BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 437 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona

co sÂądzisz o poprawce do ustawy ???
jestem za 61%  61%  [ 69 ]
jestem przeciwny 39%  39%  [ 44 ]
Liczba głosów : 113
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 22:37 
Specjalista

Dzik:
Nie możesz winić tamtego kierowcy, sytuacji jaka miała miejsce, za to, że nie miał włączonych świateł. To Ty musisz być czujny i czasem myśleć za innych. Gdyby doszło do wypadku to Ty jesteś winny, gdyż z jechałeś z prędkością wyższą niź informowały znaki na danym odcinku.
Czy gdyby w podobnej sytuacji na drogę wybiegła sarna, która nie ma latarki ze sobą lub lampy górnika to także winiłbyś ją za to ??
Pomyśl o konsekwencjach jakie Tobie się przytrafią podczas uderzenia przy 150km/h w cokolwiek nawet i stojącego na drodze. Dodaj jeszcze prędkość auta nadjeżdżającego z przeciwka i pomyśl......czy będzie miało jakieś znaczenie to, że kierowca z drugiej strony miał włączone światła, czy nie!!!
Czy jest szansa na to, że wyjdziesz z takiego wypadku cało ??

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 22:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
renoraines, a w ktorym miejscu ja napisalem cos takiego? ja napisalem ze w jakims stopniu wlączone swiatla moga uchronic jakis tam % pieszych (tak w skrocie)
renoraines napisał(a):
Santino uparcie twierdzisz, ze wlaczone swiatla w aucie uchronia pieszego przed potrąceniem

a to co napisales to jest tylko Twoja własna interpretacja moich slow

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 22:51 
Specjalista

Cytuj:
ja napisalem ze w jakims stopniu wlączone swiatla moga uchronic jakis tam % pieszych

...ale nadal jest to kamień milowy w stosunku do wielkości problemu.
Narzucony Nam obowiązek stał się tylko dodatkowym obowiązkiem. Naprawdę pełna kontrola nad wszystkim......ooooo znalazłem plus ustawy.....Polacy przestrzegają przepisu :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 22:55 
Zacna persona forum

robertbmw, to mzoe podasz jakies konkretne pomysly na ustawy by poprawic bezpieczenstwo?? oczywiscie jakies realne, pamietajac ze za duzo kasy to nie mamy...
Najbardziej wkurzaja mnie ludzie ktorzy wyjechali gdzies w swiata nie wiadomo co robic i mieszkajac "tam" narzekaja ciagle na polske "a w angli tak" " a w irlandi nie " itd. itp... jak sie wam tam tak podoba to fajnie ale przestancie narzekac... macie super wypasione drogi zero wypadkow i w ogole wszystko naj!

[ Dodano: 4 Styczeń 2008, 22:56 ]
robertbmw napisał(a):

ale zawsze cos ;)

[ Dodano: 4 Styczeń 2008, 22:57 ]
robertbmw napisał(a):
..Polacy przestrzegają przepisu :rotfl:

Nie bo u was na zadupiu przestrzegaja :rotfl:

E30 316iA 05/1990
E32 750i 09/1991
http://www.e12e28.pl

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 23:00 
Uzależniony od forum :)

Dzik napisał(a):
Jak mam mieć czołówke z idiotą jadącym na mnie 150km/h to wole spierdaczyć do rowu przy 80ciu i Wam o tym opowiedzieć niż spotkać się z dziadkami i powiedzieć że nie moja wina no tak zapomnialem o paru malych szczegolach:
1- jestem malolatem\idiota stwarzajacym zagrozenie na drodze
2- wszyscy kierowcy nie idioci tluka sie za smierdzacymi tirami z predkoscia 85km\h przy warunkach sprzyjajacych do wyprzedzania ("wolny" pas przeciwny, prosta, przerywana linia), jednak mimo ograniczenia predkosci niepozwalajacej nam na ten manewr.
3- jak juz zdecyduja sie na takie "szalenstwo" to robia to z predkoscia 90km\h aby nie dolaczyc do grona ludzi, patrz punkt 1

Dzik, albo ja Ciebie nie zrozumiałem albo Ty mnie... Bo albo nie rozumiem Twoich stwierdzeń, albo wyciągnąłeś błędne wnioski

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 23:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520IA FL
Kod silnika: M54B22
Jestem nowy na forum, przeczytalem polowe tego watku bo dalej sie mi nie chcialo :hyhy:

Co do swiatel to uwazam je za debilny pomysl....

Zwlaszcza gdy jezdzi sie po miescie. Taki kraj jak niemcy, nie ma wcale obowiazku jazdy na swiatlach, do tego kraje skandynawskie wycofuja sie powoli z niego ze wzgledu wlasnie na spalanie... niby nic ale pomnozmy to przez miliony samochodow to otrzymamy ladna liczbe okreslajaca emisje CO2. Do tego otrzymamy ladna liczbe pieniazkow, ktora wpada do kasy panstwa. Jedno auto spali grosze w skali roku ze wzgledu na swiatla ale 100 0000 juz nie...

Rozumiem, ze nasze drogi sa niczym nigeryjskie stepy. Ale jesli ktos uwaza, ze jezdzac na swiatlach jest bezpieczniejszy to jest w mega wielkim bledzie.

Teraz zacytuje mojego ojca, kierowce zawodowego z 30letnim stazem "30% uwagi poswiecaj na to jak jedziesz, 170% uwagi poswiecaj na to jak jada inni"

Panowie i Panie, jesli dostosujemy nasza predkosc do warunkow zewnetrznych, drogi i innych uzytkownikow drog to swiatla sa nam potrzebne w tylko nocy!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 23:15 

robertbmw napisał(a):
Nie możesz winić tamtego kierowcy, sytuacji jaka miała miejsce, za to, że nie miał włączonych świateł. To Ty musisz być czujny i czasem myśleć za innych.

Robert... czyli jak dzik lub ja sie zmagapię to mam polecieć na czołówkę? Bo koleś z przeciwka nie może nacisnąć guzika? Albo jak ja popełnię błąd i źle oszacuję odległość mam zabić siebie i niedowidzącego emeryta w trabancie, bo mnie nie zobaczył? Chyba lepiej żeby mnie zobaczył bo mam światła i zjechał...

robertbmw napisał(a):

robertbmw napisał(a):
Więc nic nie róbmy, bo po co.

Poważnie Robert, znamy się z forum , trochę z reala, wiem że jesteś rozsądnym człowiekiem i doprawdy nie wiem czemu się tak opierasz włączaniu świateł? Wczoraj się zgapiłem jadąc do Łodzi... (już jednopasmówką) i zobaczyłem ostre światła przedemną na moim pasie, dobrze że przyhamowałem... uciekać nie trzeba było.. Nie wiem czy bym go zobaczył bez świateł... :zalamany: Nie możemy zakładać że każdy jest idealnym kierowcą, ludzie popełniają błędy...

Sporo wypadków nie ma w statystykach.. lekkie potrącenia, pijani itp... Nie ważne że to ICH wina... Nie chcę potrącić człowieka nawet jak będzie jego wina w 100% nie chcę mieć mózgu na przedniej szybie... :/

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 23:32 
Specjalista

Cytuj:
robertbmw, to mzoe podasz jakies konkretne pomysly na ustawy by poprawic bezpieczenstwo

Spróbuję,
Zakazami i ograniczeniami nic nie wskórają....to jak zakazany owoc.....im bardziej zakazany tym robi się smaczniejszy. Kazdy ma prawo pokonać znaczny odcinek drogi w czasie krótszym niż obecnie....bo siedzenie za kierownicą bardzo męczy.
Drogi obecnie się poprawiają i miejmy nadzieję, że do Euro2012 będzie ich sporo. Jednak za dużo dróg przebiega przez małe miejscowości w których stawia się ograniczenia do 50 km/h bo jest jedno przejście dla pieszych. Takich miejscowości jest sporo i przytrafiają się nieraz już po krótkich odcinkach. Samochody i tak z rzadka zwalniają (praktyka) zwłaszcza poprzez miejscowych, którzy wiedzą, że nie jest to kontrolowane ograniczenie.
Skoro jesteśmy użytkownikami drogi, to niech nie traktują kierowców jak zło numer 1, bo droga służy do przejazdu aut i nie jest to leśna uliczka. Jeśli nie ma na danym odcinku drogi, równolegle autostrady i brak w planach by takowa powstała, to należy przyjąć, że droga ta jest główną krajową i ruch na niej nie będzie mały. Inwestycja w kładki dla pieszych będzie stanowiła dla nich bezpieczeństwo.
Piesi także są użytkownikami i także muszą się dostosować do użytkowania. Przejście jest przejściem a nie szlajanie się po ulicy.
Dla pieszych obowiązkowo powinni wprowadzić ubrania z odblaskami. Nie, że obecnie policja oferuje takie rozwiązanie.....skoro Nam wprowadzili obowiązek jeżdżenia na światłach to pieszym niech wprowadzą obowiązek noszenia nocą takich odblasków.
Zmniejszenie ograniczenia prędkości na drogach pozamiejskich np do 100km/h a na autostradach więcej. I tak auta jeżdżą szybciej niż ustawa przewiduje, więc po co dawać kierowcom powód do większego wzrostu adrenalinki. Autostrada jest autostradą i służy do szybkkiego przemieszczania się na znacznych odcinkach podróży. Pieszych tam nie ma, od zwierząt jest zabezpieczona......kierowcy są pozostawieni sami sobie. Jak ktoś obawia się wypadku i jeździ wolno ma prawo jechać drogą lokalną.

Porażką są drogi szybkiego ruchu, poprzecinane skrzyżowaniami. Budowa wiaduktów droga, ale rondo napewno pohamuje nadgorliwców.

Skąd pomysły....z takiej sobie niecywilizowanej Irlandii, w której tego typu zastosowanie się sprawdza w praktyce i nie budzi ona złości u użytkowników dróg.

Ale płaci się tu podatek drogowy i są pieniądze na to, by rozbudowywać autostrady.
W 6 miesięcy postawili 6 km odcinek obwodnicy z pięcioma rondami i jednym mostem, gdyż przeprawa z pólnocnych rejonów miasta i okolic na południe odbywała się przez centrum miasta. Obecnie korków w mieście nie ma.
Ale na co u Nas przeznaczane były składki z podatku drogowego i co za nie powstało. Jak to możliwe, że pomimo tylu lat płacenia nic nie robiono, a nagle zrobiono aż tyle.....10 lat lub więcej zbierali na ten moment.

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 23:42 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Masz rację Radosławie.

Święta były, dali byście spokój - może chcecie lampki na choince gasić?
W dzień się też przecież świecą...

Jak dla mnie wprowadzenie tej ustawy to jedna z decyzji mądrzejszych ubiegłego roku.
Ramirez jako jedyny podał sensowny argument przeciw jeździe na światłach - jednak do mnie on nie trafia - ja przełączam guzik telepatycznym antygrawitatorem modulatronowym bracie GRabonzie.o.

Jak napisał Radomir ludzie nie są bezbłedni a światła to jedna z dróg zmniejszających szansę zaistnienia któregoś błędu.

Nie myli się tylko ten kto nic nie robi. Prawda?
Czy jak ktoś nic nie robi to czy to jest nic czy 'robienie niczego'?
Z tego wniosek że nic nie robiąc (np nie włączając świateł) również można się pomylić.
Więc odpowiedź brzmi 'nie' ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 23:44 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
robertbmw napisał(a):
Zakazami i ograniczeniami nic nie wskórają....to jak zakazany owoc.....im bardziej zakazany tym robi się smaczniejszy. Kazdy ma prawo pokonać znaczny odcinek drogi w czasie krótszym niż obecnie....bo siedzenie za kierownicą bardzo męczy.

Co męczy bardziej - 4 godziny jazdy 160-200 czy 5 godzin jazdy 100-120?

Robert - zgadzam się z Tobą - na drogach w takich miejscowościach powinny być kładki - dla mnie to jest paranoja że jadąc sobie spokojnie 80-100 mam zwalniać do 40 tylko dlatego bo są jedne pasy.

Podatek drogowy już płacimy - jest to składowa ceny paliwa.
Dodatkowo mamy haracz za autostrady - jechałem jedną z katowic do krakowa i dla mnie to wstyd jest nazwać to autostradą - jechać się po tym nie da. Nie dość że połatane to jeszcze slalom między słupkami - za co płacić jeszcze? Wolę zwolnić i włączyć światła.

Lepiej nie piszcie publicznie że chcecie kolejny podatek drogowy bo jeszcze jakiś głupek z jakiejś durnej partii to przeczyta i da równie mądry jak on pomysł w sejmie.

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 23:54 
Specjalista

Według dziennika The Times Polscy kierowcy są sprawcami największej ilości wykroczeń drogowych w Wielkiej Brytani.

To takie info na topie z wiadomości :P

Czyli co. Można wnioskować, że Nam już żadne ustawy nie pomogą, bo sami w naturze mamy już zakodowane, by naruszać wszelkie przepisy i nieważne gdzie. Zal mi tych gogusiów, bo dopiero teraz dowiadywać się będą jakie są konsekwencje za swoje wyczyny......a sądząc tu po irlandii, co już mnie jest wiadome, to raczej nieciekawie.
Ale co tam, Polak jest Polak i jeśli w Anglii lub Irlandii będzie miał już czerwone światełko na drogach i kupę problemów, to zawsze będzie mógł wrócić do kraju, gdzie pod dodatkowym nakazem włączenia świateł będzie mógł dalej śmigać.

Nadal podtrzymuję to, co pisałem w poprzednim poście, ale kary w Polsce również muszą być dotkliwe.
Cytuj:
Robert... czyli jak dzik lub ja sie zmagapię to mam polecieć na czołówkę?

Radku.....tego typu sytuacje zawsze mogą się zdarzyć....jest to nieuniknione. Tak samo jak w sytuacji Greg27 ktoś nie włączył świateł, tak również ktoś może zapomnieć o światłach na trasie......a może przepaliło mu bezpiecznik i nie jest świadom tego, że nie ma świateł.
Ale jak będziesz jechał znacznie wolniej niż 150km/h do czego odnosi się ten fragment wycytowany, to jest szansa na to, że z nieuniknionego wyjdzie się bez szwanku.
To, że jest obowiązek jezdy na światłach nie oznacza, że tylko świateł mamy wypatrywać na drodze i czepiać się dziadka w trabancie, że mamy 2008 rok i cośtakiego jak włącznik świateł.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 00:15 
Administrator

robertbmw napisał(a):
To, że jest obowiązek jezdy na światłach nie oznacza, że tylko świateł mamy wypatrywać na drodze

Zgadza się i myślę że każdy kto jest 'za' światłami sobie z tego sprawę zdaje.
Poza autami w ruchu są auta na poboczach, syf na drodze, dziury, dzieci, ludzie, konie, wszystko.
To nie samolot - nie ma co latać 'na przycządy' ;)

robertbmw napisał(a):
czepiać się dziadka w trabancie, że mamy 2008 rok i cośtakiego jak włącznik świateł

Jak jest przepis że ma mieć właczone to niech je włącza. Jak się widzi auto z wyłączonymi światłami warto mrygnąć długimi - wtedy dziadek przypomni sobie gdzie owy włącznik jest :)

Mała anegdotka - kolega mi opowiadał.
Jedzie - ciemno - noc. Przed nim auto bez świateł - również jedzie. Zwolnił i mrygnął długimi (żeby owy kierowca gapcio się zreflektował). Mijając owe auto zobaczył jak kobieta zapina pas - nie włącza światła - poco - mimo że nic nie widzi :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 00:22 
Zacna persona forum

Cytuj:
Zakazami i ograniczeniami nic nie wskórają....

Zgadzam sie.

Cytuj:
Kazdy ma prawo pokonać znaczny odcinek drogi w czasie krótszym niż obecnie

:P
Tez sie zgadzam.

Cytuj:
Drogi obecnie się poprawiają

W tym momencie zartujesz. :zdziwko:

Cytuj:
Jednak za dużo dróg przebiega przez małe miejscowości w których stawia się ograniczenia do 50 km/h bo jest jedno przejście dla pieszych. Takich miejscowości jest sporo i przytrafiają się nieraz już po krótkich odcinkach. Samochody i tak z rzadka zwalniają (praktyka) zwłaszcza poprzez miejscowych, którzy wiedzą, że nie jest to kontrolowane ograniczenie.

Spoko znam ten bol, ale sa odcinki, ze zdjecie nogi z gazu potrafia wiele.... I jednak czasem cza zwolnic, pomimo, ze sie powozi BMW (od 1900-2008)

Cytuj:
Skoro jesteśmy użytkownikami drogi, to niech nie traktują kierowców jak zło numer 1, bo droga służy do przejazdu aut i nie jest to leśna uliczka. Jeśli nie ma na danym odcinku drogi, równoleglej

Czaekam łaskawie az Łónia łaskawie oglądnie A4 i jej pasy awaryjne.....wtedy bedzie droga rowolegla.
Cytuj:

Cytuj:
Piesi także są użytkownikami i także muszą się dostosować do użytkowania. Przejście jest przejściem a nie szlajanie się po ulicy.

Zgadzam sie.

Cytuj:
Autostrada jest autostradą i służy do szybkkiego przemieszczania się

Cytuj:
Porażką są drogi szybkiego ruchu, poprzecinane skrzyżowaniami.

Cytuj:
Ale płaci się tu podatek drogowy i są pieniądze na to, by rozbudowywać autostrady.
W 6 miesięcy postawili 6 km odcinek obwodnicy z pięcioma rondami i jednym mostem, gdyż przeprawa z pólnocnych rejonów miasta i okolic na południe odbywała się przez centrum miasta. Obecnie korków w mieście nie ma

Nie wybywaj jak Kaczynski: za obore...

[
Cytuj:
Ale na co u Nas przeznaczane były składki z podatku drogowego i co za nie powstało.

Pytasz: Światynia Opatrznosci Bożej, Wyzsza Szkola Kultury i Spoleczaj w Toruniu ITP, jak to moj kolega mawia "I tego pierddoly
Jak to możliwe, że pomimo tylu lat płacenia nic nie robiono, a nagle zrobiono aż tyle.....10 lat lub więcej zbierali na ten moment.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 00:44 
Specjalista

Cytuj:
Cytat:
W 6 miesięcy postawili 6 km odcinek obwodnicy z pięcioma rondami i jednym mostem, gdyż przeprawa z pólnocnych rejonów miasta i okolic na południe odbywała się przez centrum miasta. Obecnie korków w mieście nie ma

To dotyczyło Irlandii......nie Polski.

A co do stanu polskich dróg, że się poprawiają to nie żart.
Często jeżdżę na Poznań i poprawiają się odcinki dróg. Do niedawna fajnie można było przejechać z pleszewa do poznania.....obecnie już od kępna. Przypomnę, że wcześniej przeprawa przez Jarocin graniczyła z otarciem (w najlepszym przypadku) miski olejowej poprzez garby po środku pasa (takie były koleiny). Poprawili także odcinki tuż za tarnowskimi górami, w okolicy Byczyny.....reszta ogólnie nie jest taka zła.
W wakacje wzięli się za odcinek drogi z Warszawy w kierunku Konina. Nie pamiętam dokładnie nazwy miejscowości Zdziechowice, czy coś tam, w każdym bądź razie niedaleko Miłosnej, gdzie w staropolskiej chacie lubięsobie zajadać. Więc od tej miejscowości droga była zryta a po świętach tylko niewielki fragment drogi był jeszcze w toku prac. Spory odcinek drogi ale kilometrów nie liczyłem.
Droga na toruń z łodzi także się polepszyła.....nie wiem kiedy to robili ale rok mnie nie było.
Niestety to tylko "lokalne" drogi międzymiastowe i krajowe.
Najlępszą z autostrad jak do tej pory jest odcinek ze Zgorzelca do Wrocławia oraz Wrocławia do Katowic. Z Poznania w kierunku Warszawy (bo jeszcze się ciągnie do ukończenia) też niczego sobie.
Cytuj:
I jednak czasem cza zwolnic, pomimo, ze sie powozi BMW

Noooo.....jak jest jakiś ostry łuk, lub zdradliwy punkt to dobrze jest widzieć oparcie w znakach.....po to one są.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 00:59 
Forumowicz

KocieSylwestrze, myslalem, ze robisz jakas aluzje co do mojego pierwszego posta a widocznie zle Cie zrozumialem. Sorry za niepotrzebny komentarz :padam: . ,
Cytuj:
Pawelos
Jestem nowy na forum

No to co ja mam powiedziec :rotfl:
Dzik

Ten na drzewo szybko zmyka

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 01:03 
Zacna persona forum

Cytuj:

To dotyczyło Irlandii......nie Polski.

Cytuj:
A co do stanu polskich dróg, że się poprawiają to nie żart.

Jakos, do smiechu mi daleko

:wstyd:

Cytuj:
Często jeżdżę na Poznań i poprawiają się odcinki dróg. Do niedawna fajnie można było przejechać z pleszewa do poznania.....obecnie już od kępna.

Moj starszy sie ucieszy bo to jege rodzime drogi.

Cytuj:
Najlępszą z autostrad jak do tej pory jest odcinek ze Zgorzelca do Wrocławia oraz Wrocławia do Katowic.
To jest autostrada wg. ......

No dalej nie wiem... chyba sam DJ> Dyryrektor ja wymyslil....

Na powage: jaka to jest autostrada, jak na zakretach wynosi, do tego sa 2 pasy ruchy i gdzie pas awaryjny??????

Ludzie bez przesady szanujmy sie.....

i zycie innych.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 01:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: 323i
Kod silnika: M52TuB25
Ja tam nie pędzę, bo dziury. Żadne światła, żadne znaki - dziury na drogach są najskuteczniejsze. A leżących policjantów omijam i w ogóle uważam za pomysł jakiegoś kretyna - jak bym spotkał - to bym mu urwanym zderzakiem tak przyfasolił, że chyba zabił.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 02:04 
Specjalista

Cytuj:
Moj starszy sie ucieszy bo to jege rodzime drogi.

Fajnie się jedzie, aż miło.....pomijając ograniczenia :P
Cytuj:
Jakos, do smiechu mi daleko

A piłem jogurta :rotfl:
Cytuj:
To jest autostrada wg. ......

...według polskich możliwości. Nie narzekaj, lepsze takie jak żadne, choć w niczym nie różnią się od tras szybkiego ruchu, ale jest większa wartość ograniczenia prędkości.... plus 10-20 procent na przegięcie to już daje dobry rezultat. :D
Cytuj:
Na powage: jaka to jest autostrada, jak na zakretach wynosi, do tego sa Aż 2 pasy ruchy i gdzie pas awaryjny

Droga swobodna od skrzyżowań, przejść dla pieszych, ścieżek dla rowerzystów, chodnika, studzienek i pozostałości po nich.
Wynosi, bo nadal jedziesz za szybko :hyhy:
Aż dwa pasy plus dwa w przeciwną stronę to już cztery a pas awaryjny ??? No przecież jest pas zieleni pomiędzy pasami....co Ty byś jeszcze chciał :rotfl: "Autostrada do nieba" jak znalazł :oczami:

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 12:29 

Wczaoraj we wiadomosciach mowili,ze w niemczech zanotowali najnizsza liczbe wypadkow samochodowych w historii.A na autostradach nie maja ograniczen (po za odcinkami oczywiscie) i nie musz jezdzic na swiatlach caly rok a tu prosze niespodzianka.Widac,ze mozna jak sie mysli.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 14:33 

spider napisał(a):
Wczaoraj we wiadomosciach mowili,ze w niemczech zanotowali najnizsza liczbe wypadkow samochodowych w historii.A na autostradach nie maja ograniczen (po za odcinkami oczywiscie) i nie musz jezdzic na swiatlach caly rok a tu prosze niespodzianka.Widac,ze mozna jak sie mysli.

Spider, nie porównuj nas do Szwabów...

-jaka jest średnia wieku auta PL/D
-jakie są statystyki mandatowe za prędkość PL/D
-Jak się kształtuje stan pojazdów PL/D

No jak się mają te statystyki?
Jaka jest Polizei a jaka Policja?

Za co puści Cię Policjant i się ucieszy z 50zł a za co Polizei odholuje Ci auto? Ilu z Was ma GAŚNICE z PRZEGLĄDEM? A jak macie to z własnej woli tak naprawdę albo dlatego że BMW policja lubi zatrzymywać. A jak nie to co? Policja raz na 5 lat da mandat 50zł, phi też mi coś.

Dopóki mamy takie zasady dopuszczenia aut do ruchu... to....

Przykład.
-Dzień dobry, zamontowałem sobie hak, sam w garażu, chciałbym sprawdzić gniazdu i poprosić o kwit (mam miękki dowód, więc nie wbija się, pani w urzędzie wbije w twardy)
-OK
-Ale mam gniazdu EU a nie PL
-E to nie mam sprzętu...
-Acha...
-Dobra, spoko
-Pokazać to gniazdo (że chociaż mam hak)?
i kucam do zaślepki
-E dobra idziemy, wypisze...

I co? Mam wbity hak, a diagnosta nawet go nie widział.. nawet nie widział haka. Zamontowałem SE GO SAM. A kto wie czy dałem śruby gatunku 10? kto wie czy dobrze? Skąd wie czy nie jestem idiotą co wkręcił dwie byle śrubki? A gniazdo olałem bo przecież ja tylko "pińcet" metrów mam do przejechania? Montaż go nie interesuje, bo prawo nie każe montażu przez specjaliste.. a gniazdo olał....

I teraz bym "se" pojechał z lawetą... odpadła by... "Stan pojazdów w Polsce jest fatalny" i taki będzie póki się nie zmienią przepisy i sposób ich egzekfowania.

To taki OT dlaczego nie możemy się porównywać do D. W D żeby założyć RS musiałbym mieć na nie TUV że są od 6 e24 :zdziwko: (akurat są i mam)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 437 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1