pawelos666 napisał(a):
ja na miejscu wlasciciela pojazdu z tego tematu przyjzalbym sie rowniez kolektorom, dal sobie spokoj z podlaczonym egr i upewnil sie co do wszystkich przewodow przed ic i za, wymienil cale podcisnienie na nowe zmierzyl wartosci przed zaworkami i za i probowal nowy elektrozaworek turbiny. wg mnie to nie sa ani wtryski ani turbina, a przynajmniej na ten moment bym jej nie wyjmowal nie majac pewnosci co do tego co napisalem wyzej
Od początku:
Przewody wszystkie sprawdzone bo wyciągnąłem cały dolot umyłem i włożyłem z powrotem wymieniając przewód gumowy przy EGR bo był zmęczony.
Podciśnienie nowe założone po wymianie motoru.
Elektor zawór musi być ok bo przed wymianą motoru tego nie było...
Obejrzałem ten filmik i kolektor mam drugi bez klapek i jest czysty - praktycznie bez nagaru, zrobiłem na swoim kolektorze 60 000km i nie przybyło nagaru i EGR też nie był zaklejony tylko lekko brudny bo te co widziałem w innych autach były zaje*ne jak skurwesyn
Dzisiaj pojeździłem trochę bez EGR i tak:
+ może turbina się mniej drze
+ w środku nie śmierdzi spalinami jak stoję na światłach
+ chmura wydaje się mniejsza i szara
- silnik rozgrzewa się dużo dłużej
- moc według mnie tak samo
Z EGR chmura jest większa i czarna...
Nie wiem na ile kolor dymu może być wiarygodny bo w baku pływa Liqui Moly do czyszczenia układu wtryskowego.
Co do turbiny to u mnie jest tak, że jak zimny motor to wcale jej nie słychać dopiero jak się rozgrzeje to drze się jak na filmikach.