Witam,
Pacjent BMW e90, 318D 2006r.
Mam problem i chcialbym sie doradzic zanim podejme decyzje o zakupie nowego przeplywomierza - moze sie okazac ze jednak to cos innego. Pare dni temu jadac do pracy auto zaczelo przerywac, po paru km wszystko wrocilo do normy lecz po chwili znow zaczely dziac sie tajemnicze rzeczy... Auto stracilo moc i ekonomizer nie wychylal sie tak jak wczesniej (mialem wrazenie jakby w ogole turbo sie nie zalaczalo). Po ponownym odpaleniu przez pare km bylo ok ale po chwili znowu kicha

Zauwazylem tez ze wczesniej (gdy wszystko bylo OK), jak dojezdzalem np do skrzyzowania i zatrzymalem samochod, obroty lekko opadaly +/- 800rpm. Teraz gdy mam ten problem na wolnych obrotach mam ponad 900rpm (obroty po zatrzymaniu nie opadaja)

Pojawila mi sie tez na wyswietlaczu zolta ikonka silnika i co dziwne ikona DPF (zostal wyciety jakies 15tys temu).
Podpialem pod kompa i wykazalo ponizsze bledy:
003FF0 DDE: Air-mass flow sensor
003FF1 DDE: Air-mass flow sensor
003F03 DDE: Charge-air pressure sensor - signal
004063 DDE: Ambient - pressure sensor (installed in DDE control unit)
Po skasowaniu bledow wszystko wrocilo do normy i auto chodzilo OK. Po przejechaniu +/- 10km znowu zaczelo sie wszystko od nowa

pierwsze pojawil sie blad:
003FF1 DDE: Air-mass flow sensor. po przejechaniu kolejnych km powrocily wszystkie powyzsze bledy...
Czy mial ktos z Was podobny problem?? Czy to na pewno przeplywomierz jest winny? Martwi mnie blad doladowania...
Zawsze po skasowaniu bledow przez jakis czas jest OK a pozniej znowu to samo czyli podwyzszone obroty i brak mocy), dzisiaj po skasowaniu bledow wszystko bylo OK i gdy odpialem przeplywke to auto chodzilo duzo gorzej - czy mozna uznac ze przeplywka jest OK skoro po jej odlaczeniu jest duzo gorzej??
Zastanawia mnie czy ten czujnik doladowania dziala poprawnie... Moze to on sprawia problemy? Szukalem ale nie moge nigdzie znalezc gdzie on dokladnie jest i jak moge go sprawdzic i ewentualnie przeczyscic...???
Z gory bardzo wszystkim dziekuje za pomoc.