BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 13:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] Problem z przeplywomierzem/czujnikiem doladowania??
PostNapisane: 24 grudnia 2015, 08:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e90, 318d
Kod silnika: M47
Witam,

Pacjent BMW e90, 318D 2006r.
Mam problem i chcialbym sie doradzic zanim podejme decyzje o zakupie nowego przeplywomierza - moze sie okazac ze jednak to cos innego. Pare dni temu jadac do pracy auto zaczelo przerywac, po paru km wszystko wrocilo do normy lecz po chwili znow zaczely dziac sie tajemnicze rzeczy... Auto stracilo moc i ekonomizer nie wychylal sie tak jak wczesniej (mialem wrazenie jakby w ogole turbo sie nie zalaczalo). Po ponownym odpaleniu przez pare km bylo ok ale po chwili znowu kicha :roll:
Zauwazylem tez ze wczesniej (gdy wszystko bylo OK), jak dojezdzalem np do skrzyzowania i zatrzymalem samochod, obroty lekko opadaly +/- 800rpm. Teraz gdy mam ten problem na wolnych obrotach mam ponad 900rpm (obroty po zatrzymaniu nie opadaja) :| Pojawila mi sie tez na wyswietlaczu zolta ikonka silnika i co dziwne ikona DPF (zostal wyciety jakies 15tys temu).
Podpialem pod kompa i wykazalo ponizsze bledy:

003FF0 DDE: Air-mass flow sensor
003FF1 DDE: Air-mass flow sensor
003F03 DDE: Charge-air pressure sensor - signal
004063 DDE: Ambient - pressure sensor (installed in DDE control unit)

Po skasowaniu bledow wszystko wrocilo do normy i auto chodzilo OK. Po przejechaniu +/- 10km znowu zaczelo sie wszystko od nowa :cry: pierwsze pojawil sie blad:
003FF1 DDE: Air-mass flow sensor. po przejechaniu kolejnych km powrocily wszystkie powyzsze bledy...

Czy mial ktos z Was podobny problem?? Czy to na pewno przeplywomierz jest winny? Martwi mnie blad doladowania...
Zawsze po skasowaniu bledow przez jakis czas jest OK a pozniej znowu to samo czyli podwyzszone obroty i brak mocy), dzisiaj po skasowaniu bledow wszystko bylo OK i gdy odpialem przeplywke to auto chodzilo duzo gorzej - czy mozna uznac ze przeplywka jest OK skoro po jej odlaczeniu jest duzo gorzej??
Zastanawia mnie czy ten czujnik doladowania dziala poprawnie... Moze to on sprawia problemy? Szukalem ale nie moge nigdzie znalezc gdzie on dokladnie jest i jak moge go sprawdzic i ewentualnie przeczyscic...???
Z gory bardzo wszystkim dziekuje za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E90] Problem z przeplywomierzem/czujnikiem doladowania??
PostNapisane: 24 grudnia 2015, 21:15 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Czym odczytujesz błędy?
Jakie są dodatkowe przypisy do błędu?

PostNapisane: 27 grudnia 2015, 20:10 
Pierwsze kroki

Korzystam z INPY i Rheingold. Przed chwila jeszcze sprawdzalem wartosci i nie jest za dobrze :/ zalaczylem pare zdjec ktore powinny pomoc w rozwiazaniu problemu... Ewidetnie widac ze wartosc LADEDRUCK/IST sie nie zmieniaja. Co to moze byc?? W ogole to wszystkie wartosci wariuja :szok: Bardzo prosze o pomoc bo juz zaczynam tracic checi do zycia i walki :zalamany: Pomyslalbym ze to turbo padlo ale po skasowaniu bledow wszystko wraca do normy i przez jakis czas auto super ciagnie... Ale jak cos zalapie to jest masakra :( W jezdzie mozna latwo poczuc kiedy zaczyna sie cos psuc bo auto zaczyna szarpac, nie wkreca sie i obroty na biegu jalowym sa podwyzszone :mur:
http://postimg.org/image/seq3gaaz9/
http://postimg.org/image/a3szdlkqz/
http://postimg.org/image/ljots1bdp/
http://postimg.org/image/z2vvud991/
http://postimg.org/image/z2vvud991/
http://postimg.org/image/6fn4o46e5/
http://postimg.org/image/u8nopjj7v/
http://postimg.org/image/pdhwsxis7/
http://postimg.org/image/v5wmwxnml/
http://postimg.org/image/ftr39p3u5/

BARDZO PROSZE O POMOC :znudzony:

PostNapisane: 28 grudnia 2015, 07:01 
Specjalista

W ista jest możliwość testu układu zasilania powietrza(przepływomierz, czujnik doładowania, czujnik ciśnienia atmosferycznego)

Sprawdź co sterownik widzi jako ciśnienie atmosferyczne

PostNapisane: 28 grudnia 2015, 07:16 
Pierwsze kroki

A mozesz mnie troszke nakierowac jak to sprawdzic? Gdzie powinienem znalezc taki test?? A na pierwszy rzut oka myslisz ze w czym tkwi problem??

PostNapisane: 28 grudnia 2015, 09:19 
Specjalista

LatajacyHolender1991 napisał(a):
A na pierwszy rzut oka myslisz ze w czym tkwi problem??

No właśnie w czujniku atmosferycznym ;)

LatajacyHolender1991 napisał(a):
A mozesz mnie troszke nakierowac jak to sprawdzic? Gdzie powinienem znalezc taki test??
Jak już odczytasz błędy.
Mając otwartą listę błędów przechodzisz do zakładki(u góry) "Function structure"
Następnie "Powertrain", "Engine" "Digital Motor electronics" "Sensors" "Hot-film air-mass flow sensor".
W końcu dotrzesz do opcji "Air-mass system test". Albo opcja będzie dostępna od razu, albo po kliknięciu "start search" pojawi się w nowej zakładce

PostNapisane: 28 grudnia 2015, 10:58 
Pierwsze kroki

Cursor dzieki wielkie za profesjonalne porady!!! Nie spodziewalem sie tak fachowego opisu odnosnie testu:) :piwo:
A to chodzi o ten czujnik za kolektorem ssacym?? slyszalem ze mozna go jakos przeczyscic... jest mozliwe ze sie tylko zapchal i czyszczenie moze pomoc?? W ogole jak to mozliwe ze taki czujnik atmosferyczny sieje takie spustoszenie w samochodzie :mur: dziwna sprawa jest ze jak jest zimny lub po usunieciu bledow wszystko chodzi jak ta lala...
Od mechanika (przez telefon) dowiedzialem sie ze raczej na pewno poszedl sterownik/nastawnik przy turbo, ze to niby sa typowe objawy... - co Ty o tym myslisz? Wole sie dopytac, bo nie mialem wczesniej stycznosci z tym mechanikiem i nie wiem czy nie chce mnie naciagnac na koszty... - jestem umowiony z nim na srode.

PostNapisane: 30 grudnia 2015, 21:48 
Pierwsze kroki

Przeprowadzilem test, choc nie do konca poniewaz zatrzymalo mi go na:
"if one of the sensors shows an implausible value, this sensor must be checked firstL
-check lines and plug connections.
If lines and plug connections are OK. Replace sensor:
DIAGCODE: D1160_D0000000_08_003.
Bylem dzisiaj u mechanika ktory stwierdzil ze waz ktory u dolu wchodzi do turbo (jest powiazany z przeplywka) goni luzno... Tam jest taki pierscien uszczelniajacy przy laczeniu do turbo i bez najmniejszego problemu mozna reka ten waz sciagnac z turbo bo jest luzny... Czy to moze byc powod tego wszystkiego co dzieje mi sie z autem?? Mechanik mowil ze przy dodawaniu gazu weze od IC nie pecznieja (da sie je w rece scisnac) a powinny byc bardzo twarde... Bylem w ASO po taki pierscien ale nie mieli na stanie i musze czekac:/ Myslisz ze to moze byc przyczyna (zwykla nieszczelnosc)?

PostNapisane: 31 grudnia 2015, 04:49 
Forumowicz

Moje BMW: E83 3.0d
Kod silnika: M57TU2
Skoro program wskazał błąd czujnika tzn że to jego wina.
Guma uszczelniająca o której mówisz nigdy nie będzie sztywno trzymać rury do przepływomierza. Jest zakładana do turbo na wcisk i na pewno nie powinna generować błędów z pierwszego postu. Kosztuje groszowe sprawy więc profilaktycznie wymienić można ale problem leży gdzie indziej. Najprawdopodobniej w czujniku który wg. programu diagnostycznemu, jeżeli połączenie jest dobre (wtyczka,kable) powinieneś wymienić

PostNapisane: 31 grudnia 2015, 07:22 
Pierwsze kroki

Ok, skoro tak doradzacie to dzisiaj zamowie czujnik cisnienia doladowania (sprawdzalem i kosztuje 60€ ). Mam nadzieje ze po wymianie czujnika i tego pierscienia wszystkie problemy znikna :super: Sprobowac jeszcze wyczyscic ten stary czujnik (w oczekiwaniu na nowy), czy raczej czyszczenie tych czujnikow nie pomoze i szkoda na to czasu...??

PostNapisane: 31 grudnia 2015, 07:42 
Specjalista

Jakie wartości ciśnienia atmosferycznego i z czujnika doładowania miałeś przy jednym z punktów na zgaszonym silniku?

Wyczyścić czujnik warto zawsze. Tym bardziej, że potrafi zebrać się nagar w kolektorze, w rejonie czujnika i to on będzie blokować odczyt

Szczerze mówiąc to potrzebna tu jest porządna diagnostyka przez osobę, która wie jakie orientacyjne wartości powinny pokazywać czujniki. Ty wykonałeś test, ale tak szczerze to nic z niego nie wiesz

Jeśli, któraś rura dolotu potrafi wypaść to na początek należy ten temat rozwiązać

PostNapisane: 31 grudnia 2015, 09:55 
Pierwsze kroki

Ponizej testy ktore przeprowadzilem + wyniki:
Na zgaszonym silniku:
* Set point:
Charging pressure = ambient pressure
Allowed difference +/- 50mbar

Actual values:
Charging pressure: 900 mbar
Ambient pressure: 800 mbar
Difference: -100 mbar

PostNapisane: 31 grudnia 2015, 16:14 
Specjalista

Czujnik ciśnienia atmosferycznego zaniża.
Nie mamy przecież 800mbar
1mbar = 1hpa, więc ciśnienie atmosferyczne powinno być takie jak podają w prognozach pogody ;)

Dostań się do sterownika silnika i sprawdź czy nie ma tam wilgoci. Jeśli nie, to znajdź elektronika, który wymieni Ci czujnik ciśnienia atmosferycznego, bo jest on wewnątrz sterownika silnika

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 17:00 
Pierwsze kroki

He? to nie ma mozliwosci kupienia takiego czujnika atmosferycznego i po prostu wymienic go na nowy u mechanika? Jest to tak skomplikowane? A tak w ogole gdzie dokladnie znajduje sie ten czujnik? sprobuje go wyciagnac i z bliska na niego popatrze...

PostNapisane: 4 stycznia 2016, 07:57 
Pierwsze kroki

Skoro to czujnik cisnienia atmosferycznego (zaniza o 100mbar) to dlaczego program testowy wyswietla ponizszy komunikat o sprawdzeniu/wymianie czujnika doladowania??
* If the set point was not reached, continue troubleshooting at the charge pressure sensor.
Jest mozliwe ze te czujniki sa powiazane i niezalezne od siebie? w sensie jezeli czujnik doladowania jest zepsuty to i czujnik cisnienia atmosferycznego podaje niewlasciwe wartosci?? Pomozcie prosze w rozwiazaniu tej zagadki bo juz nie mam sily... Bylem u paru mechanikow ktorzy zawiedli - kazdy mial wlasny pomysl na rozwiazanie problemu... Jestem za granica i znalezienie kogos ogarnietego tutaj jest bardzo trudne... wrecz graniczy z cudem...

PostNapisane: 4 stycznia 2016, 17:12 
Specjalista

Czujnik ciśnienia atmosferycznego jest elementem sterownika silnika.
Program diagnostyczny zakłada, że jest on sprawny, a problemem są poboczne czujniki, jak czujnik doładowania w Twoim przypadku

Tutaj jest informacja na temat benzyny:
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=1063394

PostNapisane: 4 stycznia 2016, 17:22 
Pierwsze kroki

Dzieki wielkie za pomoc. To chyba nie pozostaje mi nic innego jak zakup nowego DDE :zalamany: Obdzwonilem troche osob (elektronikow) ktorzy mogliby mi pomoc z wymienieniem samego czujnika ale nikt sie nie chce tego podjac... :/ Tylko wymiana DDE na nowy :mur:

PostNapisane: 7 stycznia 2016, 10:17 
Pierwsze kroki

Witam!!!

Auto naprawione, okazalo sie ze czujnik cisnienia doladowania (za kolektorem) byl zabrudzony i wystarczylo go przeczyscic i teraz auto chodzi idealnie :hurra:
Po naprawie sprawdzalem czujnik cisnienia atmosferycznego i teraz wszystkie wartosci sa ksiazkowe :super: Pisze ten post bo moze akurat komus sie kiedys przyda...
Dzieki wielkie za pomoc wszystkim zaangazowanym!!! :piwo:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1