BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:51 
Forumowicz

IWANMAN, dokładnie, tak jak piszesz, powyżej 250 natomiast - 15W mineralny, a powyżej 500 000 przekładniowy 85W.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcą (VIKING). 15W(cokolwiek) to można sobie lać do auta co ma już 500K przebiegu. Do silników z małymi przebiegami wlewanie mineralnego to pomyłka.

Żeby nie produkować się nadaremnie, podeprę się faktami:
http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/oleje.html
http://auto.gazeta.pl/auto/1,48297,1110377.html
A dla fanatyków szczegółów technicznych:
http://www.zss.pl/~moto/www_prace_dyplo ... _oleje.htm

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:56 
Forumowicz

A co ma do rzeczy przebieg? Olej 15W40 ma po prostu wyższą temperaturę zamarzania oraz ma bazę całkowicie naturalną (z rafinacji ropy naftowej). Co ma tu przebieg silnika do rzeczy?

Klasę SAE dopasowuje się do klimatu (temperatura). Oświeć mnie, jeśli czegoś nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:58 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M52B28
ULLISSES napisał(a):
Pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcą (VIKING). 15W(cokolwiek) to można sobie lać do auta co ma już 500K przebiegu. Do silników z małymi przebiegami wlewanie mineralnego to pomyłka.

Żeby nie produkować się nadaremnie, podeprę się faktami:
http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/oleje.html
http://auto.gazeta.pl/auto/1,48297,1110377.html
A dla fanatyków szczegółów technicznych:
http://www.zss.pl/~moto/www_prace_dyplo ... _oleje.htm
ULLISSES kolega Viking nic nie pisał żeby go lać do silnika:)

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 23:07 
Forumowicz

Moje BMW: seat
przy tak małym przebiegu wlewanie czegoś innego niz syntetyk to głupota

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 23:09 
Forumowicz

Dlaczego? Co złego się stanie silnikowi po wlaniu półsyntetyka? Wiesz co oznacza klasa SAE? To, w jakich warunkach temperaturowych olej sprawuje się najlepiej.

Więc kolega może sobie zalać mineralny lub syntetyczny, w zależności od tego w jakiej temp. sie porusza.

Co innego wlać syntetyka do starego silnika...

Ale mineralny można wlać do nowego silnika, ale nie ZALECA SIĘ, bo nie jest to dobry olej, co nie oznacza, że silnik się uszkodzi przez niego.

Z mineralny jest gęsty tylko jak jest zimny (w mrozach), jak się rozgrzeje lub jest lato, jest dobry.

To czy olej jest dobry wynika zresztą nie z klasy SAE, czyli lepkości bazy olejowej, lecz z ilości i jakości dodatków uszlachetniających.

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 23:15 
Forumowicz

niby nic ale wlanie syntetyka jest po prostu lepszą opcją lepiej zachowuje sie w niskich temp.

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 23:16 
Forumowicz

wichura napisał(a):
niby nic ale wlanie syntetyka jest po prostu lepszą opcją lepiej zachowuje sie w niskich temp.

Owszem, dlatego osobiście na ostre mrozy nie polecam mineralnego, ale półsyntetyk wystarcza, bo zwykle nadaje się do około -30*C. Na lato może być mineralny, nic się nie stanie.

Ostatnio edytowano 26 listopada 2007, 00:32 przez pitekantrop, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 23:21 
Forumowicz

pitekantrop napisał(a):
Dlaczego? Co złego się stanie silnikowi po wlaniu półsyntetyka? Wiesz co oznacza klasa SAE? To, w jakich warunkach temperaturowych olej sprawuje się najlepiej.

Więc kolega może sobie zalać mineralny lub syntetyczny, w zależności od tego w jakiej temp. sie porusza.

Co innego wlać syntetyka do starego silnika...

Ale mineralny można wlać do nowego silnika, ale nie ZALECA SIĘ, bo nie jest to dobry olej, co nie oznacza, że silnik się uszkodzi przez niego.

Z mineralny jest gęsty tylko jak jest zimny (w mrozach), jak się rozgrzeje lub jest lato, jest dobry.

To czy olej jest dobry wynika zresztą nie z klasy SAE, czyli lepkości bazy olejowej, lecz z ilości i jakości dodatków uszlachetniających.
no tak ale w omawianym przypadku silnik z mały przebiegiem nie tak stary bo 97 rok i pracujacy pod dużym obciążeniem chyba najwłaściwszy byłby 10W60...zespuś silnik można wlewając pełen syntetyk do silnika w którym lany był mineralny gdyż nastąpi wypłukanie osadu i rozszczelnienie silnika...

Ostatnio edytowano 25 listopada 2007, 23:23 przez cedro23, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 23:21 
Forumowicz

pitekantrop napisał(a):
Na lato może być mineralny, nic się nie stanie.

tyle ze mineral tworzy wiecej syfu zdejmij pokrywe zaworów w silniku ktory jezdzi długo na mineralu popatrz ile jest syfu na syntetyku tego niema

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 23:26 
Forumowicz

wichura napisał(a):
pitekantrop napisał(a):

tyle ze mineral tworzy wiecej syfu zdejmij pokrywe zaworów w silniku ktory jezdzi długo na mineralu popatrz ile jest syfu na syntetyku tego niema

A wiesz co to jest TBN? Napiszę Ci, bo chyba nie wiesz. Jest to współczynnik zasadowy odpowiedzialny za dodatki uszlachetniające myjąco-dyspergujące odpowiedzialne za niedupuszczenie do powstania nagarów i laków.

Porównaj sobie te współczynniki w mineralnych i syntetycznych olejach. Są bardzo podobne.

Wiesz skąd się bierze syf w silnikach eksploatowanych na mineralnych? Bo zwykle ktoś wlewa mineralny chcąc oszczędzić, często prócz tego że wleje tani mineralny, to przedłuża sobie np. 2x termin wymiany, wymienia olej co 20 000 albo 30 000 km. I wtedy tworzy się syf, bo olej przestaje już "po sobie sprzątać" jak jest stary.

A mit, że mineralny brudzi silnik wziął się z lat 70' i wcześniej, gdy to Selektole mineralne nie posiadały właściwości myjących, lub były one bardzo niskie.

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 23:26 
Forumowicz

dziękuje wszystkim którzy starali sie mi pomóc...wychodzi na to że full syntetic :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 23:28 
Forumowicz

pitekantrop napisał(a):
wichura napisał(a):
pitekantrop napisał(a):

A wiesz co to jest TBN? Napiszę Ci, bo chyba nie wiesz. Jest to współczynnik zasadowy odpowiedzialny za dodatki uszlachetniające myjąco-dyspergujące odpowiedzialne za niedupuszczenie do powstania nagarów i laków.

Porównaj sobie te współczynniki w mineralnych i syntetycznych olejach. Są bardzo podobne.

Wiesz skąd się bierze syf w silnikach eksploatowanych na mineralnych? Bo zwykle ktoś wlewa mineralny chcąc oszczędzić, często prócz tego że wleje tani mineralny, to przedłuża sobie np. 2x termin wymiany, wymienia olej co 20 000 albo 30 000 km. I wtedy tworzy się syf, bo olej przestaje już "po sobie sprzątać" jak jest stary.

A mit, że mineralny brudzi silnik wziął się z lat 70' i wcześniej, gdy to Selektole mineralne nie posiadały właściwości myjących, lub były one bardzo niskie.
nie znam sie w sumie ale czytając to co napisałeś ma to sens....

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 23:29 
Forumowicz

cedro23 napisał(a):
dziękuje wszystkim którzy starali sie mi pomóc...wychodzi na to że full syntetic :)

dobra decyzja :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 08:53 
Forumowicz

Popieram w 100% decyzje cedro23, :) :super:

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 10:05 
Uzależniony od forum :)

pitekantrop napisał(a):
z tym że rozgrzany ma też traci swoje własciwości smarujące bardziej niż syntetyk

ps. mówiąc że wlewanie minerala szkodzi nie miałem na mtśli że wlejesz i odrazu można silnik wywalić a to że ogólnie mu ta na dobre nie wyjdzie, oczywiście możliwe że do tego czasu silnik i tak padnie z przyczyn nie związanych z olejem, ale powtarzam poco psuć samarowanie na zimnym silniku? Widziałeś kiedyś jak wygląda mineralny przy 0 stopni ? to że przy -20 zamarza nie znaczy że przy -10 sie do czego kolwiek nadaje ;)
VIKING napisał(a):
Najwazniejsza jest w oleju droga liczba. Ona okresla przdatnosc oleju na wysokie temp.

Dlatego do bmw nadaja sie oleje:

najlepszy 10W - 60

do m52 bardzo dobry jest 5w - 50

oweszen ta wartośc jest ważna ale nie można powiedziec że pierwsza ma mniejsze znaczenie, do normalnego użytkowania 40 spokojnie wystarcza, co innego gdy ktoś myśli o wycznynowym użytkowaniu :hyhy: Owszem dobry by był 0w60 ale takiego jeszcze nie widziłem nigdzi ew sprzedazy ;) stwierdzenie że do BMW nalepszy jest 10W60 jest troszke niewłaściwe gdyż inaczej sie ma sprawa dgy ktoś ma M10 - M20 a inaczej gdy M54 - N53

pitekantrop napisał(a):
A co ma do rzeczy przebieg?
przy stosowaniu syntetyka faktycznie niewiele przy mineralu już ma.

cedro23 napisał(a):
.wychodzi na to że full syntetic
:ok:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 12:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Ostatnio poruszalem temat oleju do 2.8 z tymze ja mam ten silnik w budzie 5tki...ja wybralem 5W40 Castrola, nie tyle co wybralem co on juz byl zalany tym olejem...tak wiec cedro23bardzo dobry wybor olej syntetyczny :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 14:21 
Forumowicz

dzięki chłopaki za porady:)

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 15:46 
Forumowy terrorysta

pitekantrop napisał(a):
O DOKŁADNIE!

PAMIĘTAJ! Do BMW (wszystkich!) lejemy tylko i wyłącznie porządne drogie syntetyki! Słuchaj się doświadczonych kolegów, zainwestuj 50zł za litr a bunia odwdzięczy Ci się!

Jeśli zalejesz półsyntetyk lub minerał - Twój samochód zrobi to - http://youtube.com/watch?v=IajigAjCnqI

Także pamiętaj - wlewając półsyntetyk do BMW - niszczysz silnik!

Tylko pełny syntetyk 0W! Jak wyjdzie kiedyś -5W to od razu musisz na niego przejść, bo zniszczysz silnik.

Pozdrawiam

wiekszych glupot nie slyszalem :28: , zeby polsyntetyk niszczyl silnik hahaha :rotfl:

wracajac do autora postu, z takim przebiegiem mozesz smialo zalac pelen syntetyk

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 16:23 
Forumowicz

renoraines napisał(a):
pitekantrop napisał(a):
O DOKŁADNIE!

PAMIĘTAJ! Do BMW (wszystkich!) lejemy tylko i wyłącznie porządne drogie syntetyki! Słuchaj się doświadczonych kolegów, zainwestuj 50zł za litr a bunia odwdzięczy Ci się!

Jeśli zalejesz półsyntetyk lub minerał - Twój samochód zrobi to - http://youtube.com/watch?v=IajigAjCnqI

Także pamiętaj - wlewając półsyntetyk do BMW - niszczysz silnik!

Tylko pełny syntetyk 0W! Jak wyjdzie kiedyś -5W to od razu musisz na niego przejść, bo zniszczysz silnik.

Pozdrawiam

wiekszych glupot nie slyszalem :28: , zeby polsyntetyk niszczyl silnik hahaha :rotfl:

Prześledź temat od początku, to może zauważysz, że to była ironia z mojej strony, na wypowiedź innego użytkownika, która brzmi mniej więcej "wlewając półsyntetyk do silnika BMW o niskim przebiegu, niszczy się go". ;) Bo moje zdanie na ten temat jest takie, że nie da się zniszczyć silnika olejem silnikowym. Obojętnie czy będzie to syntetyk czy minerał, nie zniszczy się silnika BMW. Chyba, że będzie mróz -30*C, wtedy olej mineralny jest niezalecany.

1. Poziom oleju w silniku
2. Częstotliwość wymian
3. Jakość oleju

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1