BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 18:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330d remont kapitalny silnika prosze o pomoc
PostNapisane: 9 listopada 2015, 20:34 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d 184KM
Kod silnika: M57
Garaż: Było: e39 530d 184KM, e39 520i 150KM
Witam wszystkich,
pacjent: e46 330d 184KM touring, 2000r, manual, oczywiscie bez klap zawirowan, zawsze na oleju liqui moly 5w40
niestety moich problemów ciąg dalszy, 2 tyg. temu chcieli mi skroić auto i wyłamano mi zamek (o tym moj inny post) ale to jeszcze nic
Czeka mnie najprawdopodobniej kapitalka silnika, otóż tydzien temu miala miejsce sytuacja, w której silnik zaczal pracować jak traktor, odgłosy stuków w okolicy rozrządu i po wbiciu 1 biegu auto gaslo
okazalo sie ze 1 cylinder pokazuje 3-4 bar cisnienia (badane na gniezdzie wtryskiwacza)
z 4 cylindra wali olej w strone manometra
moj zaufany mechanik (z 25 letnim stażem),mowil mi ze najprawdopodobniej trzeba sciagac głowe, bo cos jest nie tak z owymi cylindrami, prawdopodobne jest to ze pierscienie nie trzymaja na 4 cyl., na 1 nie wiadomo, podejrzewa ze wypalony zawór
teraz moje pytanie do osob ktore robily remont M57, jakie beda tego przyblizone koszty, czyli:
planowanie glowy, wymiana uszczelniaczy, pewnie jakies hydropopychacze beda do wymiany bo nie wierze ze nie, uszczelka (teraz pytanie jaka, V. Reinz?), nowe śruby, gniazda zaworowe...
kupno i wymiana na inny silnik M57 raczej mnie nie interesuje, dlatego, ze o silnik naprawde dbalem, oleje liqui moly zmienialem co 10 tys, w lutym tego roku badalem cisnienie i bylo po 30 bar na kazdym cylindrze, oprocz wlasnie 4 lub 5 bo juz teraz nie pamietam, ale tam mialem 30,5 bar., co świadczy ze silnik nie byl zmeczony, a jak zmienie to nie wiem co kupie. Po remoncie bede wiedzial czym jezdze.
prosze o jakiekolwiek istotne odpowiedzi/sugestie itp
ogolnie to moja 3 bmka, a 2 z silnikiem m57 i jestem w ciezkim szoku ze ten silnik klęknął
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 330d remont kapitalny silnika prosze o pomoc
PostNapisane: 9 listopada 2015, 23:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Po pierwsze rozkręć ten silnik,auto i tak nie nadaje się do jazdy.Po drugie będziesz wiedział co dokładnie mu dolega.Na tej podstawie wyciągniesz wnioski,części z wysokiej półki to: uszczelka goetze,śruby arp,popychacze ina,gniazda zaworowe obrabia szlifierz.Jesli się zdecydujesz na remont z prawdziwego zdarzenia to uwierz że tanio nie będzie-przygotuj sobie pare tysiączków,obadaj sprawę i daj znać.

PostNapisane: 10 listopada 2015, 07:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Zimny napisał(a):
Jesli się zdecydujesz na remont z prawdziwego zdarzenia to uwierz że tanio nie będzie-przygotuj sobie pare tysiączków

racja, może warto rozejrzeć się za słupkiem? niejednokrotnie z gwarancją lub nawet montażem
w ok. Lubina chyba nie powinno być z tym problemu

Obrazek

PostNapisane: 10 listopada 2015, 10:17 
Forumowicz

Nie wiem czy jest sens, bo uzywka to bylby silnik z przebiegiem pewnie powyzej 250 tys, a po remoncie mialbym silnik prawie nowy

PostNapisane: 10 listopada 2015, 12:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 xDA
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=150371
Ciekawe jest że pytales o koszt zrobienia głowicy i jej części, a nie o koszt tłoków, pierścieni, holowania, szlifu wału?

viewtopic.php?f=6&t=150371

PostNapisane: 10 listopada 2015, 13:02 
Częsty bywalec

Garaż: Golf 7R @ 300KM/380NM
było:
E92 335d LCI @ ?KM/?NM
Golf 6R @ 270KM/350NM
E46 330cd @ 338KM/632NM
E46 330d @ 204KM/410NM
Silnik po remoncie nigdy nie będzie tak pracował jak silnik nie rozbierany. Maciek z Wwy ma E46 zrobione na 310 koni po generalnym remoncie i jak ostatnio mnie odwiedził to kultura pracy jego silnika a mojego była kolosalnie różna. Moim zdaniem mimo wszystko lepiej będzie kupić goły słupek z gwarancją niż bawić się w remonty ale decyzja należy już do Ciebie.

PostNapisane: 10 listopada 2015, 14:26 
Forumowicz

Moje BMW: 335i 4XXkm
Kod silnika: N54B30
ok, tylko weź pod uwagę że u mnie siedzą inne wtryski 219 a nie 216. Samo to powoduje inna prace, teoretycznie bardziej twardą. Prawdopodobnie jest też problem z paliwem, a właściwie pompą CR i to może w dużym stopniu wpływać na pracę/dźwięk jestem w trakcje weryfikacji i podmiany pompy.

PostNapisane: 10 listopada 2015, 14:29 
Częsty bywalec

Garaż: Golf 7R @ 300KM/380NM
było:
E92 335d LCI @ ?KM/?NM
Golf 6R @ 270KM/350NM
E46 330cd @ 338KM/632NM
E46 330d @ 204KM/410NM
maciek06, a fakt o twoich wtryskach nie pomyślałem. Jak podmienisz pompę i będę na Wwie to możemy jeszcze raz sprawdzić.

PostNapisane: 10 listopada 2015, 14:47 
Forumowicz

bosniak napisał(a):
Ciekawe jest że pytales o koszt zrobienia głowicy i jej części, a nie o koszt tłoków, pierścieni, holowania, szlifu wału?

kolego jakbys przeczytal dokladnie post to bys wiedzial ze pytam o 'przyblizony' koszt, czyli o wszystko co sie da, bo nigdy nie robilem remontu silnika, a ty sie czepiasz o moje niedopowiedzenia :szok:
lepiej rozwin swoja wypowiedz i napisz ile to moze kosztowac a nie docinasz ;)
Jac3k. napisał(a):
lepiej będzie kupić goły słupek z gwarancją niż bawić się w remonty

a patrzyłes Jacku na koszt takiego slupka z gw.? bo ja patrzylem i od tysiaca statruje i to z gw. rozruchowa na miesiac. Do tego kupujesz wtedy 15 letni motor, wiec tak czy siak musiał juz swoje przejechac
a co do pracy silnika rozbieranego, to kupilem 3 lata temu 530d z tym samym silnikiem po wymianie uszcz. glowicy bo olej dostal sie do wody i powiem ci, ze nie dosc, ze latala lepiej od mojej aktualnej 330d to jeszcze chodziła ciszej wiec nie zgodze sie z twoja opinia. Mam porównanie wiec wiem co pisze.

PostNapisane: 10 listopada 2015, 16:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 xDA
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=150371
Gwarancję to masz do momentu jak kurier odbierze przesyłkę od sprzedającego.

viewtopic.php?f=6&t=150371

PostNapisane: 10 listopada 2015, 17:01 
Forumowicz

bosniak napisał(a):
Gwarancję to masz do momentu jak kurier odbierze przesyłkę od sprzedającego.

no nie wazne i tak nie bedziesz mial dluzej niz miesiac

PostNapisane: 10 listopada 2015, 18:56 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: m47n
Skoro mówisz ze dbales o silnik wszystko ładnie pięknie to dziwna sprawa moim zdaniem wtryskiwacze spapraly ci motor zaczęły przelewać i wypalily bądź jeden z nich wypalil tlok dlatego te stuki.

PostNapisane: 10 listopada 2015, 20:06 
Forumowicz

zyziekm napisał(a):
Skoro mówisz ze dbales o silnik wszystko ładnie pięknie to dziwna sprawa moim zdaniem wtryskiwacze spapraly ci motor zaczęły przelewać i wypalily bądź jeden z nich wypalil tlok dlatego te stuki.

moze masz racje, bo pol roku temu regenerowalem 5-ty wtryskiwacz, bo lał. Ale ostatnio, od jakiegos miesiaca 6-ty zaczał wskazywac ok 1,5 cm3 (o ile pamietam to taka jednostka) i jego rowniez mialem w planach regenerowac, ale chcialem troche poczekac bo nie mialem 500zl na ten cel, bo mialem inne wydatki.
ale dziwna sprawa bo z 1 wtryskiwaczem nigdy nie mialem problemu, zawsze wskazywal 0,4-0,7

PostNapisane: 10 listopada 2015, 20:16 
Forumowicz

Ja regenerowalem wszystkie 4 bo głośno mi motor pracował wydałem 2500 tysiąca za rege wymiana całych środków i koncowek wtrysków i ch..u chodzi ładnie ale tylko jak się nagrzeje jak jest zimny to coś stuka podejrzewam juz chyba tylko najgorsze

PostNapisane: 10 listopada 2015, 20:40 
Forumowicz

zyziekm napisał(a):
chodzi ładnie ale tylko jak się nagrzeje jak jest zimny to coś stuka podejrzewam juz chyba tylko najgorsze

to dobrze podejrzewasz, bo dokladnie takie objawy mialem ja zanim mi padl motor
na zimnym klepal, myslalem ze to popychacze, ale po osiagnieciu 60-80st. bylo juz w normie
przy 4000 obr, z rury lecial czarny dym. Myslalem ze to wtryskiwacze, po wymianie 5-go, ustalo, ale potem znow to samo. Motor nie bral oleju od wymiany do wymiany.
takze sam juz nie wiem o co biega

PostNapisane: 10 listopada 2015, 20:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
pawsss18 napisał(a):
pol roku temu regenerowalem 5-ty wtryskiwacz, bo lał. Ale ostatnio, od jakiegos miesiaca 6-ty zaczał wskazywac ok 1,5 cm3 (o ile pamietam to taka jednostka) i jego rowniez mialem w planach regenerowac, ale chcialem troche poczekac bo nie mialem 500zl na ten cel, bo mialem inne wydatki.
ale dziwna sprawa bo z 1 wtryskiwaczem nigdy nie mialem problemu, zawsze wskazywal 0,4-0,7

No faktycznie dbałeś w chu... :wstyd:
Już Ci mówię, że nie stać Cię na porządny remont tego silnika bo to nie będzie 500 czy 1000zł

PostNapisane: 10 listopada 2015, 20:53 
Forumowicz

Człowiek dba jak o dziecko i masz! nawet mnie nie strasz bo żałuję tylko tych pieniędzy wydanych na wtryski , nie mogłem się doczekać jak go odpale bo włożeniu nowych a tu mina zrzedla dalej to samo , mi oleju tez nie ubywa jakby motor był zdrów jak ryba po regeneracji zauważyłem jedynie na plus ze nie kopci i korekty są idealne , będę szukał dalej co jest nie tak , niedługo zacznę pisać magisterke o tym silniku czasem zamiast normalnie wysiąść z auta jak gość z bmw to ja wychodzę i nadsluchuje pracy silnika :zabawa: to już chyba choroba .

PostNapisane: 10 listopada 2015, 22:16 
Forumowicz

wandii napisał(a):
pawsss18 napisał(a):
pol roku temu regenerowalem 5-ty wtryskiwacz, bo lał. Ale ostatnio, od jakiegos miesiaca 6-ty zaczał wskazywac ok 1,5 cm3 (o ile pamietam to taka jednostka) i jego rowniez mialem w planach regenerowac, ale chcialem troche poczekac bo nie mialem 500zl na ten cel, bo mialem inne wydatki.

No faktycznie dbałeś w chu... :wstyd:
Już Ci mówię, że nie stać Cię na porządny remont tego silnika bo to nie będzie 500 czy 1000zł

nie piernicz mi tu gosciu czy mnie stac czy nie, czy dbalem czy nie bo wiem ile zainwestowalem w ten samochod, turbo, wtrysk i pare innych rzeczy to poczatek.
nawet gdybym mial to i tak nie wydalbym 2500zl na remont blisko 16 letniego motoru, mozesz mi tu pisac pierdoly ale ja wiem swoje tyle w temacie. Miałem wczesniej 530d ktora sypala sie jak domki z kart i bawilem sie w jej naprawy i wiem ze nie ma to najmniejszego sensu, bo to studnia bez dna, zrobisz jedno wyskoczy drugie. Auto ma jezdzic i tyle. z gówna bata nie ukrecisz, chyba ze chcesz miec schizy w glowie wychodzac z auta jak kolega powyzej
pozdro

PostNapisane: 11 listopada 2015, 00:40 
Forumowicz

Kolega windii kupił auto za 15 tysięcy i zostawił sobie drugie 15 na remont silnika 15 letniego diesla :) ok gratulujemy ale forum jest po to żeby było taniej , mieszkamy w Polsce nie w Ameryce jak cie stać na wszystko albo myślisz ze każdy co ma bmw to bogacz chlopie to sobie coś pomyliles , każdy diesel cr do remontu dla przeciętnego Kowalskiego to wydatek dlatego liczy się z kosztami inaczej musiałby kupić sobie audi 80 b4 wtedy byłoby ok i można by powiedzieć ze stać go na zachodni samochód tu jest polska chlopie tu się kombinuje jak masz kasę to gratuluję to kup se auto z salonu i nie zakładaj konta na forum bo będzie igla .

PostNapisane: 11 listopada 2015, 01:26 
Forumowicz

zyziekm napisał(a):
zyziekm
dobrze ujete ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1