BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 22:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z temperaturą silnika po wymianie termostatu
PostNapisane: 22 marca 2016, 19:49 
Forumowicz

Moje BMW: 318d
Kod silnika: M47
Posiadam E46, 318d jeszcze wersji na pompie rotacyjnej, przebieg 320 tys.km. Od pewnego czasu miałem problem z niedogrzewaniem się silnika, czyli po przejechaniu nawet 10-15 km maksymalna temp. silnika oscylowała w okolicach 70"C, czasami wskakiwało blisko 90'C, ale po pewnym czasie temperatura opadała..podjąłem decyzję, żeby wymienić termostat (w tym modelu nie ma egr, jest tylko główny) + płyn w chłodnicy. Zakupiłem kompletnego Behra + Dynagel, spuściłem cały stary płyn do końca, podmieniłem termostat, wlałem płyn. Następnie odpowietrzyłem układ chłodzenia, z odpowietrzników wyszedł płyn + jest przelew w zbiorniczku, więc chyba jest okej? Poziom trzyma idealnie. Po wymianie, po przejechaniu 3-4 km temperatura odrazu wskoczyła idealnie na godzinę 12 tą z czego oczywiście się ucieszyłem. Po pokonaniu 15-20 km wszystko było okej, kolejnego dnia miałem dłuższa trasę i ponownie odpalam zimne auto i po przejechaniu 3-4 km temperatura wskakuje jak należy, auto szybko się grzeje... ale wracając do domu z dłuższej trasy, stojąc trochę w korku i dalej przyśpieszając dynamicznie, poczułem, że samochód osłabł. Patrzę na wskaźnik temperatury a ta rośnie w stronę czerwonego pola....no to szybko ogrzewanie na maksa i szybko spadła znowu na 90'C. Wentylator działa, chłodnica na oko wygląda dobrze, wycieków nie zauważyłem żadnych. Podejrzewam, że może ten "nowy" termostat jest wadliwy... czy macie jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić? Jest przy tym trochę roboty i nie chciałbym jej robić na marne + kupno kolejnego nowego termostatu.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=408287#408287

A to moja poprzednie e34 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=6721

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problem z temperaturą silnika po wymianie termostatu
PostNapisane: 22 marca 2016, 21:16 
Forumowicz

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: m54b30
Zanim zaczniesz szukac uszkodzen odpowietrz porzadnie raz jeszcze, moze powietrze gdzies jeszcze zostalo.

PostNapisane: 1 kwietnia 2016, 09:45 
Forumowicz

Moje BMW: 318d
Kod silnika: M47
Odpowietrzenie sprawdzone jest dobrze, wentylator działa, pompa również. Po otwarciu termostatu dolny wąż, który idzie do chłodnicy dalej jest zimny, chyba powinien się trochę zagrzać? Na komputerze (w ukrytych funkcjach, w zegarach), pokazuje ponad 100 i chłodnica jest zimna (po dynamicznej jeździe, czasem dojdzie do 110 i wtedy wskazówka wędruje w prawo). Termostat z Behra, tam gdzie go kupiłem podobno nie było ani jednego zwrotu od 2 lat....ktoś mi jeszcze powiedział, że jest czujnik który steruje otwarcie termostatu, ale nie za bardzo mogę go zlokalizować (vin PA02525), jeśliby był to chyba powinien być wpięty w termostat? a nic takiego nie zauważyłem. Czy ktoś z Was miał podobny problem lub też wymieniał w tym silniku termostat z czujnikiem?

Przy spokojnej jeździe wszystko jest w porządku, problem zaczyna się gdy chcę jechać bardziej dynamicznie...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=408287#408287

A to moja poprzednie e34 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=6721

PostNapisane: 1 kwietnia 2016, 12:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Trzeba za kazdym razem sprawdzac termostat przed montazem w goracej wodzie i mierzyc temp wody i sprawdzic przy jakiej sie otwiera.
A z tym czujnikiem to w twoim przypadku go nie ma, termostat z grzalka wysteouje chyba tylko w wersjach benzynowych, ta grzalka ma na celu elektrycznie dogrzac bimetal w termostacie i gdy wysoko krecisz itp dodatkowo mocniej otwiera termostat.

PostNapisane: 1 kwietnia 2016, 16:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Jak dolny wąż chłodnicy jest zimny to termostat stoi jak wryty.
Nie kombinuj tylko zamontuj drugi bo silnik pójdzie do nieba.

PostNapisane: 6 kwietnia 2016, 19:21 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: w domu
obstawjam ze masz jeszcze zapowietrzony uklad po zagrzaniu i wskoczeniu wskazówki na czerwone pole odkrec ostroznie korek zbiornika wyrownawczego na stowe wywali plun ostudz plyn i zalej do 1/4 wysokosci zbiornika wyrownawczego pojezdzj taj dzien dwa i dolej do 12cm od góry wlewy płynu u mnie pomogło zmien olej i zalej do niego ceramiks u mnie przy jezdzie totalnie bez plynu jezdzilem po 20 km dziennie przez tydzien ani razu nie wskoczyla wskazowka na czerwone pole było lato

PostNapisane: 6 kwietnia 2016, 23:03 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Jaki początek otwarcia ma termostat? należało kupić oryginalny termostat.

Jak dolny wąż jest zimny to albo wadliwy termostat albo zapowietrzony układ.
Moim zdaniem to drugie, odpowietrzaj dalej. Najlepiej znajdż kogoś kto dobrze odpowietrzy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1