BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 12:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dołożenie adaptera bluetooth do ori radia
PostNapisane: 25 lipca 2015, 18:48 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Witka , mam pewien pomysł i chciałbym się dopytać co do słuszności jego zastosowania. Od razu na wstępnie dodam że jestem zielony w temacie elektroniki i proszę o rzeczowe odpowiedzi. Ale do sedna sprawy. Wrzuciłem ostatnio kaseciaka z wyjściem aux. Wszystko fajnie super , kabelek sobie poprowadziłem jak na załączonym obrazku

Obrazek

Ale chciałbym rozwinąć pomysł źródła dźwięku o lvl w górę. To znaczy chciałbym aby wyprowadzony kabel szedł do adaptera bluetooth np takiego

Obrazek

Te zabawki chciałbym zamknąć sobie w popielniczce skąd wychodzi kabel aux. Jako że adapter bluetooth wymaga zasilania chciałbym wykonać taki myk. Chciałbym zasilanie pociągnąć z kostki od radia. Chciałbym zrobić to w taki sposób , aby adapter działał tak samo jak radio. Czyli dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Zatem musiałbym dołożyć coś takiego wpinając się w kostkę

Obrazek

Czy taki kabel, który miałby zasilać adapter musi mieć jakiś dodatkowy bezpiecznik ? Czy wyżej pokazany kabel może być zamieniony na jakiś inny "zwykły" ? Z tego co doczytałem to chyba musiałbym się wpiąć w czerowny i czarny kabelek w kostce.
Melomanem nie jestem i radio ma po prostu grać. Obecnie bardzo fajnie mi działa jako system głośnomówiący, ale jak ruszam kablem to mam trzaski. Oczywiście mam możliwość przesłania dźwięku przez bluetooth. Z tego co czytam to urządzenie raz sparowane potem samo się łączy.
PS
Jak ktoś zdolny to i pewnie zamknąłby całe to tałatajstwo w kaseciaku bez systemu kasety :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Dołożenie adaptera bluetooth do ori radia
PostNapisane: 26 lipca 2015, 19:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Zasilanie po stacyjce weźmiesz z pinu nr 5 kostki radia, kolor fioletowo/biały. Masa to pin nr 15, kolor brązowy. Bezpiecznik się przyda, kwestia tylko jaki będzie potrzebny. Można próbować zmieścić cały ten układ w środku radia z napędem kaset, bez jego usuwania. Z tyłu wykonasz otwór i przeprowadzisz kabel z kostki aux do wnętrza, podłączając go do tego pena z bt. Radio składa się z kilku płytek, kwestia czy uda Ci się przylutować kabelki od zasilania wewnątrz radia, bo nie wiem kto je wyprodukował. Np. Philips rozbiera się bez problemu, tylną płytkę z kostką zasilającą można wyciągnąć. Tylko czy nie będzie zakłóceń na drodze radio-pen lub radia fm.

Tytuł: Re: [E46] Dołożenie adaptera bluetooth do ori radia
PostNapisane: 26 lipca 2015, 20:51 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
mr18, niestety nie pamiętam jakie to radio , ale w środku nie ma mechanizmu kasety, kupiłem radyjko już z gotowym auxem. Pomysł na zamknięcie całości w radiu był fajny dopóki
a. nie okazało się że wezmę bardziej rozbudowany niż ten powyżej tzn, z guzikiem, mikrofonem i akumulatorem
b. nie okazało się że może uda się również ogarnąć komendy głosowe

Jako że zależy mi bardzo na rozmowach całość tak jak planowałem schowam w miejscu zapalniczki. Za parę dni podrzucę co mi wyszło z tego. Zasilanie wolałbym po jakimś bezpieczniku chyba zrobić więc może rozbiorę i stuninguje takie coś , bo mam akurat :

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1