BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 18:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Wywaliło Płyn Chłodniczy
PostNapisane: 30 sierpnia 2015, 19:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318Ci
Witam,
Z góry bardzo proszę moderatorów i administrację o nie kasowanie mojego tematu ponieważ naprawdę szukałem po forum było kilka tematów jednak żaden nie dał mi odpowiedzi ponieważ nie było w żadnym takiego problemu co mam niestety ja.

Drodzy forumowicze i właściciele BMW zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Moje BMW E46 318 Ci przynosi mi sporo smutków bo ciągle mam problem z płynem chłodniczym.
Zaczęło się od tego że pojechałem do 4 mechaników każdy postawił diagnozę uszczelka pod głowicą. Nie czekając oddałem do zrobienia. Uszczelka wymieniona okazało się że głowica była lekko skrzywiona , wymienili skasowali 1000 zł i problem nie ustawał. Pytając się powiedzieli mi że odpowietrzyć układ muszę. Tak też zrobiłem.
1) sprawdziłem stan płynu chłodzącego
2) był ok to odpaliłem i włączyłem nawiew na maksimum temp i maksimum wydmuchiwanie powietrza
3) odkręciłem śrubkę obok korka w zbiorniczku
4) czekałem aż wyleci powietrze bąbelki chwilę były a później przestało
5) przejechałem się i śrubka którą odpowietrzałem pękła na samej górze
6) płyn leciał z tego miejsca pod wielkim ciśnieniem szczęście że miałem blisko i stało się to pod samym domem jak dojechałem

Co zaobserwowałem wiatrak nie chłodził jak podjechałem on jakoś dziwnie raz się włącza raz nie. Nie miałem wcześniej styczności z BMW także nie wiem czy tak ma działać sprzęgło "visco".
Dziwi mnie też że temperatura nie idzie mi znacząco w górę tylko trzyma poziom.

Proszę poradźcie mi coś co mogę zrobić bo już tracę siły. Ciągle wychodzą jakieś ukryte usterki mija drugi miesiąc a ja wpakowałem prawie 5.5 tyś zł w naprawy tego samochodu.

Liczę że ktoś mi pomoże i podpowie co to może być i gdzie szukać przyczyny. Dodam jeszcze że nie zaobserwowałem żadnego wycieku do dziś póki nie wywaliło tej plastikowej śrubki od odpowietrznika.

Pozdrawiam i czekam na pomoc nie chcę żeby auto teraz stało kolejne tygodnie w naprawie. Więcej samochód u mechanika stoi niż ja nim jeżdżę co mnie niestety martwi bo byłem przekonany że BMW przyniesie mi radość a nie smutek z jazdy i strach na każdej prostej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Wywaliło Płyn Chłodniczy
PostNapisane: 30 sierpnia 2015, 20:35 
Pierwsze kroki

Dodam że zamówiłem nowy korek do zbiorniczka i śrubę oba na 2.0 bar ale pytanie czy to mogło być przyczyną ubywania płynu a dziś wywalenia pod ciśnieniem śruby ?

PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 01:24 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Zamontuj nowe odpowietrzniki i korek. Mi też przeciekał jeden z odpowietrzników a jak go tknąłem śrubokrętem to pękł na pół i też wywalało płyn strumieniem. Był po prostu już zmęczony, wymieniłem i spokój.
Ciekawe na jakiej podstawie powiedzieli że to uszczelka pod głowicą, mam nadzieje, że chociaż jeden z mechaników zrobił test na obecnośc spalin.
Co do odpowietrzania to postaw samochód na górkę, odkręć nawiewy, śrubkę od odpowietrzania, zalej pod sam korek płynu i wdmuchuj go za pomocą jakiejś rury powietrzem z ust. Jak brakuje tchu to druga reka zakrecaj srubke, bierz wdech i tak do momentu, aż spod odpowietrznika bedzie wylewał się sam płyn.

PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 12:09 
Pierwsze kroki

Zrobię jak piszesz, tylko proszę powiedz mi jest możliwe że właśnie przez to ubywało mi tego płynu?
Głowica planowana, nowa uszczelka a już w pierwszy dzień płynu ubyło łącznie przez tydzień 5l płynu chłodniczego prawie zeszło. Poczekam aż przyjdzie korek i odpowietrznik ale modlę się dosłownie by było to tylko to. Bo nie mogę zlokalizować wycieku nigdzie

PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 16:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m57d30
jakbym czytał swoją historie :)
ja kupiłem 330d, na początku chłodnica oparła im się o pasek od alternatora i wytarło w zbiorniczku wyrówawczym dziurę na centrymetr, ok powiedzial mogło tak być - wymiana chłodnicy i zbiorniczka 750zł, plus nowy plyn,z robocizna 1000zł.
wróciłem do domu, po 30km pękł mi odpowietrznik przy zbiorniczku wyrównawczym, laweta i naprawa za darmo od tego mechanika z chłodnicą.
pojeździłem 200km, wyrwało waż dolny z chłodnicy, diagnoza mechanika urwana poduszka pod silnikiem i wibracje silnika przy dodawaniu gazu ściągnęło wąż idący do chłodnicy z krućca, ok, oddałem na wymianę poduszki pod silnikiem, z wymianą 400zł plus nowy płyn i odpowietrzenie. (wydaje mi się że mechanik nie zabezpieczył węża albo źle odpowietrzył ale nie wiem jak mu to udowodnić miałem)
Przejechałem 1700km i płyn powoli uciekał (1 litr na 1000km), już nie dawałem do tego mechanika tylko zawiołem do m auto service bmw, napompowali mi układ i zobaczyli że na jednym wężu brakuje uszczelnienia (ten pod kolektorem dolotowym) i tamtędy uciekał płyn.
Test na uszczelkę negatywny, też myślałem że to uszczelka ale już w alfie poprzedniej robiłem uszczelkę na jednej głowicy a według mnie nie było to potrzebne, razem z pierścieniami faktura na 3250zł. powiem Ci jedno uważaj na mechaników, mogli wogóle nie ruszyć Ci uszczelki pod czapką, a tylko skasować bo potrafią tak robić a ciężko im udowodnić że nie zrobili. poszukaj kogoś kumatego bo z mojego doświadczenia z samochodami (a miałem alfe 156 w którą wpakowałem 13 tyś zł) wiem że jak widzą uciekający płyn a ktoś się nie zna, to mogą odpowietrzyć źle układ żebyś robił u nich uszczelkę potem powiedzą że Ci zrobili a tylko dobrze odpowietrzą, dlatego czasem warto odwiedzić mechanika jak wymienia niby uszczelke albo jak ma rozebrany silnik i czeka na części jak powie przez telefon :)
jedź do kogoś żeby Ci napompował przy Tobie układ powietrzem i zobaczył czy gdzieś ucieka powietrze, potem niech przy Tobie wleje płyn i odpowietrzy (zorientuj się ile wchodzi do Ciebie płynu) i ile masz odpoiwietrzników bo ten przy zbiorniczku u mnie np. nie jest edynym odpowietrznikiem, może na chłodnicy korek odpowietrzający nadmiar ciśnienia CI się zaciął ? moim zdaniem sprawdź od najprostszych sposobów:

-zawieszony termostat, płyn gdzieś się blokuje i gotuje,
-zepsuty korek na chłodnicy
-źle odpowietrzony układ,

PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 18:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i e46 320i
Może jeszcze warto sprawdzić pompę wody bo jednak ten płyn gdzieś znika no chyba że głowica pęknięta to wymiana uszczelki nie pomoże . Swoją drogą za tą kasę co wpompowałeś to można było co najmniej 4 silniki kupić w włożyć do e46.

PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 20:24 
Forumowicz

Najpierw niech założy te korki i nowe odpowietrzniki, dobrze odpowietrzy układ chłodzenia i sie przejedzie, po drodze sprawdzając grubosc węży, czy nie są zbyt mocno napuchnięte.

Co do tego wiatraka to chodzi Ci o wiskozę czy ten co widać z przodu za grillem? Bo jak pisałeś, że to Twoja pierwsza przygoda z BMW to może mylisz je...

PostNapisane: 31 sierpnia 2015, 21:28 
Pierwsze kroki

Ja mam tylko jeden wiatrak za chłodnicą pod maską nie wiem czy tak powinno być.
Czekam na korek i śrubkę do odpowietrznika mam wielką nadzieję że na tym się skończy ponieważ nie chcę mieć złych wspomnień z tą marką.

PostNapisane: 2 września 2015, 20:34 
Zacna persona forum

Kod silnika: M57d25
Po pierwsze znajdz innego mechanika, najlepiej takiego co zna sie na bmw i ktorys wlasciciel bmw Ci go poleci. Jesli nie to sam lepiej wez sie do roboty, bo w tym kraju jak widza kogos z bmw to cennik robi sie od razu razy 2 alvo 3. A jak słysze już po raz kolejny, że padła uszczelka, a tak na prawde trzeba dobrze odpowietrzyć, to krew mnie zalewa. Jakby tak czesto uszczelki padaly to chyba wszystkie bmw bylyby juz po jednej wymianie. Ale tak to jedt jak ktos sie nie zna, a trafi na złodzieja. Bo inaczej nazwac kogos takiego nie można.

Pierwsze primo - nowe śrubki i korek.

Drugie primo - szukaj milion sposobow w necie na odpowietrzenie układu.

Całe życie się uczymy, ja w mojej 7er m52b28 też sie nakombinowałem, zeby odpowietrzyć układ. Dopiero TIS przyszedł z pomocą.

Powodzenia.

PostNapisane: 3 września 2015, 17:10 
Pierwsze kroki

Układ odpowietrzany 3 razy i nie pomogło płynu dziś znów nie było a bagnet wskazujący poziom płynu był na minimum. Co jeszcze mogę sprawdzić ? Wycieku nigdzie nie widać węże miękkie są korek i śrubka wymienione na nowe. Pomóżcie proszę bo już mnie krew zalewa. Szukam i szukam 3-4 razy dziennie podchodzę i szukam i nic. Ciągle to samo.

Edit:
Jeszcze jak ktoś może proszę powiedzcie mi czy te dwie rzeczy zaznaczone na zdjęciu mogą powodować ubytek wody?
Obrazek
I co to jest bo termostat jest chyba pod tym metalowym "grzybkiem"

PostNapisane: 4 września 2015, 09:40 
Forumowicz

Moje BMW: e46 coupe
Kod silnika: M52B28TU
biggysee, Witaj, to jest EGR tam nie powinno być wody, wycieku też nie :P metalowy grzybek - zawór EGR, pod nim jest termostat, w plastikowej obudowie. Sprawdzałeś chłodnicę? i zbiorniczek wyrównawczy? może któreś z nich ma pęknięcie, i cieknie dopiero jak układ nabierze temperatury i ciśnienia. Co do węży, układ chłodzenia BMW jest ciśnieniowy, węże nie mogą być miękkie/flakowate, muszą być lekko twardawe. I podstawa Oringi na wężach jeżeli były rozbierane, tak jak u crims, :ok: 5.5 K w naprawy które nie przyniosły skutku ?? :mur: współczuje Ci stary.

PostNapisane: 4 września 2015, 12:14 
Pierwsze kroki

Wczoraj zaobserwowałem że płynu znów ubyło po trasie i to dość znaczna ilość, wąż nie był twardy jak skała był twardszy lecz nie tak jak kiedyś. Najgorsza obserwacja to fakt że płyn nie dochodzi do chłodnicy ponieważ ona jest cała zimna bez względu na to czy samochód jedzie, stoi czy jest bardzo nagrzany. Wskazówka stoi w pionie cały czas. Jedyny wiatrak który się włącza to jak włączę klimę, chodzi wtedy wiatrak za chłodnicą, innego zresztą nie mam.
Co odpowiada za wprowadzenie płynu w chłodnicę?

PostNapisane: 4 września 2015, 14:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
Ja też kiedyś miałem problem z ubywającym płynem,co najlepsze diagnoza padła na uszczelkę.
Po wymianie uszczelki płyn dalej ubywał okazała się dziurawa chłodnica ,wycieku nie było widać bo płyn zdążał odparować na gorącej chłodnicy...

PostNapisane: 4 września 2015, 17:35 
Pierwsze kroki

Dziś straciłem siły kolejny litr płynu chłodniczego.
Oddałem im ten samochód niech sprawdzą co jest nie tak... mam dość tego znów pewnie kupę kasy wydam tylko że tym razem jak będzie coś nie tak nie odpuszczę... Bo uszczelkę nie sztuka jest wymienić.. Jak coś będę wiedział dam Wam znać.

PostNapisane: 5 września 2015, 18:29 
Zacna persona forum

Jak chłodnica cały czas zimna to termostat nie otwiera, przez co wzrasta temp i cisnienie w ukladzie i wywala plyn. Proste.

PostNapisane: 5 września 2015, 22:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m57d30
albo masz dziurawą chłodnice gdzieś na dole. Może pompa wody siadła ? często w e46 taka usterka występuje z tego co wiem, ale jeśli ucieka Ci płyn ciągle a nie wywala go za jednym zamachem to napompuj układ powietrzem z mechanikiem i zobacz czy ucieka jak ucieka to nich mechanik rozbierze i zobaczy skąd ucieka, najprostsza metoda nie znana przez wielu druciarzy-mechaników...

obejrzyj sobie: https://www.youtube.com/watch?v=DqtoeQe9Vro

masz plamy pod autem po odstawieniu ?
ja miałem bardzo błahy powód, podmieniłem wąż z e39 530d do swojej 330d a on był bez uszczelki i zachodził na kruciec do bloku, i tamtędy ciekło, ubytek tak z litr/100km miałem delikatne plamy pod autem.

PostNapisane: 6 września 2015, 15:05 
Pierwsze kroki

Właśnie u mnie jest ten problem że nigdzie nie można dojść do wycieku, nie widać nic, obstawiam że termostat i pompa wody, zresztą sam to powiedziałem mechanikowi który był zdziwiony ale cóż zobaczymy co zrobią. Jak będę wiedział to napiszę co i jak.

PostNapisane: 6 września 2015, 19:49 
Zacna persona forum

Zimna chłodnica = uszkodzony termostat! Jak rozgrzejesz silnik to po ustawieniu na 32*C leci ciepłe powietrze?

PostNapisane: 7 września 2015, 20:18 
Pierwsze kroki

Leci gorące powietrze po 3-4 sekundach po ustawieniu. Mechanik dziś stwierdził z tyłu bloku silnika jest nieszczelny a woda która kapała na wydech i parowała. Zobaczymy czy to jest to.

PostNapisane: 7 września 2015, 20:53 
Forumowicz

Napisz po polsku :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1