BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 11:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] N42 dymi na niebiesko
PostNapisane: 22 stycznia 2016, 17:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Pisał o 5w30 motula,zrób mu płukankę

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 17:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: n42b18
Własnie się nad tym zastanawiałem czy by nie zrobić. I wtedy jaki olej zalać po plukance? Myślałem nad FUCHS TITAN GT1 PRO C-3 5W30 niby bardzo dobrze czyści nagar.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 17:25 
Pierwsze kroki

Ogolnie po nafcie wydawało się ze jest lepiej bo nie śmierdziało olejem i nie kopcił na niebiesko ale gdy dolałem ten brakujący litr to obiawy wróciły. Gosc wczesnej jeździł na totalu 10w 30. przez dwa lata zrobił nia 100tys bo sprawdziłem w książce od gazu kiedy był założony i z jakim przebiegiem.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 17:28 
Zacna persona forum

Rozkręcanie silnika to ostateczność,dobrze robi robote shell 5w30żeby nie iść za bardzo w koszty,na efekt i tak trzeba poczekać jeżeli chwyciło je delikatnie.Przez dwa lata na 10w30 syfu się zrobiło troche

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 17:40 
Pierwsze kroki

Myślisz ze płukanie coś pomorze? A ogolnie jest możliwość ze coś nie tak jest z głowicą albo zaworami?

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 17:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Olej w porządku. Ciężko powiedzieć co mu jest bo nie możemy ocenić roboty mechanika, tak jak mówiłem, że jeśli zrobił ok to pewnie pierścienie na tłokach.
Można jeszcze zwalić kolektor wydechowy i zobaczyć w głowicy czy problem jest na wszystkich cylindrach czy na konkretnym, poznać to będzie można po zaolejonym i zasyfionym kanale wydechowym. Tak samo ocena stanu świec zapłonowych- od tego w sumie łatwiej zacząć.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 17:56 
Pierwsze kroki

Tak na prawdę jeśli zostały prawidłowo wymienione uszczelniacze to może być wszystko a tego można dowiedzieć się tylko po rozbiórce silnika, wtedy widzimy uszczelkę pod głowicą a samą głowicę oddajemy na sprawdzenie szczelności itp, dół tak samo- nie rozbierzemy to się nie dowiemy.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 17:58 
Pierwsze kroki

No własnie zapomniałem napisać ze świece są czyste..

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 18:01 
Pierwsze kroki

No więc czeka Cię zrzucenie głowicy i test tak na start, jeśli głowica jest ok to szukać przyczyny w dole. Tak widzę tą całą sytuację.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 18:21 
Pierwsze kroki

Wyjścia innego chyba nie mam. Albo pojeździć jeszcze i zobaczyć co będzie się dzialo

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 18:27 
Pierwsze kroki

Zrobiłeś tę płukankę tak? No jeszcze mógłbyś spróbować zalać cylindry jakimś dobrym środkiem i przepłukać komorę kręcąc silnikiem ale znowu lipa jak olej wymieniony.. trzeba byłoby go spuścić i zostawić korek odkręcony od spuszczania żeby też środek zleciał. Ten berner jest serio mocny, jak dostałem nim po gałach to myślałem, że stracę wzrok i skóra piekła strasznie więc poczułem moc na własnej skórze haha i jeszcze jedna uwaga: jeśli chcesz jeszcze pojeździć i obserwować to zalecam jazdę na benzynie i to albo np. verva albo dodać dodatek do paliwa czyszczący jakiś ja też tak zrobiłem po całym zabiegu- starałem się najdokładniej jak mogę usunąć nagar bo lpg nie ma właściwości czyszczących w przeciwieństwie do nawet zwykłej benzyny.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 19:07 
Pierwsze kroki

Płukanki nie robiłem. Jak kupiłem samochód to zmieniłem olej na motul 5w30. Później postawiłem do mechanika na zmianę uszczelniaczy. I było możne z 2 litry oleju bo resztę spalił. Wiec żeby było taniej to kupiłem tego texaco i ta resztę motula spuściłem bo i tak był brudny. Jeździłem z tydzień na tym texaco okazało się ze wymiana uszczelniaczy nic nie dala to spuściłem olej i zalałem cylindry na 2 dni nafta. Po 2 dniach zalałem spowrotem olej i była poprawa bo nie śmierdziało spalonym olejem i na niebiesko nie kopcił tylko biało. Wczoraj dolałem litr bo bylo troche malo i znowu zaczęła kopcić na niebiesko i śmierdzi olejem

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 19:15 
Pierwsze kroki

Zajeździłeś pewnie silnik przez te uszczelniacze i aż takie braki oleju. Mimo to objawy typowe dla uszczelniaczy mam tak samo w mercedesie- gdy poziom oleju jest w normie albo pod max do zużywa więcej oleju i bardziej dymi, jeśli jest minimum efekty są mniejsze ale jeśli jeździłeś na 2L oleju to już wszystko powinno być jasne.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 19:17 
Pierwsze kroki

Tylko ze kontrolka o zbyt niskim poziomie oleju się zapaliła dopiero wtedy.I na bagnecie było minimum. Jak spuściłem to było z 2-2,5 L. I duzo tak nie jeździłem.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 19:46 
Pierwsze kroki

Nie wiadomo jeszcze co działo się w rękach poprzedniego właściciela... Ostatni mój pomysł to czy nie przegrzałeś tego silnika kiedyś?

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 19:54 
Zacna persona forum

jacan123 napisał(a):
Myślisz ze płukanie coś pomorze? A ogolnie jest możliwość ze coś nie tak jest z głowicą albo zaworami?
nie powinno zaszkodzić,gdy silnik jest zdrowy,lub mogą zaczynać pojawiać się nowe problemy które poprzedni właściciel nie usuną właściwie lub próbował zataić.Za mało jest szczegółów żeby zakładać że coś jest dobre a coś zepsute,narazie zrobiłbym płukankę i wlał świeżego oleju,pojezdził jakiś czas i pilnował stanu płynów i ich temperatury

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 19:56 
Pierwsze kroki

Ja na pewno nie przegrzałem bo nawet nie miałem kiedy. kopiłem go na początku grudnia i zrobiłem do teraz z 2 tys km.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 20:01 
Pierwsze kroki

Chociaż też z tą kontrolką i stanem minimum bez ok 2L na prawie 4L oleju to bardzo dziwne, w Mercedesie 4.3 V8 którego też mam gdzie mieści się 8L oleju, stan minimum jest gdy brakuje 1L oleju, wtedy też jest informacja na BC aby dolać 1L oleju czyli tak jakby zapala się kontrolka oleju bo tam jej nie ma tylko na wyświetlaczu pojawiają się komunikaty.
Dobra mój pomysł jest taki abyś jeszcze powalczył z nagarem i ew. zrobił płukankę i jeździj jak na razie tylko na benzynie z dodatkiem, czasami przepal ją dobrze na rozgrzanym oczywiście silniku. Jeśli nie pomoże to trzeba rozbierać bo marnie widzę to po jeździe na półsyntetycznym totalu 10w40 i jeszcze gdzie u Ciebie np. brakowało 2L oleju a nie wiadomo jak u poprzedniego właściciela. Każdy etap rozbierania będzie wyjawiał swoje sekrety.

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 20:12 
Pierwsze kroki

Tak własnie kolego zrobię. I będę obserwował co się dzieje. Dzięki za zainteresowanie

PostNapisane: 22 stycznia 2016, 20:35 
Zacna persona forum

Pisz na bieżąco,każdy objaw złej lub dobrej pracy silnika jest wskazany aby tu zamieścić

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1