j27 napisał(a):
tylko trochę postraszyłeś jakąś "konkurencją", cokolwiek to jest.
myślałem , że zajarzyłeś...
Konkurencyjne forum tematyczne na którym jest podział na serie i typoszeregi...
Zacytuję Ci dwie z wielu wypowiedzi
Cytuj:
Witam,
więc dołożę troszkę do ognia, jeśli chodzi o awaryjność E60. Kupiłem ja w ASO BMW 2003 rok 530D 80 000km, teraz mam 108 000 km i wymienione:
- turbina
- alternator
- rozrusznik
- komputer główny
- DVD/CD
- akumulator
- kolumna kierownicy
- drążek kierowniczy
i kilka innych. Do tego wyciek oleju i do teraz nie na prawione:
- szaleje elektronika
- uślizg skrzyni biegów przy ostrym wciśnięciu gazu
- zaczęło szarpać przy zmianie biegów szczególni 1 na 2
- rozładowuje akumulator
- błędy skrzyni biegów
- silnik zaczął buczeć w zakresie od 1500 do 4000 obrotów
co dalej to się okażem, jednak najbardziej awaryjne auto jakie miałem. Dodam że w roku 2008 jęździłem niż około 2 tygodnie reszta to serwis!
Cytuj:
Witam !
Niestety mam paskudne doświadczenia w użytkowaniu E 60, poparte w rozmowie z Szefem serwisu europejskiego panem Ralfem Z.
Historia rozpoczęła się po tym jak wysiadł mi regulator napięcia Valeo. Rozżalony wysłałem list do serwisu BawarianMW. Odpowiedział mi telefonicznie pan Ralf (prosił o nieujawnianie personaliów).
Podał mi odpowiednik alternatora (bezawaryjny). WYMIENIŁEM I JESTEM ZADOWOLONY.
Drugi mój kontakt z nim nastąpił kilka dni później, gdy rozwaliła się mi pompa wodna. Szlag mnie mało nie trafił i zadzwoniłem do niego wściekły. Facet słysząc moje wkur….nie, przerwał mi, przeprosił za to że przerywa i w kolejnych słowach przeprosił za BMW…….
Kopara mi opadła i stuknęła o podłogę. Zapytał potem o przebieg mojego samochodu i coś na temat tej konstrukcji opowiedział. Potwierdził moje obawy o awaryjność tych samochodów po przebiegu 160-200 tys.km.
Oto lista najczęściej występujących;
- moduł czujnika skrętu kół,
- koło pasowe,
- nie hermetyczność skrzyni sptrnc, - (kolega TORA)
- pompa wodna – termostat,
- moduł sterowania światłami DL.,
- moduł pamięci AUDIO,
- moduł sterowania Audio (m.in. sterowniki MP3 ),
- moduł sterownia szybami + kontroler zamykania,
- napinacze pasów,
- słaba stabilność ustawień tylnego zawieszenia, (z autopsji),
- automat wycieraczek, ( to że czasem gubi rytm, i niekiedy dopuszcza do zabrudzenia szyby a czesem wyciera czystą, to nie mały błąd tylko złe ekranowanie czujnika),
- pękająca przednia szyba,
- nie działający czujnik ciśnienia opon,
- luz przekładni kierowniczej,
Wymienił też kilka usterek silnika, ale dla mnie zbyt fachowych.
No do cholery, mamy tu do czynienia ze zwykłym szajsem a nie z porządną firmą BMW. Mercedes ( w zależności od egzemplarza) potrafi psuć się co 5 tys. Ale to powszechnie wiadomy wpływ [BAD] gm-u) vide Volvo czy jaguar. – potrafili spieprzyć takie marki. Czyżby BMW kupując u makaroniarzy czy żabojadów dążyło do skopiowania „sukcesu” mercedesa z pompami paliwowymi (w baku) firmy Magnetti Marelli.
Oznacza to że wszech obecna europejska tendencja do szmelcu „mede In Tajwan” zaakceptowana została przez BMW??? Alternator Bosh czy Seimens jest dla BMW nieosiągalny ??? O ile droższe było by E 60 z porządną pompą w. , alternatorem czy pozostałymi elementami elektroniki (która kosztuje teraz przysłowiowe 2 złote)
Jeśli czyta to jakiś „Mądry” z BMW to proszę o wypowiedź. Obronę marki która nie kojarzyła się do tej pory z przemyślanymi rozwiązaniami a nie [BAD].
Drodzy Klubowicze i Pasjonaci! Do tej pory śmiałem się z Audi czy Merca. Teraz z Merca dalej się śmieje ale coraz częściej spoglądam w stronę Audi czy Lexusa.
Pozdrawiam.
to tylko dwie z wielu podobnych wypowiedzi...
Nie wiem dlaczego Cie to dziwi ale e60 z bezawaryjności nigdy nie słynęło...