BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 16:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Drgania auta przy samym ruszeniu bmw e46
PostNapisane: 7 grudnia 2010, 16:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
czytałem kiedyś o jakimś zaworku na przewodzie od sprzęgła podobno po usunięciu tego inny samochód (taka zwężka)
wie ktoś coś na ten temat?

numer 15 na schemacie:
http://translate.googleusercontent.com/ ... c4ib4vHcBA

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 22:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 325i
Wiem, że stary kotlet, ale przy okazji to znalazłem.

U mnie szarpało kiedyś w passacie i golfie po wymianie sprzegła przez jakieś 8 tyś km, więc i to może być opcją jeśli kupiliście auto i nie macie iformacji czy było wymieniane czy nie.

Szczególnie było to odczuwalne na nierozgrzanym silniku.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 22:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
u mnie sprzeglo sprawne a mimo wszystko przy dynamicznym ruszaniu bez gazu auto zasnie...

PostNapisane: 19 października 2015, 10:05 
Forumowicz

Moje BMW: e39 touring 520i '02
Kod silnika: m54b22
Temat drgań przerobiłem następująco w E30 z benzyną, od razu mówię, ze skutkiem pozytywnym na bardzo długi czas.
Objaw: po rozgrzaniu ruszenie z miejsca wymagało precyzji i unikania pewnych obrotów bo cała buda wpadała w wibracje. A tragedia na wstecznym.
Przyczyna: 80% - nierównomierne zużycie powierzchni ciernych sprzęgła. 20% - zerwana poduszka dyferencjału.
[ Wrzcę po południu zdjęcia jak to wyglądało :) ]

Ponieważ to benzyniak wiec jednomas ( dwumas cięższy ale działa tak samo i jest 5x droższy ) więc od razu zauważyłem luźne sprężyny tłumików drgań skrętnych w tarczy sprzęgła. Tu uwaga bo są sprzęgła gdzie sprężyny mają luz stopniowany!! (np. w motocyklach). Ponadto grubość tarczy była różna po zmierzeniu suwmiarką. Powierzchnia cierna w kole zamachowym była jakby przypalona na połowie obwodu co idealnie pasowałoby do zachowania pojazdu. Po prostu bicie osiowe przy zasprzęglaniu. Jednomas sprawdziłem czujnikiem zegarowym na dużej tokarce i miał również delikatne bicie więc przetoczyłem całość. Tarcze Sachs'a z dociskiem i obudową 200zł.
I po kłopocie!!! Wibracje całkowicie ustały w każdej sytuacji, nawet super delikatnego ruszania bez gazu. Pozostał efekt takiego pojedynczego łupnięcia przy ruszniu na wstecznym bo sie dyfer z tyłu unosił na zerwanej poduszce i tyle.

Teraz problem chyba zaczyna pojawiac mi sie w E39. Zauwazyłem przy zakupie, że poprzedni włąściciel pan Niemiec lubił jeździć na niskich obrotach :/ Szybko wrzucał wyższe biegi i chyba sprzęgło tego stylu nie wytrzymało. Wibracje pojawiaja mi sie sporadycznie gdy obroty są nieco za niskie do startu i łątwo je w sumie "ominąć". No ale to tak nie może działać. Zauważyłęm też, że przy każdej zmianie biegu 1-2-3 jak bym sie nie starał pojawiają sie 1-2 takie tępe szarpnięcia. Mam nadzieję, że to tylko gumowe łączniki wału. Sprzęgła na postoju /rozruchu/gaszeniu absolutnie nie słychać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1