BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 18:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 87  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Jakie opony letnie polecacie ?
PostNapisane: 5 października 2014, 16:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
moze byc, ale wolalbym dolozyc do ultragripa 9, duzo lepiej sie jezdzi i smiem twierdzic jak juz wiekszosc testow na 2015 ktore sie pojawily ze jest to najlepsza opona na ten sezon jesli chodzi o stosunek jakosc / cena / zywotnosc i wydajnosc, pomijajac continentala ktory jak wiadomo niekoniecznie po latach sie sprawdzi i nie patrzac na drozsza opone michelin alpin 5, ktora jest duzo drozsza...i ktora mimo wszystko wolalbym za continentala jesli mialbym go kupic, bo mieszanka sie nie starzeje, a to tez wazne. ultragrip zajmuje w najnowszych testach na ten rok 2 miejsce. zlano michelina za osiagi na suchym asfalcie, jako że są niby slabsze przez budowe opony niz innych opon zimowych... nie sadze by bylo to az tak wazne w zime i wazniejsze od tego ile opona wtytrzyma oraz od osiagow na mokrym i lodzie.

http://www.oponeo.pl/artykul/testy-opon ... 55-r16-91h

pojawily sie tez testy gdzie nokian wr d3 zwycieza na sniegu trakcją, (z tego co wiemy ta opona jezdzi na suchym bdb, ale ma problem na mokrym) np.:

http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon- ... 55-r16-91h

ale nie sadze gdyby pojawil sie tam michelin alpin 5 ze nokian bylby lepszy na mokrym, lodzie i sniegu, bo to nie mozliwe i smieszne, patrzac na budowe opony michelin alpin 5 i na mieszanke jaka tam zastosowano oraz czas ktory ja tworzono (4lata), tym bardziej ze nokian wyszedl duzo wczesniej i wiedzieli jakie opony robi konkurencja

na internetach jest czeski test i filmy na yt gdzie jest opisane jak ta opona jezdzi w porownaniu do osiagow continentala... i wychodzi na to ze lepiej...hamuje, lepiej daje sie sterowac w skrecie i dobrze radzi sobie na lodzie i mokrym (testowali na zamarznietym jeziorze w Finlandii przednionapedowym golfem VII 1.6 TSI i podobno rewelacja w porownaniu do innych opon), tak wiec testy z internetu testami...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 października 2014, 16:40 
Przyjaciel forum

wg mnie bardzo biedy z alpin 5 nie ma :oczami: https://www.youtube.com/watch?v=F2jwtzzB1LQ

:D https://www.youtube.com/watch?v=be6CP9HCnJ0

dla tych ktorzy chca zakupic lepsze opony na dluzej --> https://www.youtube.com/watch?v=cYTF3-HHqKk

PostNapisane: 5 października 2014, 18:09 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
ultragrip 9 jest droższy od ms plus 77 o około 55pln na sztuce. Jeśli już ktoś naciąga swój budżet to jest to spora kwota.
Ja przestałem wierzyć w te testy, z każdego wynika co innego. Jakieś dziwne punkty, albo odczucia testujących i plusiki. Jedna opona ma trzy pluski a druga dwa i z czego to wynika ???
Mogli chociaż podać metodologię takiego testu. Adac ma taką według skali :rotfl:
» bardzo dobry
» dobry
» dostateczny
» mierny
» niedostateczny

W teście przygotowanym przez „Auto Bild” najlepiej poradziła sobie opona Pirelli Sottozero Serie 3 w ADAC Continental ContiWinterContact TS 850. W teście ADAC Pirelli ocena dostateczna prawie na końcu stawki. Nokian WR D3 w środku stawki.
Nie rozumie tych testów, według specjalistów przeprowadzających test „Auto Bild” 30 modeli opon nie sprawdziło się w zimowych warunkach. Np: Sava Eskimo HP, Vredestein Wintrac Xtreme, Kleber Krisalp HP2. A taki Nexen WINGUARD SPORT na 20 miejscu.

http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon-zimowych-2014-2015-w-rozmiarze-225-50-r17

Marketingowy bełkot i tyle.

Mogłem też takie filmy nakręcić jak podjeżdżam po lodzie, śmigam bokiem na mokrym asfalcie na budżetowych tigarach za 150zł za sztukę. Tylko co to z tego wynika ?

PostNapisane: 5 października 2014, 19:38 
Zacna persona forum

Dobrze piszesz o tej dziwnej metodologii i bełkocie. Z tym że 2 sprawy są powtarzalne:
1. Najlepsze opony to topowe i najdroższe Goodyear, Michelin, Pirelli i niemiecki Conti od paru lat to też top.
2. Zawsze są jakieś nowinki z opon średniej klasy, które nie ustępują osiągom czołówce i takie właśnie opony warto kupować do kilkunastoletnich aut.
A Uniroyal zawsze mi się kojarzył z zajebistymi właściwościami na mokrej nawierzchni, a to najważniejsze w naszych warunkach klimatycznych.

PostNapisane: 5 października 2014, 19:39 
Przyjaciel forum

tak ale twardnieje guma, w ultragripach tego nie ma, i lepsze od ms77 juz byly osemki ultragripy wiem, bo testowalem obie opony i wiem jak zachowuje sie na suchym w zakretach przy 120-140 oraz jak trzyma sie drogi na mokrym i jak hamuja na mokrym dwie opony kupione w tym samym czasie w sedanie 320d, uniroyal jak stwardnieje to zimą na lodzie i sniegu moze byc nie ciekawie jak bieznik zniknie, mialem do czynienia z ms66 i wczesniejszymi barum oraz continentalami jak stare to twarde a wtedy w zime nie ma juz jazdy na polowie bieznika, jak deszcz i dodatnie temp to uniroyal zimowe jeszcze jako tako odprowadzaja wode, problem zaczyna sie w niskich temp i na lodzie, goodyear ma duzo mieksze te oponki po czasie i 200zl na komplecie ma sie nijak do efektu koncowego. dobra opona to i 10 lat jazdy moze byc jak ktos sie uprze. ale musi byc dobra mieszanka.rajdowe zimowki kosztuja 2500zl i wiecej i 10 lat mozna smigac bo guma nie parcieje i nie peka, gwarancja michelin to 10 lat, w topowych modelach nokiana (ale topowych a nie cywilnych z allegro) jest podobnie. uniroyal ms77 do skody mozna zakupic :rozpacz: dunlop 4d tez nie jest jakas super porownujac do ultragripow 9, one sa dobre na autostrade i na miasto, w warunkach zimowych i na lodzie sobie nie radza i kazdy to powie kto porownywal. zmierz sobie bieznik na nowych goodyearach-rewelacja w porownaniu do innych opon. barum uniroyal i continental parcieje i zawsze parcial. najlepsze opony to goodyear, michelin i wyzsze modele nokiana

Ostatnio edytowano 5 października 2014, 20:09 przez pawelos666, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 5 października 2014, 19:56 
Forumowicz

Kod silnika: m57D30
to ja zapytam tak z ciekawości, czy wszystkie te opony które testowałeś były nowe czy używane ?

PostNapisane: 5 października 2014, 19:57 
Przyjaciel forum

roznie, panowie w testach adac w testach tych ktore sie pojawily na ten rok sa opisy wskazowki do opon i nie jest to tylko ocena dobry lepsza slaba tylko opisy dokladne, np jesli szukasz opony na wode to kup te, jesli jezdzisz do roboty nieodsniezona droga kup oponki te i te na snieg... jesli zalezy ci na dlugim zyciu opony kup te i tamte, tylko ze to po niemiecku tam macie, trzeba znac, jak ktos szuka opony na snieg to niech sobie kupi opone barum polaris 3 i przez kazdy snieg przejedzie ale... w innych warunkach to nie jazda :dobani:

PostNapisane: 6 października 2014, 00:04 
Przyjaciel forum

pamietam test letnich opon na rezulteo z filmem wraz ze zuzyciem opon i porownaniem modeli michelin pilot sport 3, continental sport contact 5 oraz goodyear asymetric 2, michelin zuzywa sie na wolniej jak na tescie rezulteo, na tych samych autach a michelin hamuje najlepiej wiec moze tam niektore niewiarygodne testy są nic nie warte. ale w niektorych testach pojawiaja sie te same cechy opon i adac potwierdza te wlasciwosci w opisach opon we wskazowkach przy doborze opon przy testach. tu jest opis michelin i kilka slow o tej oponie, czym sie charakteryzuje http://www.rezulteo-opony.pl/r-nowe-opo ... nosc-25812 jest dokladnie napisane do czego ma sluzyc ta opona. wlacze sobie napisy z tlumaczeniem po polsku dowiecie się o czym mówią https://www.youtube.com/watch?v=VK0rpco34w8

PostNapisane: 6 października 2014, 04:29 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Ile Sobie dmuchnąć w takiego zimowego kapcia jak 205/55/16 ? :)

PostNapisane: 6 października 2014, 06:59 
Przyjaciel forum

w jakim aucie?

PostNapisane: 6 października 2014, 13:34 
Przyjaciel forum

katalog online michelina otworz i tam masz cisnienie w barach dla "normal" i "autostradowa" przed kolo 2,0 2,4 zazwyczaj tyl w BMW od okolo 2,5 tak na oko podając, napomuj ile ma byc wg slupka lub katalogu, w katalogu vredestein tez sa wartosci ale troche zawyzają, podają czasem przod i tyl 2,5 bara dla BMW

PostNapisane: 14 października 2014, 12:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D Touring
Kod silnika: M47
Panowie, zima za pasem, zresztą moja pierwsza z RWD, naczytałem się już dosyć sporo na ten temat i raczej się jej nie boje, mam natomiast wątpliwości co do opon zimowych które posiadam.

Koła 15' + opony dębica Frigo 195/65/15 2011 ok, 6-6.5mm bieżnika. Poważnie zastanawiam się nad zakupem nowych opon zimowych, gdyż jak wiadomo, dębica rewelacją nie jest a nie chciał bym po pierwszym śniegu nie dojechać do pracy lub domu - moje osiedle jest położone na sporym wzniesieniu do którego prowadzi dosyć kręta droga.

Po przeczytaniu paru postów zauważyłem że wiele osób poleca dunlopy winter sport oraz goodyear'y

Co polecicie? zależy mi przede wszystkim na dobrej trakcji w mieście w błocie pośniegowym. Kwestia zużywania się opony to sprawa drugorzędna.

PostNapisane: 14 października 2014, 12:48 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Frigo faktycznie nie są rewelacyjne ale Twoje całkiem młode i dużo mięsa jeszcze mają. Ja miałem takie w e36 i gdyby nie guzy to pewnie bym jeździł dłużej. Teraz mam Goodyer UG8, jeszcze nie jeździłem ale naczytałem się pozytywów przed kupnem. To najtańsze z tych mocno polecanych :)

PostNapisane: 14 października 2014, 13:11 
Przyjaciel forum

to ja CI powiem jak bedzie. na mokrym rewelacja i super komfort. mozna hamowac do konca w deszczu jak nowe. natomiast na suchym kiedy cieplo to zauwazam ze nalezy hamowac mocniej i wczesniej bo wiadomo ze bierznik jest kierunkowy miekki i na deszczu odprowadza wode a na suchym w 10oC mozna sie przeliczyc z hamowaniem jakby sie rolowała

PostNapisane: 14 października 2014, 15:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Jeździł ktoś na Uniroyal Rainsport 3 ?

PostNapisane: 14 października 2014, 16:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
odpuść Rainsporty. Brat je ma i kasa w błoto. Głośne i mało komfortowe, prowadzenie na suchym jak dla mnie do kitu. Weź sobie lepiej Conti Sport Contact 5 na przykład albo Premium Contact 5. Lepiej dołozyć stówe na komplecie niż potem się męczyć przez 2 albo 3 sezony

PostNapisane: 14 października 2014, 16:19 
Przyjaciel forum

Pytam na przyszłość bo mam jeszcze dobre opony. Jeździłem na nowych Uniroyalach ale rainexpert w E46 compact z zawiasem s226a w dodatku w rozmiarze 205/55/16 i te opony były bardzo ciche, na mokrym rewelacja, na suchym bardzo dobrze choć były dosyć miękkie i było to czuć w mocnych zakrętach jak się chciało zaszaleć (tutaj baloniasty rozmiar miał zapewnie na to dodatkowy wpływ). Szybko znikały od bardzo dynamicznej jazdy.

Dlatego pytam o najnowsze rain sporty 3.

PostNapisane: 14 października 2014, 16:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
!kuchar napisał(a):
Jeździł ktoś na Uniroyal Rainsport 3 ?

Ja maiłem takie brać, ale w ostatniej chwili zrezygnowałem jak widziałem tę oponę po kontakcie z krawężnikiem-tzn jest ona na to bardzo wrażliwa. Jak Uniroyale to można wziąć sprawdzone 2.

PostNapisane: 14 października 2014, 16:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
na rainexpertach 2 auto nie jedzie tylko pływa. na mokrym owszem są dobre ale tu zalety się kończą. A większość ludzi je bierze bo "fajnie wyglądają". :szok: tak jakby faktycznie miał to jakikolwiek wpływ na wygląd auta.

PostNapisane: 14 października 2014, 16:55 
Przyjaciel forum

davidoff napisał(a):
na rainexpertach 2 auto nie jedzie tylko pływa. na mokrym owszem są dobre ale tu zalety się kończą. A większość ludzi je bierze bo "fajnie wyglądają". :szok: tak jakby faktycznie miał to jakikolwiek wpływ na wygląd auta.

na rainsportach 2 czy rainexpertach ?

jak pisałem, przejeździłem dużo 318Ti na rainexpertach (chyba 1), opony były nowe i złego słowa nie powiem a jeździłem czasem bardzo ostro. Co prawda nie mają sztywnej ścianki boczej ale rozmiar 205/55/16 to balon więc trzeba to wziąc pod uwage.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 87  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1