BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 05:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2007, 07:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
ULLISSES to że się jeździło jaką ilością aut nie oznacza że pewne rzeczy się przerabiało.Mój ojciec robi przebiegi rzędu ponad 100.000 tys.km. rocznie a zdarzyło mu się zapomnieć na zakręcie oblodzonym że w przednim napędzie nie zdejmuje się całkowicie nogi z gazu i chyba nie muszę mówić co się potem stało. Więc ja się zastanawiam czemu Ty się zastanawiasz na sensownością tematu.Dobrze że pyta i chce zrobić coś żeby poprawić swoje prowadzenie auta. ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2007, 11:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
ULLISSES napisał(a):
Jeśli brać pod uwagę to, jakie i ile samochodów wypisała Ilona w temacie o "byłych samochodach forumowiczów", to bardzo dziwi mnie ten temat. Z takim doświadczeniem za kółkiem powinna jeździć lepiej niż niejeden z nas.

Nie przeczytales dokladnie pierwszego posta. Agrafga napisala, ze przez wypadek na lodzie wpada teraz w panike jak tylko spadnie snieg. Co nie oznacza, ze nie ma doswiadczenia tylko sie boi. A strach mozna w jakis sposob pokonac kiedy "zaprzyjaznimy" sie z poslizgami w bardziej bezpiecznym miejscu niz droga publiczna

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2007, 11:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Strach trzeba po prostu przezwyciężyć. Wsiada się i jedzie, ostrożniej ale się jedzie.

A co do samego ćwiczenia/nauki, to nadal uważam że ktoś powinien z nią tam być. Nawet jeśli nie w celu opieki, to w celu instruktażu.

Tytuł:
PostNapisane: 3 grudnia 2007, 13:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
ULLISSES napisał(a):
Jeśli brać pod uwagę to, jakie i ile samochodów wypisała Ilona w temacie o "byłych samochodach forumowiczów", to bardzo dziwi mnie ten temat. Z takim doświadczeniem za kółkiem powinna jeździć lepiej niż niejeden z nas.

Temat ten tłumaczy jedynie fakt, iż jest dziewczyną i zgodnie ze zdrowym rozsądkiem unika sytuacji niebezpiecznych - np celowego wprowadzania samochodu w poślizg. Inna sprawa, że innej drogi do nauki nie ma. Podobno najszybciej nauczysz się pływać jak toniesz, ale oczywiście Ilonie takich sytuacji na drodze nie życzę i lepiej niech znajdzie ten plac i nauczy się ratować z opresji.

Gdyby ktoś z Was chłopaki był tam i miał ją na oku/doradził, to byłoby najlepiej. Jako że do Wawy mam daleko, to sam pomóc nie mogę. Jednak użytkowników z Wawy jest tu kilku. Nie zostawiajcie dziewczyny samej.. na lodzie.

:-) Doświadczenie jest ale wiesz, mistrzem prostej jest 99% z nas:-)
Po wypadku jaki miałam busem to przez pół roku za kółko nie wsiadłam bo miałam boja ogromnego. Dlatego warto przejechać się gdzieś gdzie "gumowe drzewa" będą i będę mogła nauczyć się poślizgu kontrolowanego, zwłaszcza że ostatniej zimy miałam ..... automat, czyli ukochaną, niezapomnianą e34.

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Ostatnio edytowano 3 grudnia 2007, 17:37 przez d0nTtOuChm3, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 00:25 
Zacna persona forum

No to w takim razie ćwicz i oby to co się nauczysz, nigdy nie było Ci potrzebne. :)

A odnośnie prostych, to nawet na prostych potrafi pozamiatać. Wczoraj wracałem po 22 od koleżanki i przy podjeździe do górki na niemal minimalnym łuku wpadłem na pomysł depnięcia lekko, aby nie mulić samochodu. Tylko zapomniałem, że przed zwężeniem drogi parę sekund wcześniej wbiłem 3. Efekt oczywiście można przewidzieć, bo na drodze był praktycznie lód. Na szczęście obyło się bez opuszczania drogi, ale skutecznie podniosło mi to poziom koncentracji, bo wcześniej jechałem rozkojarzony słuchając radia. ;]

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 09:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
.....no to fajną masz tą koleżankę:-) :rotfl:
Pocwiczę ale narazie ktoś śnieg.........zabrał.

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 11:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: M57D30
agrafga napisał(a):
Po wypadku jaki miałam busem to przez pół roku za kółko nie wsiadłam bo miałam boja ogromnego.

Dobrze, że jezdzisz. Mam znajoma, to po wypadku nie jezdzi, a minelo juz 2 lata.
Ja po wypadku wsiadlem za kółko po tygodniu z reka w gipsie, zlamanym nosem i zapuchnieta twarza, po nastepnym tygodniu sprowadzilem audi. Nie powiem lekkie cisnienie bylo jak wsiadalem za kierownika, ale szybko pszeszło :ok:

Takze cwicz, cwicz i nie poddawaj sie panice :ok:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 11:38 
Zacna persona forum

Koleżanka w dzień zakupu samochodu potrąciła pod domem rowerzystkę. Nic się wielkiego nie stało, ale ciężko było koleżankę uspokoić. Powiedziała, że nie chce już samochodu, że będzie autobusem jeździć. Tego dnia już nie wsiadła za kółko. Ale następnego dnia jak zwykle pojechała do pracy i jest ok.

Gdy wpakowałem się przy 80km/h do rowu jadąc wcześniej na czołówkę z Mondeo, to nie myślałem o tym, że już nie będę chciał jeździć. Myślałem nadal, że muszę szybko auto wyciągnąć, bo nadal mam 45km na uczelnię. Inna sprawa, że po wyciągnięciu okazało się, iż nie bardzo da się jechać taki kawałek. Trzeba było wrócić do domu.

Dlatego Ilonko nie daj się strachowi, bo strach to ma tylko wielkie oczy. Poćwicz i będzie dobrze. Żebyś tylko nie popadała w skrajność i zbyt często nie bawiła się na normalnej śliskiej drodze w ten sposób, jak to robią niektórzy na forum. :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1