Cześć. Wcześniej się tu udzielałem pod starym loginem, ale, że nic się u mnie w z BMW nie działo ni żadnych modów nie robiłem to się nie udzielałem.
Ale do rzeczy - obróciła mi się panewa w E46 M43B19, wersja ze 105KM.

I dalej jedźmy - szlif wału, koszt jakieś 400 zł w górę w Łodzi u mnie, do tego dorobienie panewek po szlifie, ewentualnie kupno gotowych po szlifie, ale to dopiero po oględzinach wału bym wiedział, a jest sporo walnięty na 2/3 powierzchni i dość czuć palcami.
Chętnie wsadziłbym coś większego, dużo większego w stylu 2,5l 192KM ale też o fundusze chodzi. Gazownie mam BRC SQ24, pasuje do 4 garów. Dostałem propozycję od chłopka na M44 1.8 IS z compakta z wiązką, skrzynią i całą resztą, nie ukrywam, że chciałbym ten, ale też goły słupek z mojego by się chętnie u mnie znalazł - myślę, że nie ma sensu tak szlifować itp w uszczelki się bawić i całą resztę.
Nie znalazłem podobnego tematu nigdzie co by pasowały silniki ze starszej E36 do młodszej E36 - łapy, wiązka, wszystko inne no, ale słyszałem, że Osti odwrotnie robił, z E46 do E36, może coś się wypowie.
A ogólnie po zdjęciu michy na 3 zeszlifowało wał licząc od przodu auta, wsadziłem pierw nowe panewki tylko, może by pomogło - różne cuda się dzieją, ale niestety, słychać przy 2000 obrotach, wcześniej było już na wolnych i przy zapalaniu,. dodam, że słychać po nagrzaniu się silnika, osiągnięcia optymalnej temperatury. Potem znów wszystko rozkręciłem i wsadziłem kawałek amelinium od puszki po Pepsi między panewkę a korbowód - ucichło jeszcze bardziej, ale z kolei słychać przy blisko 3000 obrotach, tak - druciarska robota, miałem możliwość itp to próbowałem chociaż. Wychodzi na to, że obija między panewką, a wałem.
Cholernie miło będzie jak ktoś najrozsądniejszą opcję podpowie, a przy okazji kilka pytań :
1. Dół silnika/słupek z 1.8 E46 pasuje do 1.9 E46 i jego osprzętu ?
2. R6 E36 pasują plug & play do E46 ? - jeśli nie to jakie przeróbki trzeba czynić?
3. IS M44B19 z E36 pasuje mniej więcej do E46 ? - mowa o całym, z wiązką, skrzynią, osprzętem.