BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 08:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46]problem z obrotami w zimie!!!
PostNapisane: 1 grudnia 2015, 23:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52B20
Witam serdecznie. Na forum(niestety) sprowadzają mnie kłopoty z moim M52Tu w moim e46 które posiadam od 2 lat. A mianowice od początku miałem problem z falującymi obrotami ale uwaga tylko w zimie!!! spotkałem już wiele tematów o falujących bmw ale niespotkałem jeszcze czegoś co było uzależnione od aury.
Do tej pory wymieniłem: świece, uszczelke pod kolektorem dolotowym, kompletną odme, podmieniałem cewki, oczywiście nic niepomogło.
W dodatku wczoraj zabrałem się za wymiane silniczka krokowego na używany i pojawiły się kolejne problemy po pewnym czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka EML i aczęło wariować (szarpanie falowanie zmulanie) gdy zgasze auto i zapale od nowa lampka gaśnie i jedzie przez chwile normalnie warto dodać że to po wymianie tego silniczka krokowego oczywiście wsadziłem teraz swój stary ale objawy nadal pozostały...

i teraz moje pytanie czego to moze być przyczyną czy zepsułem przepustnuice grzebiąc przy silniczku czy co pomooocy!!! błagam :rozpacz:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46]problem z obrotami w zimie!!!
PostNapisane: 3 grudnia 2015, 00:39 
Pierwsze kroki

fotki z inpy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:szok:

Tytuł: Re: [e46]problem z obrotami w zimie!!!
PostNapisane: 6 stycznia 2016, 13:31 
Pierwsze kroki

Witam po wysłuchaniu porad kolegów z forum wyeliminowałem błąd czujnika wałka rozrządu strona wydechowa wymieniłem czujnik błąd zanikł lecz objawy nadal pozostały. Błędy które teraz pokazuje INPA to nr 227 i 228 błąd sondy lambda przed katalizatorem bank 1 i bank 2. Auto nadal faluje niezalerznie od stopnia nagrzania silnika oraz gaśnie przy schodzeniu z obrotów jak np dojeżdrzanie do skrzyzowania :dobani:
ZAOBSERWOWAŁEM że jak odłącze wtyczke od przepływomierza auto mi niezgaśnie bez wtyczki w przepływomierzu podrużuje się dużo lepiej nawet nieszarpie przy ruszaniu na zimnym silniku teraz nasuwa się pytanie czy to przepływka czy poprostu gdy odłacze przepływke włanczasie tryb awaryjny i auto jedzie dobrze?? dodam jeszcze że w INPIE parametry ROUGH przy dodaniu gazu wychodzą poza skale !!!
Moze coś ktoś jest wstanie doradzić męcze się z tym problemem drugą zime ;///

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1