BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 22:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 1.8is odcina za wcześnie
PostNapisane: 28 maja 2015, 17:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318is
Garaż: Było e46 320d
aktualnie 318 drift project :)
Witajcie
mam problem z moim 1.8is - czasami mi go dławi podczas kręcenia i prawie zawsze odcina już przy 5,5 tyś obrotów, tak jakby nie dostawał paliwa... Wymieniłem komplet świec zapłonowych i filtr paliwa. Nie wiem czy to ma znaczenie ale jest też walnięta uszczelka pod klawiaturą i zalewa mi świece... Zastanawiam się czy to pompa paliwa czy coś innego może być powodem? Miał już ktoś z Was taką przypadłość? Z góry dzięki

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] 1.8is odcina za wcześnie
PostNapisane: 28 maja 2015, 19:00 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Compact
Kod silnika: M42B18
Podłączałeś auto pod komputer? Przyczyn może być kilka. Co do uszczelki pod klawiaturą proponowałbym wymienić i nie czekać z tym.

PostNapisane: 29 maja 2015, 10:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E̶3̶6̶ Civic + GSi
Kod silnika: M44B19 - było
M44, czy M42? Miałem ten sam problem w M44. Winny czujnik prędkości dyfra albo ABSu. Teoretycznie. Ja u siebie wymieniłem czujnik dyfra na nowy z ASO i spokój był przez jakiś czas. Po czym problem zaczął czasami wracać. Błąd wywalało po przekroczeniu 100 km/h. Jak odłączyłem akumulator by skasować błędy to dopóki nie przekroczyłem stówy wszystko było ok. A jak przekroczyłem to mi czasami przestawiało odcięcie na 5500 obr/min. W końcu się wkurzyłem i podałem sygnał z czujnika dyfra bezpośrednio do ECU (a nie przez prędkościomierz, jak jest oryginalnie). Od tego czasu mam spokój, błedów na kompie brak, odcięcie normalnie, wszystko działa. Do dziś nie wiem po jaką cholerę te zdebilniałe niemce tak to porobiły by przy błedzie czujnika prędkości uwalało odcięcie obrotów. No ale w rozsądek "inżynierów" BMW już dawno przestałem wierzyć :P

PostNapisane: 29 maja 2015, 20:42 
Pierwsze kroki

m44, czujnik abs mi się świeci może to być jego wina? oświeć mnie czy czujnik dyfra jest w dyfrze czy jest jakoś dołączany bo nie mam pojęcia :/ jutro będę wkładał nowy dyfer a jesli czujnik nie jest z nim związany to będę musiał dokupić może akurat to to... a jak zmieniłeś sygnał czujnika z dyfra bezpośrednio przez ecu?

PostNapisane: 29 maja 2015, 22:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E̶3̶6̶ Civic + GSi
Kod silnika: M44B19 - było
Jest w dyfrze, tutaj jakiś obrazek z google, gdzie go widać:
http://s695.photobucket.com/user/Zer0-J ... 0.jpg.html

Jak spojrzysz z tyłu auta, to nie sposób go nie zauważyć. W końcu to chyba jedyny czujnik w tamtej okolicy :).

Ale jak Ci się świeci ABS, to raczej któryś z tamtych czujników. U mnie w prawdzie problemu z nimi nie było, ale jak próbowałem dojść o co chodzi z tym odcięciem, to mi jeden znajomy powiedział, że ABS też może ten efekt powodować. Generalnie jakiś rąbnięty niemiec wymyślił, ze jak jakikolwiek czujnik prędkości daje błąd, to po przekroczeniu 100 km/h przestawiamy odcięcie na 5500 :P. Najlepsze jest to, ze na urządzeniu diagnostycznym miałem tylko błąd "speed sensor". I weź tu dojdź który. Ale że mi ABS działał, to wydedukowałem że w dyfrze :P

Sygnał z czujnika dyfra leci standardowo najpierw do prędkościomierza, a potem wychodzi z prędkościomierza do ECU. Ten wyjściowy (z prędkościomierza do ECU) mam odpięty i przylutowany bezpośrednio do wejściowego (z czujnika do prędkościomierza). Dzięki czemu sygnał z czujnika leci bezpośrednio do ECU. Zrobiłem to w grudniu zeszłego roku i od tamtego czasu problem nie powrócił (odpukać).

PostNapisane: 14 czerwca 2015, 21:11 
Pierwsze kroki

dzięki wielkie, musiałem zrobić dokładnie to samo ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1