BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 10:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] nieprzyjemny zapach spalin 320d 150KM M47N
PostNapisane: 22 listopada 2015, 20:16 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: m47n
Pawelos mówił o kącie, egr bo to podstawa od tego trzeba zacząć , korekty wtryskow w inpie to nie wyrocznia ale jednak się to sprawdza i dużo mówi o ich kondycji (sam jestem tego przypadkiem korekty przed i po rege się zmienily) , wtryskiwacze to temat złożony ale sprawnym nigdy nie zaszkodzi trochę nafty , nawet wskazane , i tu się zgodzę z pawelosem ze czasem trzeba dolać jakiegoś środka , po drugie nasze paliwo jest suche w Polsce i dodatek smarujacy napewno tu nie zaszkodzi .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 listopada 2015, 20:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
pawelos666 napisał(a):
bez sprawnego kata lub z wycietym te auta po prostu smrodza spalinami az szczypie w oczy
przez niesprawne np. wtryski czy przepływkę po części też,także to nie jest do końca wyznacznik smrodku
pawelos666 napisał(a):
korekty w m47n na zimnym i cieplym to podstawa rownej pracy silnika.
a np.zawór regulacji na pompie? :D
pawelos666 napisał(a):
tankuj dalej na sprawdzonych stacjach i bój sie lac dodatki na bazie ropy (czysta nafta naftalen) o dwukrotnie nizszej temp zaplonu
prawie się zgadzamy :hyhy:
pawelos666 napisał(a):
wymieniaj tez odrazu w kazdej tloki i pierscienie w dieslu w 2 litrowych bmw i doszukuj sie spadkow kompresji po 10bar w silnikach ktore pala bez sterowników swiec w -20 -25 od strzala.
no cóż kolega pisze w stresie i bredzi-spróbujmy mu wybaczyc :D
pawelos666 napisał(a):
jak zbyt malo widac to sobie przynies lupe albo kup myszke i zacznij klikac w obrazki...to moze sie powieksza
jak sądze z linku nici,wiec wkleiłeś tabelkę małoczytelną i myślisz że ci ktoś uwierzy w ułańską fantazję?myszki i lupy...parodia :rotfl:

PostNapisane: 22 listopada 2015, 21:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Zimny co ty bredzisz? jaki zawor jaka przeplywka? czy ty myslisz ze ludzie sa glupi i nie sprawdzaja przeplywki zanim wyjma wtryski?

wiesz co jak bedziesz mechanikiem czy bedziesz sie tym zajmowal, wtryskami boscha, pompami czy mechanika silnikow, to cos od siebie dorzucisz. ok? narazie nie ma to sensu, bo ta rozmowa do niczego nie prowadzi.
a np.zawór regulacji na pompie? :D <----------- :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: nie w tych pompach w m47n to rzadkosc
obrazek to nie link z tabelką tylko zrzut ekranu z programu do serwisowania i diagnostyki z danymi akurat tego sillnika

PostNapisane: 23 listopada 2015, 17:44 
Zacna persona forum

pawelos666 napisał(a):
Zimny co ty bredzisz? jaki zawor jaka przeplywka? czy ty myslisz ze ludzie sa glupi i nie sprawdzaja przeplywki zanim wyjma wtryski?
na początku zdania i na końcu sam sobie przeczysz,zauważyłem też że cały czas piszesz o egr i kacie-jakaś mantra? :rotfl:czy ty uważasz że ludzie to debile?że nie wiedzą co piszesz?w każdym zdaniu się kręcisz i nie odpowiadasz na pytania :rotfl:
pawelos666 napisał(a):
wiesz co jak bedziesz mechanikiem czy bedziesz sie tym zajmowal, wtryskami boscha, pompami czy mechanika silnikow, to cos od siebie dorzucisz. ok? narazie nie ma to sensu, bo ta rozmowa do niczego nie prowadzi.
twój garaż to tak dla jaj nie? :rotfl: ciężko po postach wywnioskować o wiedzy przekraczającej ere polonezów i maluchów a serwisy służą głównie... jak większość ludzi wie do zdzierania kasy za wszelką cenę/klient może być nie zadowolony do końca z przeprowadzonej naprawy/ :rotfl: :rotfl: tu jest forum i panują inne zasady :hyhy:
pawelos666 napisał(a):
a np.zawór regulacji na pompie? <----------- nie w tych pompach w m47n to rzadkosc
http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AS71-EUR-06-2003-E46-BMW-320d&diagId=13_0958 element nr 2 :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:twoja wiedza i praktyka są na super poziomie :rotfl: :rotfl: :rotfl:
pawelos666 napisał(a):
obrazek to nie link z tabelką tylko zrzut ekranu z programu do serwisowania i diagnostyki z danymi akurat tego sillnika
proszę cie :rotfl:

PostNapisane: 23 listopada 2015, 19:25 
Forumowicz

Zimny daj juz spokój bo z tego postu zrobił się burdel bo probujesz coś tam udowodnic a sam nie wniosles nic osoba która kuma temat to się wypowiada a nie próbuje krytykować innych , milczenie jest złotem , to że mi powiedziałeś ze korekty mam ok to ja doskonale wiem i nie rób z siebie fachowca od wtryskow bo w tym temacie mam większe pojęcie i doświadczenie niż ty chcialem je porownac z korektami pawelosa , w niczym mi nie po mogłeś a probujesz pograzac pawelosa tylko ze on pomaga ludziom a Ty nie , post był w sumie skierowany w moja osobę wiec miałeś swoje 5 minut żeby mi doradzić ci i jak a nie krytykować wiedzę innych , jak ktoś ma problem to i wiem coś w temacie z doświadczenia to mu odpowiadam bo to nie moje pierwsze bmw a jak nie wiem to się nie odzywam.

PostNapisane: 23 listopada 2015, 21:03 
Przyjaciel forum

Zimny nie wiem skad sie wziales ale ja na tym forum siedze tylko ponad 7 lat i (w przeciwienstwie prawdopodobnie do ciebie) mialem okazje rozbierac na czastki te nasze pompy vp i cp do reg dla boscha od poczatku produkcji tych pomp od kiedy wszedl cr. wiec co nieco widzialem i wiem. ten zawor co pokazujesz to psuje sie w 1 aucie na milion i mialem ich w rekach dziesiatki. nie ucz mnie prosze co to za zawor i jak dziala. ja nie uwazam tego za problem w tym samochodzie, bo nie spotykam sie z tym problemem w m47n, dlatego tez nie uwazam tych elektrozaworow za problem nawet gdyby byl problemem. gdyby ten zawor zle pracowal, bylyby inne objawy. o egr pisze bo zasyfiaja sie olejem bardzo czesto i auta kopcą kiedy egr sie zawiesza zaczyna pracowac chaotycznie. znam ludzi ktorzy przez to sprzedali auto bo mysleli ze jest cos nie tak z turbina lub wtryskami (auta kopca na czarno). po ~10 latach jazdy zawor egr przestaje pracowac ok i zostaje obrosniety nagarem. znam tez przypadki ze wyczyszczenie zaworu i wymiana elektrozaworow sterujacych podcisnieniem nic nie dala, dopiero wymiana na nowy zawor egr. Co do kata, kat, ktory nie pracuje, jest zasyfiony = spaliny ktore szczypia w oczy. wlej do paliwa miksolu mineralnego do tego m57, czy m47n ktory "posiadasz" zrob kilka tys km z jazdą na malych dystansach zapewniam cie ze nie ustoisz pozniej przy aucie. a teraz zamilcz prosze, a przede wszystkim zakoncz krytyke innych, nie podwazaj wiedzy innych uzytkownikow i ich pomyslów. spojrz na liczbe swoich postow.

PostNapisane: 23 listopada 2015, 21:36 
Przyjaciel forum

bardzo nie lubie na forach bmw takiej przepychanki ;) TEMAT ROZWIĄZANY [DO ZAMKNIĘCIA]

PostNapisane: 24 listopada 2015, 19:53 
Zacna persona forum

zyziekm napisał(a):
Zimny daj juz spokój bo z tego postu zrobił się burdel bo probujesz coś tam udowodnic a sam nie wniosles nic osoba która kuma temat to się wypowiada a nie próbuje krytykować innych ,
dla ciebie przykłady w postaci linków, wypowiedzi innych użytkowników czy książek obsługi to nic? :rotfl: więc nie mów mi że jestem gołosłowny i że tylko krytykuje:rotfl:
zyziekm napisał(a):
to że mi powiedziałeś ze korekty mam ok to ja doskonale wiem i nie rób z siebie fachowca od wtryskow bo w tym temacie mam większe pojęcie i doświadczenie niż ty chcialem je porownac z korektami pawelosa
skoro masz takie pojęcie i doświadczenie i doskonale wiesz wszystkolepiej jak ja na temat wtrysków to dlaczego pytasz? :hyhy:
zyziekm napisał(a):
w niczym mi nie po mogłeś a probujesz pograzac pawelosa tylko ze on pomaga ludziom a Ty nie
to że ci nie pomogłem a chciałem podpowiadałem różne rozwiązania problemu no cóż cudotwórcą nie jestem ,pogrążyć próbuje mnie właśnie pawelos i ty w tym przypadku :rotfl:
zyziekm napisał(a):
post był w sumie skierowany w moja osobę wiec miałeś swoje 5 minut żeby mi doradzić ci i jak a nie krytykować wiedzę innych , jak ktoś ma problem to i wiem coś w temacie z doświadczenia to mu odpowiadam bo to nie moje pierwsze bmw a jak nie wiem to się nie odzywam.
:szok: post skierowany w twoją osobę-przezemnie na pewno nie.zamierzam tu pobyć trochę dłużej jak pięć min.jeśli pozwolisz.. :rotfl: także będę wam podpowiadał w miare możliwości korzystając z doświadczenia kolegów i swojego :D

PostNapisane: 24 listopada 2015, 20:38 
Zacna persona forum

pawelos666 napisał(a):
Zimny nie wiem skad sie wziales ale ja na tym forum siedze tylko ponad 7 lat i (w przeciwienstwie prawdopodobnie do ciebie) mialem okazje rozbierac na czastki te nasze pompy vp i cp do reg dla boscha od poczatku produkcji tych pomp od kiedy wszedl cr. wiec co nieco widzialem i wiem
to że jesteś na forum nie przesądza o niczym/może się nie zaaklimatyzowałeś/czytając twoje posty?
pawelos666 napisał(a):
ten zawor co pokazujesz to psuje sie w 1 aucie na milion i mialem ich w rekach dziesiatki. nie ucz mnie prosze co to za zawor i jak dziala. ja nie uwazam tego za problem w tym samochodzie, bo nie spotykam sie z tym problemem w m47n,
czasami trafiają się różne przypadki,powoli dojdziesz do tego.
pawelos666 napisał(a):
dlatego tez nie uwazam tych elektrozaworow za problem nawet gdyby byl problemem
no tak a masło jest maślane,fajne mamy niepotrzebne gratisy w autach :rotfl:
pawelos666 napisał(a):
o egr pisze bo zasyfiaja sie olejem bardzo czesto i auta kopcą kiedy egr sie zawiesza zaczyna pracowac chaotycznie. znam ludzi ktorzy przez to sprzedali auto bo mysleli ze jest cos nie tak z turbina lub wtryskami (auta kopca na czarno). po ~10 latach jazdy zawor egr przestaje pracowac ok i zostaje obrosniety nagarem.
myślisz że ludzie są głupi?że nie sprawdzają w pierwszej kolejności właśnie egr poprzez odpięcie czy zaślepienie?
pawelos666 napisał(a):
wlej do paliwa miksolu mineralnego do tego m57, czy m47n ktory "posiadasz" zrob kilka tys km z jazdą na malych dystansach zapewniam cie ze nie ustoisz pozniej przy aucie
dzękujemy ci za tak szczere i fachowe porady...na temat dodatków do paliwa :rotfl:
pawelos666 napisał(a):
a teraz zamilcz prosze, a przede wszystkim zakoncz krytyke innych, nie podwazaj wiedzy innych uzytkownikow i ich pomyslów. spojrz na liczbe swoich postow.
kolego,jak nie chcesz pisać to nie pisz ,nikt nikogo tutaj nie przymusza.jestem na forum to się udzielam i pomagam jak tylko mam czas a jak ktoś się pomyli/czy opowiada bzdury/to mu to udowadniam odpowiednimi przykładami ;)czy liczba postów czyni z ciebie fachowca?czy np.posiadanie bmw f10 oznacza że ktoś jest z Rosji? :rotfl:

PostNapisane: 24 listopada 2015, 21:52 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 54&start=0
pawelos666 napisał(a):
bardzo nie lubie na forach bmw takiej przepychanki ;) TEMAT ROZWIĄZANY [DO ZAMKNIĘCIA]

W takim razie z ciekawości prosiłbym o rozwiązanie, bo sam u mnie męczę się drugą zimę z czymś podobnym :/

PostNapisane: 24 listopada 2015, 21:58 
Przyjaciel forum

Zimny napisał(a):
pawelos666 napisał(a):
wlej do paliwa miksolu mineralnego do tego m57, czy m47n ktory "posiadasz" zrob kilka tys km z jazdą na malych dystansach zapewniam cie ze nie ustoisz pozniej przy aucie
dzękujemy ci za tak szczere i fachowe porady...na temat dodatków do paliwa

Dałem tylko jasny przykład co się dzieje z katalizatorem jak osadzają sie w nim niedopalone resztki paliw i oleju, taki katalizator potem ma problemy. Nigdzie nie pisałem żeby lać olej mineralny do ON (poniewaz zostawia nagar mimo niskiej temp spalania). Nigdzie też nie doradzam lać syntetycznych (z racji wysokiej temp calkowitego spalania). W starych dieslach i nie tylko lało się półsyntetyczne, ale niskopopiolowe, które spalały się w niskiej temp. Stosowalo sie to w malych ilosciach w celu poprawienia wlasciwosci smarnych paliwa. Niektorzy stosuja nawet przy CR. Do 200-300ml na pelny bak wtryskom nie szkodzi. Jednak polecam bardziej profesjonalne środki. O tym co można lać pisałem już nie raz na forum (nafte naftalen o temp. zaplonu ~60oC) - np Skydd (Skydd jest na rynku 30 lat, jest szwedzki, nikomu jeszcze nie zaszkodzil) lub LM Spulung.
BMW nawet uzywa tego pod nr BMW 81 22 9 407 528 - diesel flushing. W karcie technicznej producenta tego srodka od bardzo dawna jest podane, że jest to ten sam produkt, który sprzedaje miedzy innymi BMW oraz Mitsubishi do diesli. Nie ma tak że BMW nie pozwala lać niczego do paliwa ON.

Proszę już o nie komentowanie postów w tym temacie. Proszę założyć swój temat i tam doradzać.

Temat do ZAMKNIĘCIA.

Obrazek

PostNapisane: 26 listopada 2015, 23:17 
Forumowicz

Zimny kolegu mój drogi :) wklejalem screeny z inpy żeby porównać je z pawelosem bo jego bmw ponoć chodzi jak pszczolka a moje nie mowie tu o zimnym silniku czy to oznacza zbrodnie albo brak wiedzy na dany temat? jeżeli jesteś czegoś pewien w 100% to pisz bo wiesz ze tak jest a nie cytuj w kółko wypowiedzi innych , oprócz forum bawisz się mechanikę ? czy tylko kopiuj wklej ? czasami trzeba wiesz dotknąć rozebrać popatrzeć porównać itd :) a jeśli znasz problem dotyczący głośnej pracy mojego silnika na zimnym to chętnie posłucham jeśli potrafisz zdiagnozować przez forum:) a jeśli nie to dam znać niebawem bi to temat rzeka ale to ogarnę.

PostNapisane: 27 listopada 2015, 02:56 
Zacna persona forum

pawelos666 napisał(a):
Dałem tylko jasny przykład co się dzieje z katalizatorem jak osadzają sie w nim niedopalone resztki paliw i oleju, taki katalizator potem ma problemy. Nigdzie nie pisałem żeby lać olej mineralny do ON (poniewaz zostawia nagar mimo niskiej temp spalania).
takie przykłady zachowaj dla siebie :rotfl:
pawelos666 napisał(a):
Nigdzie też nie doradzam lać syntetycznych (z racji wysokiej temp calkowitego spalania). W starych dieslach i nie tylko lało się półsyntetyczne, ale niskopopiolowe, które spalały się w niskiej temp. Stosowalo sie to w malych ilosciach w celu poprawienia wlasciwosci smarnych paliwa. Niektorzy stosuja nawet przy CR. Do 200-300ml na pelny bak wtryskom nie szkodzi. Jednak polecam bardziej profesjonalne środki. O tym co można lać pisałem już nie raz na forum (nafte naftalen o temp. zaplonu ~60oC) - np Skydd (Skydd jest na rynku 30 lat, jest szwedzki, nikomu jeszcze nie zaszkodzil) lub LM Spulung.
wiesz co oznacza słowo spulung?czyszczenie a preparaty służące do usuwania syfu z ukl paliwowego raczej go nie konserwują,to nie olej silnikowy :hyhy: przeczytaj parametry ;)
pawelos666 napisał(a):
BMW nawet uzywa tego pod nr BMW 81 22 9 407 528 - diesel flushing. W karcie technicznej producenta tego srodka od bardzo dawna jest podane, że jest to ten sam produkt, który sprzedaje miedzy innymi BMW oraz Mitsubishi do diesli. Nie ma tak że BMW nie pozwala lać niczego do paliwa ON.
BMW wcześniej lało castrola do silnika teraz shella,o castrolu opinie są podzielone :rotfl:

PostNapisane: 27 listopada 2015, 03:21 
Zacna persona forum

zyziekm napisał(a):
Zimny kolegu mój drogi wklejalem screeny z inpy żeby porównać je z pawelosem bo jego bmw ponoć chodzi jak pszczolka a moje nie mowie tu o zimnym silniku czy to oznacza zbrodnie albo brak wiedzy na dany temat?
witam bratnią duszę ;),już się nie cofaj sam napisałeś że posiadasz ogromną wiedze i doświadczenie? :)
zyziekm napisał(a):
jeżeli jesteś czegoś pewien w 100% to pisz bo wiesz ze tak jest a nie cytuj w kółko wypowiedzi innych , oprócz forum bawisz się mechanikę ? czy tylko kopiuj wklej ? czasami trzeba wiesz dotknąć rozebrać popatrzeć porównać itd
myślisz że ci ścieme wale?i pewnie nie mam innego zajęcia jak klepanie w klawiaturę?chociaż to też lubie tak jak ty :hyhy: umiesz czytać ze zrozumieniem posty które pisałem,przeanalizować wyciągnąć wnioski itp.? :)
zyziekm napisał(a):
a jeśli znasz problem dotyczący głośnej pracy mojego silnika na zimnym to chętnie posłucham jeśli potrafisz zdiagnozować przez forum:) a jeśli nie to dam znać niebawem bi to temat rzeka ale to ogarnę.
wrzuć filmik to może podrzuce ci pare pomysłów :)

PostNapisane: 27 listopada 2015, 08:14 
Przyjaciel forum

To już wrzucajcie ale w nowym temacie. Mój był o problemie z niewypalonym katalizatorem.
Zimny ok ok, ale wiesz bede z Toba dyskutowal jak bedziesz robil w regeneracji pomp i wtrysków. Narazie nie czuje potrzeby abym mogl sie z Toba wymienic pomysłami itd.

Preparat spulung i wszystkie inne o tym skladzie jest do przyspieszenia wypalenia nagaru glownie przez nizsza temp spalania i dodatki czyszczace, po to podaje sie go do filtra wtedy jego temp spalania wynosi 60oC. A nie ze ma tak jakis cudowny rozpuszczalnik oczyszczacz nie wiadomo czego. Jazda na takich dodatkach stopniowo pomoże oczyscic katalizator dzieki temu ze paliwo samo w sobie spala sie lepiej. Podanie do filtra oczyszcza zabrudzone wtryski juz po kilku minutach, tak wiec nie mozna mowic ze to nie dziala. Silniki chodza odrazu ciszej spada temp spalania ON i lepiej przepaja paliwo (nie czuc nic na zimnym silniku w mroz powornujac z drugim takim samym autem).

Jesli chodzi o olej bo widze nasmiewasz sie z castroli i z BMW to ja leje PAO/estry i nic poza.

Nagar w katalizatorze odklada sie naturalnie od niedopalonego paliwa lub jakiegos innego problemu z silnikiem badz dolewania do paliwa dodatkow typu olej 2t i odrazu czuc kiedy katalizator dziala slabo, powiedzmy ze olej z turbiny tam to ostatecznosc. Mowimy o zdrowych autach.
Niesprawne diesle w wiekszosci przypadkow kopcą weglem z niedopalonego paliwa lub z powodu jakiej usterki tak mają, a nie olejem silnikowym.

Temat do zamknięcia i nie wracamy już do tematów o olejach.

Prosze moderatora o zamkniecie tego tematu.

[TEMAT DO ZAMKNIĘCIA]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1