maaaad napisał(a):
Nie chcę być uszczypliwy, ale nawet ortografię polską znasz co najwyżej średnio. Aha, do SLD baaardzo mi daleko, naprawdę - nie cierpię komuchów i postkomuchów.
Taaa zaraz sie poplacze, mam jeszcze lupiez, lumbago i nogi mi śmierdzą.
Odpuść se stary....
Nie mam zamiaru sie certolić z czlowiekiem antykatolikiem który średniowiecze bierze jako przyklad na to, czy inne zjawisko, i ma to być niby przyklad refleksji hehehe
Poruta.
Wiesz kolego że w czasach średniowiecza większość zakonów żeńskich utrzymywala się z oferowania uslug seksualnych ?
A wiesz ze jak mlody malżonek nie mial pelnoletności, to jego mlodą malżonkę w zastępstwie bzykal jego ojciec, albo inny facet z rodziny jak ojca nie bylo ? Świekrostwo się to nazywalo.
A i dostanie gościnny seksualnej będąc gościem w domu u kogoś, w postaci np. jednej z córek bylo normalnym zwyczajem.
Wiesz że podczas nocy poślubnej kiedy pan mlody stwierdzil że ma do czynienia z dziewicą, odsylal ją do rodziców i unieważniano malżeństwo ?
A fakt że polskie rodziny królewskie, Jagiellonowie, mialy umieralność w mlodym wieku, to nie przypadek? To samo dotyczy największych rodów Europy.
Choroby weneryczne byly wpisane w krajobraz jak dziś sieci GSM.
I co ? Na co są to dowody ? Że wtedy mial być koniec świata ?
Wiesz że byl przypadek osadzenia na tronie w Pradze "swojego" czlowieka, tyle ze zanim to zrobili, wykastrowali go, bo mialo to byc krótkotrwale rządzenie. Taki kontrakcik ....
A to że wielu braci królewiczów zarzynalo swoich innych braci, albo obcinalo im to i owo, eliminując ich na przyszlość ?
I co to dowód na ogólne skąpanie krwią świata ?
Ale oczywiście już nie wiesz że po bitwach zbrojnych przygotowane byly stoly i rycerze ucztowali, z obu armii, razem. A ginelo ich w bitwach bardzo niewielu.
Różnica pomiędzy bitwą XXw a średniowieczną w sensie okrucieństwa jest potężna, i to na niekorzyść bitwy wspólczesnej.
Dopiero w XXw wymyślono zwalczanie odruchów ludzkich, bo wcześniej ludzie strzelali nad sobą, nie do siebie, albo w ogóle. Na polach bitew znajdowano muszkiety nabite 21 (!) kulami.
NIe wiem jak można tak kasztanić jakimiś przykladkami próbując coś udowadniać.
A co z sytuacją polityczną Europy? Wiesz że sprzeciwienie się Kościolowi bylo większym grzechem niż bunt wobec króla ?
Pewnie nie, bo nie wiesz też że w owych czasach królowie, odbierali insygnia od przedstawicieli kościola po to by swoją lepiej umocować, i móc mówić o sobie jako pomazańcu bożym.
Albigensi zadarli z Kośiolem to i dostali kopniaka. Kościól to nie byl jakiś twór dzialający w internecie. Dązyli do schizmy, nie udalo im sie. Powodem byly pieniądze, bo to im chodzilo.
A kiedy indziej król angielski nie mogl sobie bzykac jak chcial, i z kim chcial.
Papież sie nie zgodzil na uniewaznienie kolejnego malżeństwa, to zalozyl król Karol swój kościol i oglosil się jego szefem. Postępowość co się zowie.....
Masz jeszcze jakieś rewelacje przenikliwy kolego Maaaad ?
Chcesz dyskutować to trzeba równać do poziomu dyskutanta, bo ja nie kupuje rewelacyjek na poziomie Skandali.
Świat nie jest prosty, a o średniowieczu przeciętnie niewielu ludzie wie cokolwiek, poza bzdurami z filmów typu BraveHeart (jedna wielka kompletna bzdura),
dlatego z latwością banda niby zainteresowanych podchwytuje historyjki o katarach, ich męczęństwie plus wątkach romatycznych, a do tego piękne pojedynki na broń bialą hehehehe które zresztą nie mialy w ogóle miejsca.