na wstepie witam milosnikow bmw
przepraszam ale nie szukalem podobnych tematow bo nie mam juz sil chcialem wszystko ladnie opisac takze nie miejcie za zle.
zaczne od poczatku. posiadam bmw 325 td z 93 roku sedan problem pojawil sie jak nie wiadomo z jakich przyczyn skakalo mi napiecie w samochodzie, objawialo sie to tym ze podczas jazdy (niekoniecznie) nagle licznik przestal mi dzialac a w zamian zegar pokazujacy temperature i godzine zaczynal swicic jasniej, nastepnie po kilku sekunach wracalo do normy czyli napiecie spadlo a licznik wskaywal aktualna predkosc itd. mialem tak kilka miechow, wizyty u specjalistow (oprocz salonu) nic nie pomogly, po jakims czasie licznik przestal wskazywac wszystko oprocz predkosciomierza tzn nie dzialala wskazowka od paliwa od obrotow a na wyswietlaczu gdzie kiedys byly kilometry pojawil sie taki opis -"PPPPPPPPP", jednak napiecie nie ustalo i teraz tez zdarza sie ze nawet predkosciomierz sie wylacza a zegar jasniej swieci. O tym ze licznik jest nie podswietlany juz nie wspomne, wczesniej zdarzalo sie ze na dolku zaczynal swiecic ale przez krotki czas. co to moze byc gdzie szukac problemu??gdy kupie nowy licnzik tez sie spali??
drugi problem polega na tym ze strasznie dlugo i kilka razy musze go palic na zimnym silniku, jak juz zapali i np wyjezdzam z garazu - to mi gasnie, przy ruszaniu do przodu tez (przy rozgrzanym silniku czegos takiego nie ma), natomiast w trasie to tragedia, rozpedzajac auto nagle cos sie dzieje zatrzymuje sie moc i nawet spada takze lapiac 100km/h nagle auto przestaje rozwijac predkosc a wrecz przeciwnie spada jej - porazka. czasem pomoaga jak wlacze na luz obroty spadna do 0 i znow bieg i dziala, pomaga tez jak wcisne bieg nizszy dam gazu i zmiana na wyzszy. bylem u specjalisty to cos wspominal o pompie paliwowej i tkwiacym tam problemie ale niestety zeby zobaczyc co jest grane trzeba miec druga pompe dla porownania albo serwis to drugie niestety odpada ;/.
3 problem polega na tym ze nie mozna mojego auta podlaczyc pod komputer i jego programy do bmw- tez specjalisci nie wiedza dlaczego.
takze mam nadzieje ze mi pomozecie i udzielicie kilku wskazowek.
pozdrawiam.