Jako, że to mój pierwszy post na forum chciałbym serdecznie powitać Szanownych Uzytkowników tych zacnych Superaut. Od razu pragne poinformowac iz zostałem nawrócony po 20latach użytkowania szmelcvagenów

które to na co dzień serwisuję
Kolega dał pojezdzić E46 328 i tydzień pozniej musiałem sobie taką cudna panią kupić

po dwóch dniach jezdzenia załapałem kontrolki Checkengine, EML, ASC oraz tryb awaryjny ktory umożliwia jazdę z Vmax 40km/h. Jako, że nie uporałem sie z INPĄ do tej pory, pozyczyłem od Boschowców KTS'a. Moim problemem okazał sie potencjometr położenia przepustnicy. Miałem po dwie pary odczytów zasilań (4 ścieżki potencjometru). Pierwsza odbiegała o 5V od pozostałych (wartości zadane i wykonane). Jako, że podszedłem do sprawy dośc ambitnie i stwierdziłem, że element musi być nowy, zarzucając numery w wujka google'a - wyrwało mnie z kapci. Najtaniej z fakturą nowa przepustnica z potencjometrem to 1800zł. Zatem przystąpiłem do regeneracji potencjometru za pomoca nałożenia grafitu i utwardzenia go termicznie. Operacja sie powiodła. Wartości potencjometru są poprawne, kontrolki pogasły i autko śmiga, jednak taka regeneracja jest chwilowa i usilnie poszukuje mozliwosci nabycia droga kupna samego potencjometru. Czy jest to możliwe? Ładowanie się w używkę trochę mnie nie przekonuje, bo znając moje szczescie kupię to samo co mam. Wszędzie widzę ten problem ale nie moge trafic na finał - nie kończący się inaczej niz wymianą przepustnicy.
Regenerowałem potencjometr położenia przepustnicy lub jak to wyczytałem położenia pedału gazu. Mam tylko jedną linkę od pedału gazu.
Jako, że dopiero raczkuję w instalacji BMW proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam serdecznie z Wielkopolski zachodniej
Łukasz.