BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 00:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46 320d] Wymiana koła pasowego w krótkim odstępie czasu
PostNapisane: 24 kwietnia 2016, 21:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36/e46
Kod silnika: M43B16
Garaż: Było e36 touring, jest e46 touring
Witam, zwracam się do znawców tematu o pomoc czy też radę, mianowicie mam pewną zagwozdkę, w styczniu wymieniałem koło pasowe ponieważ silnik zaczął chodzić jak w ursusie i były spore wibracje na budzie, autko miało ok 230tyś przelatane i oryginalne koło więc miało prawo już się rozlecieć, zakupiłem koło firmy NO NAME made in gdzieś tam, pierwsze chwile z nowym kołem przyniosły pozytywny skutek silnik zaczął pracować ciszej i wibracje zredukowały się do minimum, po miesiącu silnik znów stopniowo zaczął głośno chodzić i wibracje zaczęły narastać dziś na postoju trzymając bieg D na hamulcu (automat) jest tragicznie buda wibruje wycieraczki tańczą i hałas jak na poprzednim starym kole, robiąc oględziny z kanału zauważyłem pyłki metalu przy kole pasowym co podobno oznacza pękanie ów koła, dziś zamówiłem drugie koło tym razem pewniak corteca, pytanie przy przed założeniem nowego koła trzeba je czymś posmarować na łączeniu z blokiem silnika? czy trzeba zwrócić szczególną uwagę na siłę dokręcenia śruby?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46 320d] Wymiana koła pasowego w krótkim odstępie czasu
PostNapisane: 25 kwietnia 2016, 07:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: n42b18
Jeśli masz skończony napinacz który prowadzi pasek na koło pasowe to będziesz wymieniał te koła w kółko. Kolega miał taki przypadek w E60 2.0d. Kupił jedno koło corteco miesiąc jazdy i padło. Wymienili w sklepie na drugie i znów padło po miesiącu. Za 3 razem wymienił koło i napinacz. Śmiga już 3 miesiąc. Może miałeś lipne NO NAME, ale chyba warto sprawdzić ten napinacz.

Tytuł: Re: [E46 320d] Wymiana koła pasowego w krótkim odstępie czasu
PostNapisane: 26 kwietnia 2016, 18:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
wymien tyly napinaczy jak cos to mam 2 nowe z INA, pisz smialo. mechanicy czesto zostawiaja tyly napinaczy stare a wymieniaja sama lapke i rolke

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1