BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 12:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 23:55 
Uzależniony od forum :)

Kornelio napisał(a):
Sylwek_ch napisał(a):
Po 14 km jest ciepły, ale jak postoi 8 h na mrozie I ogólnie zimą więcej pali trochę...

z tego co ja pamietam to moje m40 przy mrozie -20 bylo nagrzane po 3-4km . moze masz termostat nie sprawny?

Wszystko mam w porządku, pion na wskazowce jest po 3 km. Chodzilo mi ogólnie że zimą więcej pali :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 00:23 
Forumowicz

Ceny paliwa i tak sa w sumie u nas niskie. Dla porownania cena paliwa w Danii gdzie pracowalem wynosi ok. 5,50zl. Tylko ze za najnizsza stawke godzinowa kupujesz tam 10 litrow paliwa, a w Polsce za najnizsza starcza na litr.....

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 00:28 

Szelest napisał(a):
Ceny paliwa i tak sa w sumie u nas niskie. Dla porownania cena paliwa w Danii gdzie pracowalem wynosi ok. 5,50zl. Tylko ze za najnizsza stawke godzinowa kupujesz tam 10 litrow paliwa, a w Polsce za najnizsza starcza na litr.....

W tym właśnie jest cały problem...

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 00:50 

Szelest napisał(a):
Ceny paliwa i tak sa w sumie u nas niskie.

Ale nie proporcjonalne do zarobkow

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 01:34 
Forumowicz

to co sie dzieje w opolu to jest kabaret istny. ja rozumiem drogie miasto i duzo euro sie przywozi i wogole ale bez przesady :mur:

ile kosztuje litr 95 w waszych miastach?
opole orlen 4.44 zl/l

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 02:37 
Specjalista

Cytuj:
No bo cenu u nas sa unijne a zarobki polskie

Ot, cały widz spider.
Stacje, na których paliwo jest tańsze często wogóle nie zarabia na sprzedaży paliwa, a czasem nawet i dopłacają do sprzedaży. Niską ceną za litr przyciągają jaknajwiększą liczbę kierowców i brak zysku lub pokrycie strat z dopłaty do paliwa rekompensują ze sprzedaży np. oleju napędowego, gazu lub innych produktów jakie na stacji oferują.
Normalnym zjawiskiem jest to, że stacja nie utrzymuje się ze sprzedaży paliw, ale ze sprzedaży artykułów spożywczych lub chemii samochodowej a nawet oferują gorące posiłki. W taki sposób mały przedsiębiorca musi walczyć z markową konkurencją aby się utrzymać i przewegetować słabą płynność finansową biznesu.

Nie ma się więc co wkurzać na to, że na jednych stacjach paliwo jest tanie, a na drugich drogie. Zmuszani są do jedzenia małą łyżeczką a częściej.

Dla rozwikłania tego problemu najlepszym wyjściem jest zwiększenie zarobków, które w Polsce przedstawiają się na bardzo niskim poziomie. Faktem jest, że ja nieodczuwam na własnej skórze tego, co się dzieje w służbie zdrowia lub w górnictwie obecnie, ale domaganie się pracowników tych palcówek w organizowanych strajkach i protestach, w których domagają się wzrostu wysokości płac jest ogromnym plusem na początek zmian w kraju w tej materii. I nie ma co się burzyć z tego powodu, że walczą o to, co im się należy i pozostałym ludziom z grupy pracujących w następnym czasie.

Paliwo jest nie tylko jednym produktem, którego wartość jest taka jak w UE a nawet tańsza. Jest wiele produktów, na które Nas Polaków nie stać a będąc za granicą można na nie sobie pozwolić. Irlandia nie jest tanim krajem i życie jest tu drogie......rachunki, płacenie za usługi, ale w odniesieniu do zarobków nie martwię się, że nie będę miał co do gęby wsadzić i nie jestem z tego powodu zmuszony do nadgodzin w pracy lub szukania lewych robót. Odwalam swoje w 8 godzin i wracam do domu się byczyć.

Czy sytuacja w kraju wymusza na mnie decyzję o powrocie ?? Wprost przeciwnie.....jeszcze bardziej uświadamia mnie w tym, że lepiej nie skakać do basenu bez wody. Ale coś zaczyna się zmieniać, coś zaczyna brnąć w dobrym kierunku.....małymi kroczkami, ale krok już jest......bynajmniej ja tak to odbieram.
Stąd ludzie także emigrowali, tu także była bieda, nie było fachowców, jak porzucony świat i rząd w porozumieniu ze sferą pracodawców oraz społecznością podjęli właściwe działania w kierunku zmierzającym do ściągnięcia imigrantów i ogólnie poprawy sytuacji. Każdy obywatel jest to potencjalny podatnik. Nawet jeśli nie pracuje lub nie płaci podatku od dochodu z nielegalnej pracy, to za coś musi żyć i kupująć chociażby żarcie płaci podatek. Im więcej takich ludzi tym państwo dysponuje lepszym budżetem i rekompensuje sobie tym faktem "inwestycje". Obecnie cena działki skoczyła do takiego poziomu, że droższa jest od budowy domu. Czyli co, trzeba upaść, by umieć się podnieść.....My podnosimy się już od 20 lat....o 10 lat za długo.....tak nisko upadliśmy??

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 03:01 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Szelest napisał(a):

W Szwajcarii paliwo jest tańsze niż w Polsce. I to nie w przeliczeniu na zarobki. A Szwajcaria biednym krajem nie jest...

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 07:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
Koledzy nie tylko w opolu jest drogo,u nas ceny sa te same

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 08:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E61 535D LCI
Kod silnika: M57N2
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=164424
Ja dziś w drodze na studia porównam sobie te ceny w Strzelcach i w Opolu.
W Gliwicach w piątek było 4,27 tak jak i w Pyskowicach.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 10:03 
Zacna persona forum

Kozienice cena dzisiejsza 4.37zł.
Radom cena dzisiejsza 4.27zł
Stacja Statoil
Natomiast na Neste 4.19 Radom!

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 12:31 

robertbmw napisał(a):
Ot, cały widz spider.
Stacje, na których paliwo jest tańsze często wogóle nie zarabia na sprzedaży paliwa, a czasem nawet i dopłacają do sprzedaży. Niską ceną za litr przyciągają jaknajwiększą liczbę kierowców i brak zysku lub pokrycie strat z dopłaty do paliwa rekompensują ze sprzedaży np. oleju napędowego, gazu lub innych produktów jakie na stacji oferują.
Normalnym zjawiskiem jest to, że stacja nie utrzymuje się ze sprzedaży paliw, ale ze sprzedaży artykułów spożywczych lub chemii samochodowej a nawet oferują gorące posiłki. W taki sposób mały przedsiębiorca musi walczyć z markową konkurencją aby się utrzymać i przewegetować słabą płynność finansową biznesu.

Glownym zadaniem stacji jest sprzedaz paliwa i jakos ciezko mi uwiezyc.ze male stacje doplacaja do biznesu :zdziwko: No bo jak by sie utrzymywaly ze sprzedazy oleju,spozywki czy posilkow itp. jak napisales to ile by musialy tego sprzedac aby bylo na wyplaty dla pracownikow,rachunki za wode,prad itp. wszystkie inne oplaty + doplata do zakupu paliwa :zdziwko: A kto by ciagna biznes z ktorego by nic nie mial a do ktorego musial by jeszcze doplacac?

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 13:21 
Specjalista

- Jeżdżąc po kraju, nie widać już tego boomu budowlanego i stawania nowych stacji benzynowych, co było charakterystyczne jeszcze kilka lat temu. Czy Izba monitoruje ten proces i czy rzeczywiście mamy do czynienia z regresem?

- Oczywiście, że śledzimy to i rzeczywiście buduje się coraz mniej stacji. Zwłaszcza prywatnych. Po pierwsze prowadzenie stacji coraz mniej się opłaca, po drugie - zbudowanie jej coraz więcej kosztuje. Wymogi ochrony środowiska są już tak rygorystyczne, że spełnienie ich wymaga zaangażowania coraz większych środków, a sama sprzedaż paliwa spada coraz bardziej. Coraz mniej jest dużego transportu, z którego przede wszystkim stacje żyją, a i społeczeństwo jest coraz biedniejsze - po prostu jest mniejszy popyt. Niezależnie od tego mamy wielki problem ze stacjami przy supermarketach. To jest ogromne zagrożenie, dlatego że te stacje sprzedają średnio paliwo o 20 groszy taniej na litrze. To paliwo mieści się w polskiej normie, której nożyce są zresztą bardzo rozwarte, ale oni mogą sobie na to pozwolić, bo supermarket żyje z towarów sprzedanych w hali, nie ze stacji. Stacja jest reklamą, dodatkiem. W ten sposób przyciąga się klientów. Do tej reklamy nasze państwo często dokłada - jeśli bowiem taka stacja ponosi koszty, to państwo musi jej zwrócić VAT.
Mało więc, że te stacje niszczą nasze małe stacje, to jeszcze nasz skromny budżet je finansuje.

- Jakie jest zatem w tej kwestii stanowisko Izby?

- W ubiegłym roku Sejm uchwalał Ustawę o uczciwej konkurencji i wnosiliśmy o pewne do niej poprawki. Niestety, nie zostały one uwzględnione. Z tego, co wiem, ma być kolejna jej nowela i mam nadzieję, że będziemy mogli, jako Izba, w jakiś sposób uczestniczyć w jej opracowywaniu. Jeśli stacja przy supermarkecie obsługuje iluś tam klientów, to nie ma ich jakaś tam pobliska rodzinna stacyjka, która z czasem upadnie, co uderzy w mały krajowy biznes. Małe prywatne biznesy płacą podatek dochodowy i płacą VAT, natomiast supermarkety, a to nie jest żadną tajemnicą, nie przynoszą podobno zysków, w związku z tym nie płacą żadnych podatków. Można to zresztą sprawdzić. Tygodniki "Wprost" i "Polityka" zamieściły listy największych przedsiębiorstw, przedstawiły ich obroty i zysk - nie spotkałam tam żadnej sieci supermarketów, która wykazała zysk.
Być może my, mali przedsiębiorcy, powinniśmy iść do nich na korepetycje - jak to należy robić; my bowiem płacimy podatki. Ta polityka jest bardzo krótkowzroczna. Na tej drodze wyniszczy się małe przedsiębiorstwa, wyniszczy się stacje w okolicy. Ten sam problem ma zresztą Orlen. Jego stacje też znajdują się w pobliżu supermarketów i też musi on mocno zaniżać ceny, żeby w jakieś mierze być konkurencyjny. Ale Orlen na to stać, ma on blisko 2 tysiące stacji i może sobie pozwolić na to, by w np. kilkunastu z nich nie zarabiać. Ale ktoś, kto ma tylko jedną, z której musi żyć, po prostu padnie.

OTO fragment rozmowy z prezesem Polskiej Izby Paliw.

Wskaż mi więc choć jedną stację w Polsce, która nie oferuje na swojej placówce innych usług lub sprzedaży innych produktów jak samo paliwo.
Skoro Cena paliwa za litr, jest u nich mniejsza niż na innych stacjach, na których również są pracownicy i również posiadają koszta, to na czym zarabia mały przedsiębiorca małej stacji. Wielkie koncerny mogą sobie jeszcze pozwolić na zaniżanie cen, bo są wielkie, a prywaciarz????.

Skoro nie dopłacają do paliwa, to muszą mieć w zakupie tańsze paliwo.......poproszę o źródło, jeśli to paliwo jest dobrej jakości.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 14:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 Mpak 2001
Kod silnika: najlepszy
Cytuj:
Wskaż mi więc choć jedną stację w Polsce, która nie oferuje na swojej placówce innych usług lub sprzedaży innych produktów jak samo paliwo.

Neste....no i oczywiście hipermarketowe stacje takie jak Tesco, Auchan

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 14:22 
Specjalista

Neste.
Neste jest pierwszym koncernem paliwowym w Polsce, który zaczął stawiać automatyczne stacje benzynowe. Są to zresztą jedyne automatyczne stacje, które przyjmują banknoty i akceptują najważÂ­niejsze karty płatnicze (VISA, MasterCard-Eurocard, PolCard), bezpośrednio przy dystrybutorze.

Nooooo koszty utrzymania stacji, to problem nawet dla grupy księgowych.

Cytuj:
no i oczywiście hipermarketowe stacje takie jak Tesco, Auchan

a hipermarkety o tej samej nazwie to tylko obiekty do zwiedzania :rotfl:

Przeciętny kowalski lepiej niech otworzy sklep monopolowy, bo na stacji nie zarobi. Chyba, że dogadał się z obsługą ropociągu po zachodniej stronie i puścił rurę "kanalizacyjną" przez granicę :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 17:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E61 535D LCI
Kod silnika: M57N2
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=164424
Dzis:
Opole:
Lotos - 4,47
Orlen - 4,45
Strzelce Opolskie:
Orlen 4,17
Bliska 4,04
Neste 4,00 :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 18:26 
Częsty bywalec

tomash napisał(a):
Dzis:
Opole:
Lotos - 4,47
Orlen - 4,45
Strzelce Opolskie:
Orlen 4,17
Bliska 4,04
Neste 4,00 :zdziwko:

Wyprowadzam się do strzelec :rotfl:

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 19:01 
Pierwsze kroki

Brałem czynny udział w proteście :) i z tego co czytam komentarze na różnych serwisach nie wszędzie wszyscy rozumieją o co nam tak naprawdę chodziło. Celem, przynajmniej naszym było przede wszytkim pokazanie problemu z jakim boryka się Brzeg a dokładnie chodzi o wysokie ceny w naszym mieście ( Oława 15km dalej i ceny potrafią być niższe o conajmniej 30gr, albo tak jak ktoś napisał Strzelce op.) no i przerwanie zmowy jaka u nas panuje pomiedzy stacjami, u nas poprostu nie ma konkurencji - ceny są raczej takie same na każdej stacji)

Co do rekordów za jaką najniższą cene udało sie nam zatankować to było 13gr :P a nie tak jak podają gdzie indziej 22 czy 27gr

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 23:42 
Forumowicz

Jaka by nie byla cena paliwa i jakie by nie byly zarobie aktualnie Polska jest 100lat za murzynami... mam nadzieje ze to sie z czasem zmieni...

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2008, 14:09 
Częsty bywalec

Cytuj:
Jaka by nie byla cena paliwa i jakie by nie byly zarobie aktualnie Polska jest 100lat za murzynami... mam nadzieje ze to sie z czasem zmieni...

Wyprowadź się jeśli Ci tutaj nie odpowiada... :wstyd:

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, 20:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
mozecie strajkowac, paliwo i tak bedzie coraz drozsze bo tak byc musi. A do grudnia 2008 ma podrozec TYLKO o 2%, a gaz o 5%, wiec nie wiem na co tu narzekac. Nie jest tak zle jakby moglo byc, wiec poki co spokojnie. Ale kilka lat i zblizymy sie do poziomu 10 zł za litr, lecz patrzac na ostatnie poczynania uzytkownikow samochodow w polsce, 90% benzyniakow bedzie jezdzilo na LPG, CNG i coraz wiecej na bioetanol. Jestesmy polakami i sobie rade damy! :cool:

Szelest napisał(a):
Polska jest 100lat za murzynami... mam nadzieje ze to sie z czasem zmieni...

Mowisz o kwestii zasilania silnikow samochodowych? Zdziwilbys sie, zobaczysz jak za kilka lat beda nas wspominac - jestesmy jednym z panstw w ktorych jest najwiecej aut na LPG, oczywiscie my patrzymy na to pod kątem ekonomii, a swiat zrobi z nas wielkich ekologow i moze posypia sie dotacje unijne z tego tytulu, fajnie by bylo jakby chcieli nam sponsornac infrastrukture zwizana z bioetanolem, auto na tym paliwie ma z 10% lepsze osiagi nie wspominajac o ekologi i ekonomii (30% wieksze zuzycie ale paliwo duzo tansze)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1