BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 22:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E63] Delikatnie szarpie, spadają obroty po delikatnym gazie
PostNapisane: 11 marca 2016, 18:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 645Ci
Kod silnika: N62b44
Cześć

E63 z "niezawodnym" motorem 4.4 v8 na vanosach i valvetronic

Pomijając fakt masy innych problemów, ostatnio strasznie upierdliwe stało się właśnie takie "kaczkowanie" auta podczas przyspieszania do 2.200 obrotów.

Dodatkowo auto przy hamowaniu zbijało obroty tak jakby zarzucało kotwicę. Podmieniłem przepływkę, nic, podmieniłem przepustnicę. Jeszcze gorzej.

Auto niedługo idzie na remont rozrządu, bo ogólnie nie trzyma obrotów.
Ale do czego zmierzam, z uwagi na to, że raczej kieruję się logiką, stwierdziłem, że trochę pokombinuje. Odpiąłem przepływkę, auto błędu nie wykazało ( ale tak samo o dziwo nie wykazuje check'u od nieustającego nawet po zmianie wałka błędu wałka rozrzadu na banku 2 ) a jechało zdecydowanie lepiej, choć dalej mułowato do 3tys. obrotów. Odniosłem wrażenie płynniejszego przyspieszenia i DUŻO delikatniejszych redukcji przy dojeżdżaniu do świateł. Czasem miało przebłyski geniuszu i nawet startowało lepiej.

Pod odłączeniu przepływki komputer bład pokazał, ale na pokładowym NIC. Można jeździć bez problemu.

Kolejna rzecz, bardzo ciekawa, a czego nigdzie nie znalazłem. Po DELIKATNYM ( dosłownie dotknięciu ) pedału gazu, obroty nagle zaczynają latać od 1100-300, a raz nawet zgasł. Ogólnie do pułapu 1800 obrotów po dodaniu gazu obrotu wskakują i zaczynają spadać. Czasem podczas wyprzedzań jest to mega niebezpieczne kiedy wylatuje na lewy pas, auto pokazuje chęć do przyspieszania, ale nagle bęc...jakaś przyczepa z gruzem się podczepia.

Jakieś logiczne pomysły zanim zacznę dalej wymieniać kolejne rzeczy? Nie mam niestety możliwości podmienić części z kimś innym. Choć bardzo się staram i ciągle szukam "przeszczepu". W warsztatach oczywiście nie widzą innej możliwości jak zrzucania dekli i remontu całego motoru %)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E63] Delikatnie szarpie, spadają obroty po delikatnym gazie
PostNapisane: 15 marca 2016, 18:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52TUB20
Sprawdzałes świece ?

PostNapisane: 18 marca 2016, 09:12 
Pierwsze kroki

Świece nowe i suche, cewki nowe i sprawdzane. To ewidentne gdzies problem z "powietrzem". Dopóki motor zimny to wysprzegla biegi delikatnie a jak zaczyna łapać temperatura to wysprzeglaniu towarzyszy "Kopnięcie" budy w przód.

PostNapisane: 18 marca 2016, 19:33 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: w domu
moze problemtkwiw zestykuna przepustnicy

PostNapisane: 18 marca 2016, 21:49 
Pierwsze kroki

Szczerze mówiąc tez mam takie podejrzenie bo po mocnym rozgrzaniu sa juz efekty lekkich falowanie obrotów jak na drugiej przepustnicy która mam. Z tym ze na tej drugiej falowanie jest sporo silniejsze

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1