BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Wasze opinie o ceramizerach
PostNapisane: 18 maja 2015, 13:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: TESLA
Kod silnika: ELEKTRYCZNY
Garaż: TESLA MODEL 3 Performance | BMW e92 328iA ALPINWEISS III | DODGE CHALLENGER R/T | Opel vivaro XD | G30 518d+ RWD 8HP
Jedynakk,
już mi dał w moim temacie dobrą radę, na szczęście nie skorzystałem i nie rozdłubałem połowy silnika i pozbyłem się objawów po własnej diagnozie.

Jeśli macie zdrowe motory to uważam, że nie warto lać tego badziewia do silnika. Jeśli już musicie coś nalać, to dobre opinie są o Archoil 9100 coś tam coś.

E46 M3 Alpinweiss III viewtopic.php?f=89&t=171180
BYŁO:
E92 335i Schwarz 2 IC turboworks + Charge Pipe Turboworks
367KM/541NM http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167595

e39 540iA SEDAN CANYONROT ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147863

e36 318is Coupe HELLROT MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145412

e36 328i Coupe ALPINWEISS III
->> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141651[/color]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 maja 2015, 13:48 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43
Garaż: własny
co d tego auto repar pierwsze o tym słysze co do ceramixów to i owszem silnikowi wruciło kilka koni mniej pali silnik ciszej pracuje gładzjej jednym słowem super sprawa

PostNapisane: 24 maja 2015, 15:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
dajcie spokoj juz z tym... ;)

PostNapisane: 24 maja 2015, 15:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Ceramizer to super spraw polecam aby "każdy" zalewał nim silnik przed sprzedażą.

Kumplowi z pracy w polo ciągle się zapalała kontrolka oleju , zalał dwie dawki ceramizera i kontrolka zgasła, silnik zaczął pracować cicho a polówka sprzedała się za dobre pieniądze.

Z kolei mój wujek kupił seata ibize w świetnym stanie, jeździł nią i wszystko było ok.
Wymienił olej filtry itp, po 2 miesiącach zaczęła brać olej jak szalona i zapaliła się kontrolka smarowania.

Nasuwa się tylko jedna myśl , w starym oleju był ceramizer albo coś podobnego a nowy olej to wypłukał i ujawnił prawdziwe oblicze silnika.

Zużycie oleju było tak duże że po prze gazówce na trawie stawała się ona czarna i tłusta.

PostNapisane: 24 maja 2015, 15:33 
Zacna persona forum

starscream napisał(a):

prawda czy sciema???

To wielka ściema , jest w necie filmik jak chłopaki zalali stara hondę ceramizerem i powtórzyli ten sam test co na filmie.
Okazało się że honda przejechała parę km i pogubiła korby a nie 200 jak na filmie.

PostNapisane: 24 maja 2015, 17:51 
Przyjaciel forum

:zabawa:

PostNapisane: 26 maja 2015, 14:46 
Pierwsze kroki

Kod silnika: xxx
Na zdrowy silnik to chyba nikt raczej ulepszaczy nie leje, ja dużo nie ryzykuję.

PostNapisane: 28 maja 2015, 16:50 
Pierwsze kroki

panowie,
dostałem zupełnie za darmo xeramic engine protector i chyba go zaleje zwłaszcza, że mój silnik był trochę przemęczony. Pytanie tylko jak to dawkować? Całe 250 ml zalać? jakoś muszę z tym jeździć (200km lagodniej)?

PostNapisane: 28 maja 2015, 18:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530dA
Kod silnika: m57
tu jest info.
http://www.autokosmetyki.pl/xeramic-cer ... ,p192.html

PostNapisane: 13 czerwca 2015, 20:35 
Pierwsze kroki

Jestem już trochę po dolewce, efekt jest taki jak oczekiwałem.

PostNapisane: 16 czerwca 2015, 16:53 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43
Garaż: własny
sam dziś zalałem ceramiks-a pojeżdze do wymiany oleju i zobacze co bezie staram się nie przekraczać 2000 obr. czyli 60-70 km /h teraz norma w polsce kraju absurdów

PostNapisane: 18 lipca 2015, 15:45 
Pierwsze kroki

A co to takiego? To to samo co ceramizer?

Tytuł: Re:
PostNapisane: 19 lipca 2015, 06:25 
Zacna persona forum

Jak wymyśla specyfik na odrastające panewki to wtedy się skuszę ale to co lejecie do silnika to wiocha jakich mało.

I kup później takie auto co jeździło w PL na ceramizerach , brrrrrry.

PostNapisane: 19 lipca 2015, 07:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
I prawda jest cała taka, jak napisał dziabi3.
Bałamucenie, nadzieja matką głupich w tym przypadku. Tylko proszę nie przyjmować tego osobiście/prywatnie.
Prędzej zgłosił bym się do np. tych gości:
https://pl.wikipedia.org/wiki/David_Cop ... luzjonista)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Anatolij_Kaszpirowski
Czasem można było przez chwilę uwierzyć w to co robili.
Te cudowne środki mogą w niektórych przypadkach zadziałać na silnik tak jak ostatnio dopalacze na wielu takich co im się wydawało, że będzie po tych dopalaczach "lepiej".
Te cuda nadbudują panewki, czopy, płaszcze tłoków i tuleje cylindrów. Urosną wzniosy i "dobrocie" krzywek wałków i ogólnie będzie totalny odlot!!!!!.
Brakuje jeszcze trocin o dobranym przesiewie i można dawać ogłoszenie o sprzedaży lub jechać na giełdę i szukać głuchego i ślepego klienta.

PostNapisane: 19 lipca 2015, 19:24 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54B22
RobertTOEZ napisał(a):
I prawda jest cała taka, jak napisał dziabi3.
Bałamucenie, nadzieja matką głupich w tym przypadku. Tylko proszę nie przyjmować tego osobiście/prywatnie.
Prędzej zgłosił bym się do np. tych gości:
https://pl.wikipedia.org/wiki/David_Cop ... luzjonista)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Anatolij_Kaszpirowski
Czasem można było przez chwilę uwierzyć w to co robili.
Te cudowne środki mogą w niektórych przypadkach zadziałać na silnik tak jak ostatnio dopalacze na wielu takich co im się wydawało, że będzie po tych dopalaczach "lepiej".
Te cuda nadbudują panewki, czopy, płaszcze tłoków i tuleje cylindrów. Urosną wzniosy i "dobrocie" krzywek wałków i ogólnie będzie totalny odlot!!!!!.
Brakuje jeszcze trocin o dobranym przesiewie i można dawać ogłoszenie o sprzedaży lub jechać na giełdę i szukać głuchego i ślepego klienta.

Oj tam, oj tam, nie ma co demonizować całej sprawy.
Jedni wierzą w działanie chemi samochodowej inni nie, i dobrze, nikt nikogo nie zmusza do stosowania tych środków.
Mi osobiście produkty (rewitalizanty) xado pomogły na wyjące mosty w Jeepie, wypadającą dwójke w subaru, cykające liftery w
bmw e36, przycinające sie wspomaganie w bmw e36, ponadto po dodaniu rewitalizantu do silnika w bmw wzrosła jego kultura pracy i spadło spalanie. Niestety pompie wspomagania w jeepie nie pomogło.
Po prostu wszystko działa w określonym zakresie, urwany ząb na kole zębatym w skrzyni nie odrośnie, ale pozostałe można lekko zregenerować.
Osobiście przekonałem sie o działaniu takich środków, w Jeepie mosty wyły mi tak że głowa bolała po 2h jazdy, teraz cisza.

PostNapisane: 19 lipca 2015, 20:28 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
:D :hyhy:
Zgodzę się, że dobre/markowe dodatki mogą poprawić nazwę to właściwości poślizgowe/smarujące/lepkościowe/stabilność parametrów danego oleju, ale tak jak napisałem nie zrobią cudów.
Ja już pchałem ceramizer(PL) do skrzyni, dyfra i silnika. W silniku skończyło się to "dokończeniem" panewek korbowodowych, które pukały delikatnie a po zastosowaniu ceramizera powoli zaczęły tłuc się coraz głośniej. Robiłem wszystko wg instrukcji. Nawet przykleiłem sobie pasek na obrotomierzu :rotfl: (chyba to było na 2600 obr/min) żeby się nie zapominać przez te ileś tam km na początku.
Dyfrowi i skrzyni pomógł ostatecznie Motul Gear 300 75W90. Dyfer przestał pojękiwać i przy okazji czuć że lekko pracuje, a próbowałem różne oleje. Na dedykowanym(castrol...nie pamiętam w tej chwili) pojękiwał, na mobilu 1 shc 75W90 było cicho, tylko czuć było ten delikatny opór na zimno, a na wspomnianym motulu jest i cicho i lekko. Skrzynia na dedykowanym pojękiwała i wpadała w wibracje(luzy na właściwie chyba wszystkich łożyskach). Obecnie na motulu jest można powiedzieć znośnie. Zobaczę co będzie na mrozach, bo to jest trochę za gęsty olej do tej skrzyni.
Ceramizer(PL) i inny znany środek "poślizgowy"(PL, nie pamiętam w tej chwili nazwy) nic akurat w moim nie pomogły.
Nie reklamuje tu też motula, tylko widzę że akurat przekładniom w moim akurat pasuje.
Nie przeczę całkowicie, że coś tam..coś tam te środki mogą "ulżyć/zakryć", ale jestem zwolennikiem doboru właściwego oleju jeśli oczywiście mechanizm/silnik jeszcze do czegoś się nadaje.
Gdy silnik/przekładnia jest faktycznie do remontu, to nie ma się co oszukiwać.
Chyba, że się chce znów komuś samochód "pchnąć". To już jest inna sprawa.
Każdy ratuje się jak może i w tym cały problem, tylko czasem lepiej od razu się nie oszukiwać i nie czekać aż urosną gruszki na wierzbie :D .

PostNapisane: 19 lipca 2015, 21:21 
Forumowicz

Xado który akurat stosowałem to ie preparat poślizgowy, xado nadbudowuje materiał, chodzi tu o nm.
Zapodaliśmy kiedyś smar regenerujący na szumiące łożysko piasty w golfie, po 1000 km było widać na kulkach i bierzni narośnięte szkliwo.
Wiadomo że jak jest coś w stanie agonalnym to nawet świecona woda nie pomoże, trzeba wymienić, ale czasem można naprawe przesunąć o pare tyś km.
http://xado-trade.pl/pl/i/Technologia-rewitalizacji/18

PostNapisane: 20 lipca 2015, 14:37 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
No dobra..dobra, poddaję się :cwaniak: :D .
Xado do skrzyni mnie kusi :luka: , ale do silnika ja już żadnych dodatków do oleju nie zastosuję. Tylko znów, gdy synchronizatory pokryją się tym dodatkiem, to znów mogą być kłopoty ze zmianą biegów. No, ale nad tym myśleli tacy co wiedzą jak tą miksturę skomponować.
Znając swoje przyzwyczajenia/zapomnienia w postaci częstego ciągnięcia prawie do odcinki, albo odcinki(takie stare młodzieńcze przyzwyczajenie z "duszenia" do końca obrotów słabych motocykli cezet/jawa 350-tam odcinki nie było, tylko zapłon "nie wyrabiał" :rotfl: ) obawiam się że nowo utworzona warstewka/połączenie z materiałem oryginalnym tego mogły by nie wytrzymać i wtedy "kiszka"- więcej kłopotów niż to warta.

PostNapisane: 20 lipca 2015, 21:18 
Forumowicz

Producent pisze że w sytuacjach awaryjnych po zastosowaniu rewitalizantu można jechać bez oleju silnikowego
do 300 km. Osobiście nie odważyłbym sie, moge tylko opowiedzieć pewną sytuacje.
Do silnika E36 mam dodany rewitalizant , w zimie zamarzła odma, kobieta wsiadła odpalila i przejechała 5km do pracy na czerwonej kontrolce oleju. Dojechała i dzwoni że coś się świeci na czerwono i strasznie silnik dziwnie pracuje.
Wóz jeżdzi do dziś bez problemu.

PostNapisane: 20 lipca 2015, 21:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
d_octor napisał(a):
Do silnika E36 mam dodany rewitalizant , w zimie zamarzła odma, kobieta wsiadła odpalila i przejechała 5km do pracy na czerwonej kontrolce oleju. Dojechała i dzwoni że coś się świeci na czerwono i strasznie silnik dziwnie pracuje.
Wóz jeżdzi do dziś bez problemu.

czyli coś daje ;)
nadal w temacie :D
Obrazek

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1