Santino napisał(a):
cyferki cyferkami ale wydaje mi sie ze M5 miała by polot z V12 AMG. przy takiej mocy kilka koni w tą czy w tamta juz nie robi wielkiej roznicy.
na szybko znalazlem filmik z tuba
http://www.youtube.com/watch?v=yeEZL9aD4QU Mka troche dłubnieta ale i tak ma mniejsza moc niz AMG, no i to jest Sklasa tak wiec troche ciezsza niz e60
[ Dodano: 27 Listopad 2007, 14:25 ]PS, zacytuje pewnego pana "nie wazne jaki masz samochod M5 i tak jest szybsze" Jeremy Clarkson
Santino, moze wielki Clarkson ma problemy z matmą i obsługą GPS, a do tego ma daleko do jakiegos dobrego toru, gdzie mozna takie wozki wyprobowac , ale niemiaszki bynajmniej i zarowno np SL 65 AMG jak i M6 były mocno testowane. Przykładowo na torze NArdo - vmax M6- 309 km/h, SL 65 AMG- 338 km/h ...a roznica w czasie przyspieszenia 0-300 km/h była ogromna .
Przytocze wyniki, jakie otrzymano , poza vmax, ktorą wpisałem wyzej
0-100- M6 - 4.2 , SL 65 - 4.2 s
0-200- M6- 13.2 , SL 65 - 12,0s
0-300- M6- 51.1 , SL 65- 31.7 s
widac,ze roznica w przyspieszeniu 200-300 jest KOLOSALNA . I prosze, nie piszcie ,ze SL 65 słabo hamuje, albo przewroci sie na zakrecie....
MAJSU_WuWuA napisał(a):
612 konnego CL`a zdisował nawet Clarkson i podał jako przykład głupoty w dążeniu do mocy absolutnej... której i tak się nie da wykorzystać.
a 1001 konnym Bugatti Veyronem sie podniecał ...bardzo ciekawy przykład konsekwencji rozumowania ....
Papa Smerf napisał(a):
LOL, co Wy tak tego Clarksona przytaczacie? to jakiś guru motoryzacyjny? nie, zwykły facet, który ma gadane.
Zwykły facet. Dokładnie. Ma super prace, ma duzo kasy , popularnosci i NIE MA monopolu na racje.
Śmieszy mnie,jak tu nikt nie rozumie o czym pisze Stones. PAdały jakies śmiszne zarzuty o megalomanii, o wychwalaniu swego..tak trudno zrozumiec o czym pisał ?
Chodzi o przewage jaką ma DZIŚ MB jesli chodzi o silniki dwunastocylindrowe.
A ta przewaga zaczeła sie od 1991 roku. Nie licząc silniczka S70/3 z McLarena F1 .
Kiedys czytałem wywiad z Bovensiepenem z Alpiny....pytali go ,czemu B7 ma 4.4 V8 a nie V12...wiecie co odpowiedział ? "Musielismy wziaść stare , dobre 4.4 bo N73 po prostu nie daje sie przystosowac do doładowania.."
A dzis nawet wyśmiewane VW ma przewage nad BMW, montuje swoje doładowane W12 do Bentleya GT i w jego najnowszej wersji moze smiało rywalizowac z CL 65 AMG ....
Takze w klasie V12, ktorą BMW samo zapoczątkowało w 1987 roku, teraz auta z Bawarii nie wiodą prymu.
A szkoda, wielka szkoda.
Ktos pisał ,ze dziecinnym podejsciem do motoryzacji jest zwracanie uwagi na moc…
Cóż , chyba cały swiat jest dziecinny bo auta sa z dekady na dekade coraz mocniejsze i szybsze…