BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 18:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2008, 15:59 
Pierwsze kroki

Znalezione w necie odnośnie żarników xenonowych.

Pytanie:

Szanowny Panie!

Będąc członkiem klubu Mondeo Klub Polska zobowiązałęm się do zwrócenia się z prośbą o wyjaśnienie wątpliwości dręczących wielu naszych klubowiczy.

Pytanie brzmi: czy legalna jest przeróbka reflektorów halogenowych poprzez zamontowanie w nich specjalnie do tego przystosowanych żarników xenon posiadających odpowiednie gniazda mocowania -np. tak jak żarówki h7 (nie następuje ingerencja w kształt odbłyśnika)? Zdajemy sobie sprawę że reflektor posiada homologację, czy nie utracimy jej zakładając takie właśnie żarniki? W przypadku gdy takie działanie powoduje utratę ważności homologacji czy jest sposób na zalegalizowanie tak przerobionej lampy? Ile taka legalizacja moze kosztować i gdzie ją można wykonać? Wiele firm zajmujących się oświetleniem aut i ich tuningiem oferuje obecnie taką właśnie przeróbkę reflektorów twierdząc iż jest to w pełni legalne.

Uprzejmie proszę o wyczerpującą odpowiedź i jeżeli jest to możliwe przywołanie odpowiednich przepisów prawnych (co wielce ułatwi nam wyjaśnianie podnoszonych przez członków klubu wątpliwości co do legalności takich przeróbek). Jeżeli nie jest Pan osobą właściwą w tej sprawie to przepraszam za zajęcie Pańskiego cennego czasu i jeżeli to możliwe to proszę o nakierowanie na właściwy tor załatwienia sprawy (oczywiście w miarę możliwości).

Pozdrawiam

Bartłomiej Szpilarski

Odpowiedź

Szanowny Panie

Takowa przeróbka jest niezgodna z polskim i międzynarodowym prawodawstwem.

Prawo o ruchu drogowym Dz.U. Nr 108 Poz. 908 Art. 66 ust.4 p. 2 „Zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadającym warunkom określonym w przepisach szczegółowych” (Regulaminy homologacyjne EKG ONZ) .

Istnieje klasa reflektorów przystosowanych do wyposażania ich w gazowe, wyładowcze źródła światła i tylko one mogą być wyposażane w tzw „ksenony”, których strumień świetlny jest kilkakrotnie większy niż tradycyjnej żarówki halogenowej.

Ponadto zastosowanie tych reflektorów niesie za sobą dalsze implikacje w postaci konieczności stosowania układu samopoziomującego i czyszczącego szybę reflektora.

Posłużę się obrazowym porównaniem: można lampę naftową wyposażyć w żarówkę i usunąć naftę zastępując ją źródłem energii elektrycznej ale nie będzie to już lampa naftowa lecz latarka, posiadająca inne właściwości np. świetlne.

z poważaniem

mgr inż. Maciej Łukasik

Kierownik Zakładu Oświetlenia i Wyposażenia Elektrycznego Pojazdów

Instytut Transportu Samochodowego

ul. Jagiellońska 80, 03-301 Warszawa

tel./faks: 022 8114095

e-mail: zoe@its.waw.pl

maciej.lukasik@its.waw.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2008, 16:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
No to od cholery kierowców jeździ na nielegalu.... ;)
O dziwo pojechałem na stację diagnostyczną i bez żadnego problemu wyregulowałem xenony choć Pan powinien teoretycznie zabrać mi dowód lub przynajmniej zwrócić uwagę....

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2008, 18:10 
Częsty bywalec

ten człowiek co sie podpisał pod tym tekstem to ma chyba takiego samego magistra jak pan Kwaśniewski :rotfl: , przecież dyrektywy EKG i ONZ odnoszą sie w sprawie reflektorów xenonowych tylko do nowych aut wyprodukowanych po 2000r i wyposażonych fabrycznie w oświetlenie xenonowe

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2008, 18:21 
Uzależniony od forum :)

jak to u nas zwykle bywa... czeski film :kwasny:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2008, 20:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
To jak to jest wkoncu z tymi przepisami?? Przestudiowałem dziś ustawy o ruchu drogowym i takie tam i nic konkretnego nie znalazłem. Sam niedawno zamontowałem u siebie zestaw HiD 8000K i jak narazie puki jeszcze sie nie wypaliły do normalnego koloru swiecenia sa eleganckie. Widoczność jest super. A do tego wszystko sie świeci i widać z daleka znaki, pasy.
Działaja jak ultrafiolet na białe rzeczy. Chociaż sam nie wiem czy teraz jak bym brał to nie wziął bym 6000K. Jeszcze sie nie przyzwyczaiłem wiec troche wala po oczach. Teraz jeszcze tylko musze dokupic Philips bluevision do pozycji i drogowych i bedzie git. :D

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2008, 20:53 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Kujon napisał(a):
ten człowiek co sie podpisał pod tym tekstem to ma chyba takiego samego magistra jak pan Kwaśniewski :rotfl: , przecież dyrektywy EKG i ONZ odnoszą sie w sprawie reflektorów xenonowych tylko do nowych aut wyprodukowanych po 2000r i wyposażonych fabrycznie w oświetlenie xenonowe

Istnieje coś takiego, jak homologacja dla poszczególnych elementów :)
Zajrzyj do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 24.10.2005 r. w sprawie homologacjii typu pojazdów samochodowych i przyczep, Dz. U. Nr 238, poz. 2010 ze zmianami. Załącznik nr 9.

czesiio, pozostaje Ci tylko życzyć, żebyś nikogo nie oślepił, bo wtedy ten ktoś może wjechać Ci w nos :)

Xenony bez homologacji są NIELEGALNE. Ale wiadomo, żyjemy w PL, więc róbta co chceta. Ino później nie narzekajta.

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, 12:25 
Zacna persona forum

Na tych xenonach co kupiłem na pudełku niby są jakieś znaczki że jest zgodny z norma UE, A jak mnie drapną to oczywiscie ze powiem ze to sa 6000K i tak nie maja mozliwosci sprawdzic. Albo ze to zwykle żarówki :P

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, 13:50 
Częsty bywalec

Kod silnika: M50 M52 aa i M20
Początkowo e46 z xenonami nie miały spryskiwaczy na reflektorach i co to znaczy że samochody wypuszczone z fabryki miały nie legalnie zamontowane xenony ponieważ nie posiadały fabrycznych spryskiwaczy na lampach ??

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, 14:07 
Zacna persona forum

Narazie bedzie ok. Ale jakis czas temu atrykuł, że puki niemcy maja władze w UE i duże dochody z tuningu wszystko bedzie prawie legalne, a pózniej bedzie kicha gdy komisarz bedzie z innego kraju UE. Napisane było ze wtedy wszystkiego zabronią nawet innych felg niż oryginalne. Tak sam nawet foteli kubełkowych nie bedzie można mieć. Jeśli nawet np. tarcze hamulcowe nacinane są lepsze od zwykłych, ale nie beda legalne według prawa i nie bedzie mozna takim mieć inaczej można liczyć sie z tym że dowody bedą zabierane non stop, albo wzrośnie odsetek osób dających w łape naszym "biednym" panom policjantom :D . Lub nasze panstwo stanie sie bogatsze, a my biedniejsi.

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, 15:10 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
czesiio napisał(a):
Na tych xenonach co kupiłem na pudełku niby są jakieś znaczki że jest zgodny z norma UE, A jak mnie drapną to oczywiscie ze powiem ze to sa 6000K i tak nie maja mozliwosci sprawdzic. Albo ze to zwykle żarówki :P

Masz atest na same przetworniki, a nie na całe lampy :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, 20:49 
Zacna persona forum

Jakby mnie drapnieli to powiem tak:
"Ale ja nie mam ksenonów :rotfl: to żarówki super-ultra-blue-power. W biedronce kupiłem za 10 zł komplet"

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, 22:54 
Częsty bywalec

Witam ..

Panowie troche pytanie moze nie do bmw.. ale chodzi o xenon bynajmniej .. [ panowie z vw nie sa tak pomocni :/ ] Otoz..

Chce do siebie zamontowac xenon .. i nie wiem co wybrac... wiem ze temperature chce miec 6000k ale nie wiem ktory zestaw wybrac ? myslalem o tym ... http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=294399350

pomozecie :) ?

Tytuł:
PostNapisane: 21 stycznia 2008, 13:23 
Zacna persona forum

Ja mam te i jestem bardzo zadowolony http://moto.allegro.pl/item300256073_ks ... edaz_.html

Tytuł:
PostNapisane: 21 stycznia 2008, 19:00 
Częsty bywalec

czesiio napisał(a):
Ja mam te i jestem bardzo zadowolony http://moto.allegro.pl/it...wyprzedaz_.html

Również posiadam ten zestaw i jest ok :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 stycznia 2008, 23:28 
Pierwsze kroki

Powiem tak...z Wojciechem zamontowalismy w mojej e36 8000k...i naprawde gniecie...ktos wspomnial ze dziala jak ultrafiolet...zgadza sie w poczatkowej fazie a pozniej to juz jasniej...myslalem ze bedzie ciemniej a jest widoczne...teraz porownujac xenon z bluevision o zmierzchu to jak porownac blue vision z zarowka z alberta:P...efekt nieziemski...co do miskow to dowalili sie i powiedzialem ze to zwykle zarowki z poswiata niebieskiego...zajrzal pod maske i nic nie mogl innego powiedziec bo przetwornice zamontowane mam w zderzaku a kable tam idace sa malo widoczne...wysle zdjecie jak odbiore od mechanika auto...

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, 11:33 
Częsty bywalec

ten zestaw jest do lamp z soczewką ? http://moto.allegro.pl/item300256073_ks ... edaz_.html

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, 12:38 
Zacna persona forum

Ja mam u siebie soczewki i ten zestaw pasował do mnie. I jestem z niego zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, 14:36 
Częsty bywalec

no to juz zamowielm .. zobaczymy jak to wyjdzie :super: :super:

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, 14:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
W mojej galerii masz "poglądowe" fotki z xenonami 6000k w lampach z soczewką. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, 16:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61 530xd LCI
Kod silnika: m57tu2
a ja mma do sprzedania zarniki d2s 8000k kupilem do swojej e46 bo chcialem oryginalne zarowki ksenonowe zmienic na bardziej pasujace pod kolor mojego auta ale niestety okazalo sie ze mimo ze sa to d2s nie pasuja bo maja jakies plastykowe badzieweie na gorze i to sa zarowki do "xenon kit" czyli dla ludzikow ktorzy zmieniaja swoje snatdardowe haroweczki h4 i h7 na xenon, gdyby ktos chcial to pisac na pw lub gg: 6357677

pozdrowak

Tel. 790-465-462

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1