Witam. W moim bmw e39 525tds mam taki problem. Od jakiegos czasu samochód dziwnie poszarpywał w czasie jazdy i co jakis czas zpalała się kontrolka DDE. Dowiedziałem się ze jest to wina nastawnika. Zdjąłem więc nastawnik wyczysciłem poskładałem... no i własnie tu sie zaczyna problem. Po zmontowaniu nie moglem odpalic samochodu. gdy juz mi się to udało, dawka paliwa skacze jak szalona. Efekt jest taki ze ustawiłem dawkę mniej więcej na 4,5mg/hub ale rzuca ją tak pomiędzy 3,9 a 5,1. Cały samochód się przy tym trzęsie gdy dodam gazu drgania ustępują.W czasie rozpędzania pomiędzy 1500-2200 obr/min samochód strasznie szarpie. Podjechałem dzis do jednego pompiarza z którym zamontowalismy dwa inne nastawniki i na kazdym objaw ten sam. Co to moze byc?
PS: załączam filmik z INPA na jałowym jak i wczasie jazdy.
https://youtu.be/Gof00Pkxi8kPanowie czy moze byc to oznaka uszkodzonego dwumasu? bo nie mam juz pojęcia. Na kompie żadnych błędów. zauważyłem dzisiaj że chyba nie działa pompka paliwa w zbiorniku gdyz rano miałem mało paliwa tzn troche ponizej 30l i w przewodzie leciały banki powietrza. zatankowałem samochód do pełna i banki znikneły. Dodam ze po sciągnięciu przewodu od filtra paliwa i przekręceniu kluczyka na zapłon paliwo nie jest pompowane do filtra.