BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 16:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z klimatronikiem
PostNapisane: 3 czerwca 2015, 23:21 
Pierwsze kroki

Witam.
Panowie, wydaje mi się że mój klimatronik nie działa do końca poprawnie, ponieważ gdy włączę klimę to chłodzi aż za bardzo...
Nie ważne czy ustawie 16 stopni czy 25 to mam wrażenie że ciągle wieje tak samo zimne powietrze :/ dodam że dzieje się tak przy wyłączonym trybie auto.Czy tak powinno być?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Problem z klimatronikiem
PostNapisane: 4 czerwca 2015, 04:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
spróbuje ustawić wyższą temperaturę. jesli czujnik "widzi" temp w środku powiedzmy 30st (co jest możliwe przy upale) to będzie się starał jak może dojść do tych zadanych przez Ciebie 25st zatem będzie chłodził jak dziki.

Ja zazwyczaj ustawiam nie auto tylko dużo słabszy nawiew właśnie po to żeby nie leżeć z anginą zaraz potem ;)

PostNapisane: 4 czerwca 2015, 20:39 
Pierwsze kroki

OK, z tego co wiem to w trybie auto faktycznie samochód stara się jak najszybciej osiągnąć żądaną temperaturę a później ją utrzymuje, ale czy przy wyłączonym trybie auto jest tak samo? Nie powinno wiać po prostu stałą temperatura jaką się ustawi?
no dałem nawet na 32 stopnie żeby to sprawdzić ale dalej wiało zimnym... :/ Jeżeli faktycznie nie ma znaczenia czy tryb auto jest włączony czy nie, to może po prostu w aucie było więcej niż 32 stopnie i wtedy Twoje słowa znajdują tu potwierdzenie, bo samochód faktycznie może chciał zmniejszyć jak najszybciej temperaturę wewnątrz samochodu do tych 32 stopni, fakt że sprawdzałem to na dość krótkim odcinku i może faktycznie wnętrze auta nie zdążyło odpowiednio się ochłodzić...
Jednak nurtuje mnie kwestia tego, że jeżeli bez względu czy tryb auto jest włączony czy nie samochód będzie dążył do jak najszybszego dojścia do żądanej temperatury, to po co w ogóle jest opcja wyłączenia tego trybu jak działanie zostaje takie samo?
Wydaje mi się logiczne, że przy wyłączeniu trybu auto, samochód powinien podawać stałą temperaturę którą się ustawi na wyświetlaczu.

PostNapisane: 4 czerwca 2015, 21:52 
Pierwsze kroki

dodam że jeśli zmienię to pokrętło na środku deski rozdzielczej na maksa na 3 czerwone kropki to wieje gorącym ale nie ma opcji aby wiało zimnym nawet gdy na wyświetlaczu widnieje 16 stopni wieje po prostu trochę mniej gorące powietrze i odwrotnie gdy 3 niebieskie kropki to wieje tylko zimne i to ze wszystkich kratek a nie tylko z tych dwóch centralnych... gdy ustawie na środek to pokrętło to analogicznie wieje letnie nie rozumiem tego bo z tego co czytałem to to pokrętło służy jedynie do regulacji nawiewu z dwóch środkowych kratek nie zależnie od reszty i nie powinno ingerować w temperaturę którą mogę ustawić na klimatroniku, a ewidentnie gdy nie zmienię ustawienia pokrętła to sam klimatronik nie reagauje na ustawioną mu temperaturę ;/

PostNapisane: 10 czerwca 2015, 00:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Poprawne działanie klimy.Pytasz jaka jest różnica między auto a resztą przycisków-bardzo prosta,przycisk auto reguluje siłą nadmuchu temperaturą i miejscem działania,albo inaczej właczajac klawisz na szybę masz tylko nadmuch temperaturę i określone miejsce działania ustawione manualnie przez Ciebie.Auto może dać więcej na nogi,na szybę mniej ,na klate wcale lub odwrotnie lub jak sobie ustali,bez zbędnego przełącznia przycisków tak aby temperatura w całym samochodzie równomiernie była tak jak na wyświetlaczu.

PostNapisane: 11 czerwca 2015, 20:20 
Pierwsze kroki

No więc własnie, skoro tryb auto jest wyłączony to z tego wynika że jeśli ustawię nadmuch tylko na klatę i temperaturę np. na 25 stopni to taką własnie powinienem odczuwać z nawiewu czy nie?... a jest tak że zdecydowanie dużo bliżej jej do 16 stopni niż 25...

PostNapisane: 11 czerwca 2015, 20:32 
Zacna persona forum

Tryb auto sam steruje nadmuchami,jak ustawisz sam na klate czyli bez trybu auto będzie Ci wiać w to określone miejsce odpowiednio długo aż schłodzi cały samochód do temperatury jaką ustawiłeś.

PostNapisane: 13 czerwca 2015, 22:23 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523i
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=137004
Zimny napisał(a):
Tryb auto sam steruje nadmuchami,jak ustawisz sam na klate czyli bez trybu auto będzie Ci wiać w to określone miejsce odpowiednio długo aż schłodzi cały samochód do temperatury jaką ustawiłeś.

i potem podniesie temp w nawiewie mimo tego że masz ustawione ciągłe dmuchanie w 1 kierunku, co mnie osobiście bardzo denerwuję zimą tylko w drugą stronę :cenzura:

PostNapisane: 13 czerwca 2015, 23:06 
Zacna persona forum

Wojtec1987 napisał(a):
Zimny napisał(a):

i potem podniesie temp w nawiewie mimo tego że masz ustawione ciągłe dmuchanie w 1 kierunku, co mnie osobiście bardzo denerwuję zimą tylko w drugą stronę :cenzura:

Dokładnie tak

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1