BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] MK4 zmiana z mono na kolor 16:9
PostNapisane: 14 lipca 2015, 19:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Witam wszystkich forumowiczów. :)
Ostatnio dużo się naczytałem o różnych ciekowostkach o BMW i postanowiłem dołożyć BT w postaci parrot CK3000 wraz z działaniem z kierownicy. Szukając na ten temat informacji natknąłem się na nawigacje, moduły, wgrywanie map i softów. Okazało się, że u mnie siedzi moduł MK4. Poniżej screen z moich ustawień, wraz z wgranym teraz softem (od nowości, 2003 roku).
Obrazek

Tak sobie pomyślałem, że fajnie byłoby wymienić moją małą navi na 16:9. Dodatkowo poczytałem i wieści, że na MK4 działa tryb 3D jeszcze bardziej mnie nakręciły. Okazało się, że można wgrać nie tylko polski język, ale i polskiego lektora. Tu pojawia się kilka pytań. Znalazłem co nieco informacji w sieci, jednak chciałbym to wszystko sprostować.
Wiem już, że w celu zmiany na dużą navi muszę przeprogramować swój moduł tak by działał w kolorze, chodzi głównie o podmianę pliku bootującego, aby ładował nawigację w kolorze.
Jednak tu się moja wiedza kończy i zaczynają domysły. Oprócz oczywiście samego wyświetlacza co musiałbym jeszcze dokupić, żeby wszystko działało jak należy? Gdzieś czytałem, że ktoś dodatkowo kupował moduł radia BM54, czy to jest konieczne, czy posiadam już coś takiego u siebie? Wiem tylko, że to jest za tylnymi fotelami w bagażniku po lewej stronie, jednak nie sprawdzałem jeszcze u siebie organoleptycznie czy jest czy nie.
Dodatkowo pytanie o wiązkę. Czy ta co mam podejdzie, czy trzeba coś zmieniać? Dodam, że zmieniarkę na 6 CD mam.

I jeszcze pytanie bonus. :hyhy:
Jaki kabel muszę kupić, by działał mi BT CK3000 z kiery? Do tego monochroma co mam to 17pin, a do 16:9 40pin? Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć informacji o ilości pinów w konkretnych radiach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] MK4 zmiana z mono na kolor 16:9
PostNapisane: 14 lipca 2015, 21:41 
Forumowicz

W sprawie zmiany mk4 z mono na kolor to : podłączasz INPĘ wchodzisz w nawigację, potem chyba opcje kodowania i tam masz opcje kolor. Klikasz w to i czekasz, jak skończy to wkładasz w navi płytę z softem na kolor i instalujesz.

Co do reszty to wydaje mi sie że wystarczy przenieść panel klimy niżej, wywalić kaseciaka i w jego miejsce podłączyć monitor 16:9. Moduł radia powinien być w bagazniku, a to co masz na desce to odt. kaset i przyciski.

PostNapisane: 15 lipca 2015, 11:37 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Roboty praktycznie tyle samo jak dokładanie nawigacji zamiast zwykłego radia.

PostNapisane: 15 lipca 2015, 11:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
cursor napisał(a):
Roboty praktycznie tyle samo jak dokładanie nawigacji zamiast zwykłego radia.

zgadza się
z obecnego zestawu zostanie Ci tylko czytnik nawigacji, cała reszta, tj. wiązka, monitor, moduł radiowy idzie nowa + przeniesienie panelu klimy niżej

Obrazek

PostNapisane: 15 lipca 2015, 20:17 
Pierwsze kroki

Hmmm... no to mnie troszkę zmartwiliście, myślałem, że to prostsze jest. Spojrzałem dziś pod bagażnik i faktycznie jest tam pusto. Modułu BM54 nie ma...
Jeśli bym się zdecydował na zmianę to największy problem który jest dla mnie obcy to wiązka. Z tym chyba najwięcej roboty, bo to idzie przez całe auto z tego co rozumiem.
Jeszcze poszukam, ale chyba nie zaszkodzi spytać: Jest gdzieś jakieś "how to" odnośnie dokładania tej navi? Dokładnie chodzi mi o kładzenie kabli i jak to podpiąć żeby działało, reszta to chyba tylko znaleźć coś w cenie + trochę samozaparcia i czasu. ;)
Najbardziej obawiam się demontażu tapicerki i tego jak to ciągnąć.

Bo wiązka jest cała do wymiany, czy coś zostaje?

PostNapisane: 15 lipca 2015, 20:49 
Przyjaciel forum

Beemik napisał(a):
Najbardziej obawiam się demontażu tapicerki i tego jak to ciągnąć.

nie ma tragedii, choć zanim się za to zabrałem to też miałem obawy

Beemik napisał(a):
Bo wiązka jest cała do wymiany, czy coś zostaje?

cała

Beemik napisał(a):
Jest gdzieś jakieś "how to" odnośnie dokładania tej navi?

viewtopic.php?f=25&t=142861

Obrazek

PostNapisane: 16 lipca 2015, 16:58 
Pierwsze kroki

Wielkie dzięki za odpowiedzi. :) To teraz muszę się zastanowić czy w nowym świetle, dalej chcę zmiany. Bo nie powiem, taki ekranik ładnie by się komponował w desce rozdzielczej. :hyhy:
Czy podsumowując potrzebuję: wiązkę, BM54, ekran navi + przeprogramowanie modułu MK4 i to już powinno działać jak należy. :) A jeszcze pytanie odnośnie modułu TV, to on jest analogowy czy cyfrowy? Bo jak analog to się nie przyda za bardzo, a jak cyfrowy to jest szansa coś złapać i można się zastanowić. :)
No i byłbym zapomniał, ramka 2din i pod panel klimy. Hmmm... trochę tego jest.

Antena GPS, kabel masy i kable do głośników zostają te co mam? Czyli lista ta co wyżej, czy jeszcze coś potrzeba? Nie wiem jak traktować wymianę "całej" wiązki. :P

P.S. Sory, że tak męczę, ale jeśli się okaże, że nie jest tego za dużo i znajdzie się coś w cenie to chyba się zdecyduję. :)

PostNapisane: 16 lipca 2015, 19:26 
Przyjaciel forum

Beemik napisał(a):
modułu TV, to on jest analogowy czy cyfrowy?

standardem były analogowe, choć były również analogowo-cyfrowe
czy podłączysz go czy nie zależy jaką wiązkę kupisz, jedne mają m.in. wyjście na zmieniarkę czy moduł TV, inne nie
Beemik napisał(a):
ramka 2din i pod panel klimy. Hmmm... trochę tego jest.

ramki 2din nie potrzebujesz, jest w "standardzie" przy 16:9, za to ramkę by przenieść panel klimy jak najbardziej, na rynku wtórnym mało co ich jest, nowa ok. 300pln
Beemik napisał(a):
Antena GPS

zostaje
Beemik napisał(a):
kabel masy

będzie w nowej wiązce
Beemik napisał(a):
kable do głośników

również w nowej wiązce

Obrazek

PostNapisane: 16 lipca 2015, 20:11 
Pierwsze kroki

Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi. :) Teraz wszystko zależy już chyba tylko ode mnie i jeśli się zdecyduję to od tego co się znajdzie. :)

Na ten czas chyba już wszystko wiem co chciałem. Jeszcze raz dzięki za pomoc. :) Jeśli się zdecyduję to pewnie będę jeszcze pisał i na pewno pochwalę się jak wyszło. :hyhy:

PostNapisane: 16 lipca 2015, 20:48 
Forumowicz

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
wyprucie kompletnej wiązki zajęło mi 30-40 min. - robiłem to pierwszy raz....dzisiaj ogarnąłbym do dużo szybciej. Profesjonalne położenie kompletnej wiązki z drugiego auta to 3-4 godz. max. - wszystko pasuje P&P

PostNapisane: 18 lipca 2015, 12:44 
Pierwsze kroki

A jednak mam jeszcze jedno pytanie. :P
Czym są jakieś większe różnice pomiędzy BM24 a BM54? Z tego co wiem to BM24 ma okrągłe piny, choć na aukcji widziałem też BM54 z okrągłymi lub płaskimi. No i podobno tylko do BM54 da się ekran z czytnikiem CD podpiąć. Jakieś inne różnice są? Jakość dźwięku, szybkość działania, etc.?

PostNapisane: 18 lipca 2015, 18:09 
Forumowicz

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
z tego co pamiętam:
BM24 - starszy model, słynie z "zimnych lutów" które głównie są przyczyną usterek, naprawa takiego tunera jest banalnie prosta i tania. Ma o wiele lepsze końcówki mocy niż jego następca słynące z trwałości i lepszego brzmienia.
BM54 - nowszy model, słynie z przepalających się końcówek mocy i zimnych lutów , naprawa polega na zainstalowaniu nowego modułu wzmacniacza opartego na układach Philipsa, ponieważ nie da się w tym modelu wymienić starych końcówek.
Oczywiście jest różnica w kostkach, pinach itd., ale to ma banalne znaczenie.

PostNapisane: 20 lipca 2015, 16:58 
Pierwsze kroki

hmmm... im więcej wiem tym mam większy mętlik w głowie. W dodatku doszło parę wydatków i nie wiem czy nie przesunę tego na później. Jednak zastanawia mnie jeszcze kwestia kompatybilności wiązek i mocowań. Z tego co mi wiadomo to coupe i sedan mają inne mocowania modułu nawigacji MKx i zmieniarki w porównaniu do touringa. Jak wygląda sprawa z modułem BM54/BM24 oraz tunerem TV? Czy mocowania w touringu i reszcie są takie same? Mam kombiacza i w miarę możliwości fajnie byłoby zakupić pasujący komplet. Chyba, że nie ma problemu z dostępnością mocowań za dobre pieniądze (póki co nigdzie nie widziałem takowych, ale też za bardzo nie wiem jak tego szukać :P ).
No i kwestia wiązki. Z coupe raczej wiązka będzie za krótka? Jak wygląda sprawa z sedanem? Taka sama długość wiązki, czy też krótsza? Fajnie jakby się gdzieś dało dostać taką żeby nie trzeba było przerabiać, raz że mniej roboty, a dwa, że oryginał. :hyhy:

PostNapisane: 20 lipca 2015, 18:29 
Przyjaciel forum

do touringa musisz mieć wiązkę od touringa, ja miałem od coupe i nie pasowała (trzeba by wiele przerabiać)

stelaż również musi być z touringa, ale Twój się nada (przecież masz stelaż z czytnikiem)

Obrazek

PostNapisane: 20 lipca 2015, 21:45 
Pierwsze kroki

rorafalki, od samego modułu MK4 to wiem, że się nada, bo tego na pewno nie wymieniam, muszę dokupić tylko wiązkę, moduł BMx4, ekran i ewentualnie tuner TV. Chodzi mi tylko czy te blaszki mocujące moduł radia BM i tuner TV wszędzie są takie same czy jednak różne. ;) Z tego co wiem to te dwa elementy nie idą na stelaż tylko za kanapę pod podłogę w bagażniku.
Obrazek
Jak mają być różne to trzeba szukać kompletu z touringa... Jeśli nie to można szukać samej wiązki a reszta gdzie się trafi z mocowaniami. :)

PostNapisane: 21 lipca 2015, 07:25 
Przyjaciel forum

co do modułu TV to jak pisałem: trafi Ci się wiązka z modułem TV, modułem BT czy zmieniarką - będziesz taką miał. Nie wykluczone, że będzie to minimum czyli czytnik nawigacji oraz tuner radiowy.
Fakt, tuner radiowy powinien być pod podłogą, koło modułu PDC, ale np. ja u siebie przeniosłem go na stelaż (dorobiłem mocowanie), bo pod podłogą mam dodatkowy wzmacniacz ;)

Obrazek

PostNapisane: 26 sierpnia 2015, 23:49 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142116&start=0
Rowniez mam pytanie odnosnie tej pseudo navi. Mam taka u siebie z czytnikiem MK4. Czy jezeli kupie radio cd professional to wepne je w te wiazke, ktora mam teraz, czy musze cos zmieniac? Chcialbym to zrobic na zasadzie takiej, ze sprzedam moj czytnik MK4, doloze troche i kupie cd professional (auto bedzie bez czytnika mk4 i bez navi strzalkowej, ale zostanie zmieniarka i wiazka).

Dodam, ze mam naglosnienie H/K (nie wiem czy to istotne).

Jezeli ktos przerabial taka operacje to prosze o pomoc.

Pzdr :)

PostNapisane: 27 sierpnia 2015, 05:44 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Jeśli masz tę zwykłą nawigację radiową, to wtyczka zasilająca jest tak jak przy zwykłym radiu.
Kwestia wydobyć tylko radio i sprawdzić rodzaj pinów(okrągłe czy już nowsze-płaskie).
Professional powinien pasować plug&play. Jedynie przy ewentualnej zmieniarce będziesz musiał dołożyć instalację do niej

PostNapisane: 27 sierpnia 2015, 08:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 xDA
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=150371
Ja mam navi mk4 z duzym monitorem, TV, bluetooth i HK. Gdybym tego nie miał w życiu tego nie wsadzalbym, powtarzam w życiu, jeszcze tyle roboty i takie ciężkie pieniadze. Kupiłbym stacje multimedialna Dynavin i miałbym w tym wszystko. Navi jakie sobie tylko wymysle, odtwarzanie plików mp3 z wyswietlaniem tytulów i artystów z karty pamieci czy pendrive, bluetooth, streamingowe odtwarzanie muzyki, TV cyfrową, kamere cofania i Bóg jeden wie co jeszcze.
Albo takie coś po taniosci http://allegro.pl/radio-usb-navi-dvd-gp ... 27133.html

viewtopic.php?f=6&t=150371

PostNapisane: 29 sierpnia 2015, 14:13 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Chłopaki trochę odbijać od tematu, bo widzę że bardzo aktywnie się tu udzielacie.
Nie dysponuje ktoś z was rozpiska pinów od monochromatycznej navi?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1