą trzęsło. To samo miał szwagier. Dokręcił dobrze koła i przeszło.

PostNapisane: 13 sierpnia 2014, 15:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
A ja z kolei wziąłbym cały komplet felg z innego auta i się przejechał jeżeli masz taką możliwość. Może są krzywe a kapciarz nie zwrócił na to uwagi?

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 16 sierpnia 2014, 10:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d 07.2004 r.
Kod silnika: M47N
Jedź na stację diagnostyczną niech sprawdzą Ci siłę hamowania wszystkich kół. Może układ hamulcowy szwankuje? To odnośnie ściągania.

Odnośnie drgań kierownicy, jeśli hamulce nowe i prawidłowo zrobione. Z tego co pisałeś to sam robiłeś i pewnie się przyłożyłeś. W takim wypadku niestety drgania może powodować każdy luz w przednim zawieszeniu. Niestety jak to z tymi BMW jest to szarpaki nic nie pokażą, brechą można podważać i oglądać czy coś nie za bardzo się odkształca. U mnie hamulce były wymieniane, a i tak trochę drgało. Po wymianie całych wahaczy i ich tulei tylnych drgania ustały. W sumie to przednie zawieszenie mam kompletnie nowe oprócz maglownicy hehe

Zostały mi tuleje w wahaczach tylnego zawieszenia ale nie wiem czy to będę robił, szkoda chyba czasu i zachodu.

PostNapisane: 28 sierpnia 2014, 19:51 
Pierwsze kroki

no panowie dlugo nie odpowiadalem, ale mam cos do powiedzenia. Otoz kupilem dwie opony na przod. Sciaganie zniknelo, ale trzesienie nie. Moze jest slabsze, ale jednak trzesie. Teraz planuje wymienic amorki z przodu bo prawde mowic prawie nic z nich juz nie bedzie. Moze to ich wina i kola wpadaja w wibracje?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1