Proponuje zacznijcie normalnie ze sobą rozmawiać, no i po co te emocje?
Kolega ma problem i trzeba spokojnie to przeanalizować i spróbować mu pomóc. Większość tej dyskusji jest nie na temat, ciśnienia ,płyny ,teorie etc. to pewnie prawda tylko nie w tym rzecz.
Zasady działania układu chłodzenia są takie same, czy to będzie starszy model z visco, zwykłym termostatem czy nowszy , z wentylatorem elektrycznym, termostatem z elementem grzewczym itp.
Tu nie ma cudów,jest konkretna przyczyna i trzeba ją znależć.
Pierwsza sprawa to termostat.
wotomek, czy kupiłeś nowy oryginalny termostat ? jeśli tak , można uznać ,że termostat jest ok.
Kolego więcej praktyki ,mniej teorii... podajesz temp. na wyjściu jakieś 84 C , mnie to nic nie mówi

pewnie innym też
Zobacz czy całą chłodnicę masz gorącą i czy dolny wąż jest gorący i przy jakiej temp. robi się gorący?
To jest istotna sprawa, jak masz dolny wąż gorący to oznacza ,że termostat się otworzył, jest II obieg , układ nie jest zapowietrzony. Wtedy jest dobrze,jest ogrzewanie. Zajmujemy się wentylatorem.
Jak miałem nowy termostat Wahler ,zamiennik , i jadąc spokojnie latem szosą temp. 102 C , a początek otwarcia to 92.Zatrzymywałem się i dotykałem dolny wąż,który był zimny, to oznaczało niesprawny termostat albo zapowietrzony układ.
Jaki jest początek otwarcia termostatu w tym silniku,gdyż nie piszesz jasno, 103 C ?
Następna sprawa wentylator- nie wiesz ciągle czy jest sprawny, no musisz to wiedzieć
Jak u mnie visco się zasprzęgla przy 95C to wiem ,że mam sprawny wentylator. Zwiększam obroty i wentylator przyspiesza wraz z obrotami silnika ,robi się wichura.
Rozumiem,że przy wentylatorze sterowanym elektrycznie jest inaczej ale trzeba wiedzieć czy jest sprawny.
Przy tak wysokiej temp. wentylator powinien robić b.duży przeciąg, inaczej to nie może być.
Może spróbuj znależć coś więcej o pracy takiego wentylatora, tu by się przydało więcej teorii
Czy masz wentylator od klimy? czy załącza się ? przy dwóch sprawnych wentylatorach nie ma bata w BMW by układ nie dał rady więc mamy tu problem mechaniczny np. niesprawny termostat,ale na razie nie ma pewności. Rozumiem,że jest nowa pompa.
Ja kiedy wstawiłem oryginalny,nowy termostat, też Wahler,odpowietrzyłem i wszystkie kłopoty się skończyły.
Mam wrażenie ,że kolega
Mario1-1, pisał o tej "mechanicznej" stronie działania układu,bo ona jest niezmienna,tylko może trochę zbyt emocjonalnie
Tak więc przeanalizować : termostat, wentylator/y , odpowietrzenia, temperatury.