jakbym czytał swoją historie

ja kupiłem 330d, na początku chłodnica oparła im się o pasek od alternatora i wytarło w zbiorniczku wyrówawczym dziurę na centrymetr, ok powiedzial mogło tak być - wymiana chłodnicy i zbiorniczka 750zł, plus nowy plyn,z robocizna 1000zł.
wróciłem do domu, po 30km pękł mi odpowietrznik przy zbiorniczku wyrównawczym, laweta i naprawa za darmo od tego mechanika z chłodnicą.
pojeździłem 200km, wyrwało waż dolny z chłodnicy, diagnoza mechanika urwana poduszka pod silnikiem i wibracje silnika przy dodawaniu gazu ściągnęło wąż idący do chłodnicy z krućca, ok, oddałem na wymianę poduszki pod silnikiem, z wymianą 400zł plus nowy płyn i odpowietrzenie. (wydaje mi się że mechanik nie zabezpieczył węża albo źle odpowietrzył ale nie wiem jak mu to udowodnić miałem)
Przejechałem 1700km i płyn powoli uciekał (1 litr na 1000km), już nie dawałem do tego mechanika tylko zawiołem do m auto service bmw, napompowali mi układ i zobaczyli że na jednym wężu brakuje uszczelnienia (ten pod kolektorem dolotowym) i tamtędy uciekał płyn.
Test na uszczelkę negatywny, też myślałem że to uszczelka ale już w alfie poprzedniej robiłem uszczelkę na jednej głowicy a według mnie nie było to potrzebne, razem z pierścieniami faktura na 3250zł. powiem Ci jedno uważaj na mechaników, mogli wogóle nie ruszyć Ci uszczelki pod czapką, a tylko skasować bo potrafią tak robić a ciężko im udowodnić że nie zrobili. poszukaj kogoś kumatego bo z mojego doświadczenia z samochodami (a miałem alfe 156 w którą wpakowałem 13 tyś zł) wiem że jak widzą uciekający płyn a ktoś się nie zna, to mogą odpowietrzyć źle układ żebyś robił u nich uszczelkę potem powiedzą że Ci zrobili a tylko dobrze odpowietrzą, dlatego czasem warto odwiedzić mechanika jak wymienia niby uszczelke albo jak ma rozebrany silnik i czeka na części jak powie przez telefon

jedź do kogoś żeby Ci napompował przy Tobie układ powietrzem i zobaczył czy gdzieś ucieka powietrze, potem niech przy Tobie wleje płyn i odpowietrzy (zorientuj się ile wchodzi do Ciebie płynu) i ile masz odpoiwietrzników bo ten przy zbiorniczku u mnie np. nie jest edynym odpowietrznikiem, może na chłodnicy korek odpowietrzający nadmiar ciśnienia CI się zaciął ? moim zdaniem sprawdź od najprostszych sposobów:
-zawieszony termostat, płyn gdzieś się blokuje i gotuje,
-zepsuty korek na chłodnicy
-źle odpowietrzony układ,