BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 07:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] jak podpiac te ringi????
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 18:19 
Forumowicz

WItam!
kupiłem, do swojego is-a lampy z ringami z czarnym środkiem firmy sonar(chinskie czy jakies al;e zaje....ście wygladaja)
i podpiałem mijania i drogowe ale niewiem jak podpiac te ringi....
to trzeba pod pozycyjne/??
z jednej lampy wystaje mi 6 kabelków 3 czarne i 3 czewrwone z drugiej tak samo i co z nimi zrobic????
panowie u których kupowałem napisali mi jedynie ze czarne kabelki to minus...
to nalezy podłaczyc do tej wtyczki co ma 3 otwory????
bardzo prosze o dokładny opis jak to podpiąc!!!
POZDRO!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 23:32 
Forumowicz

tak pod postojowe,wez kontrolke włacz swiatła postojowe sprawdz gdzie jest plus, jak bedziesz miał + znajdziesz napewno - i podłanczaj tak jak w instrukcji ringów

[ Dodano: 4 Styczeń 2008, 23:34 ]
czarne MINUSY
czerwone PLUSY

najwygodniej bedzie wcinac sie w kable

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 10:53 
Forumowicz

właśnie jest problem bo niemam dokładnej instrukcji jak podpiac mte ringi! u elektryka byłem to mi powiedział zebym schemat elektryczny tych lamp załatwił bo boi sie ze jak bedzie oo tak tobił to moze te diody popalic.....
a napisałem na maila do tych ziomków co od nich to kupiłem to mi odpisali tylko ze czarny to minus!!!!!
mogłby mi ktos jakies fotki podesłac jak wyglada to podpiecie albo jakis bardzo bardzo dokładny plan jak to zrobic.....
????????????
POZDRO!

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 12:15 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M52B28
to co to za elektryk :zdziwko: mi koleś podłączył te ringi o 24 w nocy w pięć minut.. :rotfl: dosłownie tyle mu to zajeło ja sie na tym nie znam ale chyba nie ma możliwości tam nic spalić poprostu jak źle podłączy to nie zaświeci sie i tyle...zrobiłbym ci zdęcia ale mam auto na warsztacie i tak jak już powiedział kolega wyżej podłączone sa pod postojówki i wcinał sie w kable....

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 12:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330CI
Kod silnika: M54 B30
nie ma możliwości spalenia diody led przez zamianę plusa z minusem,jeśli zamienisz to nic się nie stanie ,po prostu nie zaświeci,spalić można tylko wtedy gdy zrobisz zwarcie tzn,po podłączeniu plus zewrzesz z minusem.tu nie ma żadnej filozofii,podpięcie takich ringów zajmuje moment (jak kolega wyżej napisał)

Obrazek

Moje 330CI - viewtopic.php?t=51439

Moje K6 - viewtopic.php?f=60&t=73717

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 13:03 
Forumowicz

no niewiem czy jest dobry czy nie ale do byle jakiego nie pojechałem tylko popytałem poszukałem i znalazłem gościa co ma zakład i robi tylko bmw!!!! ale moze elektryk z niego żaden bo czesciej robi silniki!!!
skoro tak mówicie ze to sie prosto podpina to napiszcie mi jakis opis jak to zrobic!!! bo irytuja mnie te 6 kabelków z kazdej z lamp i niewiem jak to z nimi zrobic.... połaczyc wszystkie czarne i czerwone po 3 i wpiac w kable czy jak????
błagam napiszcie jak to zrobic bo jak mówicie ze to banalne to nie bede czekał do środy zeby do elektryka jechac (wtedy mówił zeby przyjechac) tylko podepne sobie sam! tylko napiszcie bardzo dokładnie co i jak bo ze mnie elektryk żaden!!!

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 13:41 
Forumowicz

krzysiek powiem ci że ja też jak patrzałem na te kabelki to nie wiele rozumiałem i tak samo jak ty nie czaje tematu wogóle...powiem ci że nie wszystkie są potrzebne 4 od ringów i dwa od tej małej diody której ja nie podłączałem bo już za dużo tego by było...

on robił to tak(ten mój koleś)...

przekręciłem włącznik na postojówki on wziąl żarówkę i patrzał po kablach które to od postoju jak sie zapaliła to było już wiadomo do których sie wpinać póżniej już tylko z tych 6 trzeba było znaleźć dwie pary od ringów metodą zapali sie nie zapali(ten ring)wiedząc że czarny to minus....jak znajdziesz odpowiednią wiązkę to przykładasz jeden czarny i pokolei trzy czerwone aż sie coś zapali jeżeli sie nie zapaliło to mogłeś jeszcze żle przyłożyć czarny, poprostu nie trafiłeś na minus, wiec przykładasz do tego drugiego kabelka od instalacji i jeszcze raz akcja z trzema czerwonymi kabelkami i musi sie coś zaświecić :rotfl: i tak samo z drugą stroną...no inaczej Krzysiek ci tego nie wytłumacze mam nadzieje że dasz sobie rade bo bez ringów to nie ma efektu :D ...pozdrawiam

viewtopic.php?p=207496#207496

Było E36 328
Jest E30 325 :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 14:13 
Forumowicz

bez ringów to nie ma efektu :D
dokładnie!
juz chyba zczaiłem baze!
połaczyłem 3 czarne razem i 3 czerwone razem czerwone podpiałem na + do akumulatora a czarne na - i zdziwko świeca pieknie!
zrobiłem to na krótko teraz pozostaje mi znalezc kabel od podtojówek i sie wpiac zerwonymi a czarne podłaczyc do jakiejs masy i bedzie wreszcie efekt!!!(tak mysle...) :):):)
POZDRO!

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 15:00 
Forumowicz

no to powodzenia :rotfl:

viewtopic.php?p=207496#207496

Było E36 328
Jest E30 325 :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 17:49 
Forumowicz

dzieki wszystkim za podpowiedzi!!!
ringi podpiete moze nie w 5 minut(nie mam takiej wprawy) ale w 10min napewno sie zmiesciłem! efekt porażający nie myslałem ze te ringi beda tak fajowsko świeciec! :):):):)
zrobiłbym foty ale na chwile obecna nie mam aparatu.. :(
jeszcze raz wszystkim dziekuje bardzo mi pomogliście!!!!!! WIELKIE DZIEKI!!!!!!!!!!!
POZDRO!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1