BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 13:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] jakie automatyczne skrzynie biegów są w E39?
PostNapisane: 14 października 2007, 11:45 
Pierwsze kroki

Witam,

Przymierzam sie do zakupu mojego pierwszego BMW i wiem juz, ze bedzie to 5ka kombi, model E39, rocznik 96-99 (chce na niego wydac do 20 tys. PLN - finanse ;)) i na pewno z automatem bo od lat jestem wielkim fanem tych skrzyn biegow ;)
W zwiazku z tym mam problem - jakie automaty byly w nich montowane? Bo przegladajac ogloszenia w Niemczech widze, ze przy jednych w automacie jest napisane Steptronic a przy innych nie. Czy byly montowane rozne automaty (tzn. zwykly lub steptronic)? Jakie sa miedzy nimi roznice jesli chodzi o wytrzymalosc, awaryjnosc, koszty eksploatacji? Z ktorymi silnikami najlepiej wspolpracowaly? Wiem, ze na 530d mnie nie stac a o 525tds slyszalem rozne opinie, czesto niepochlebne (szczegolnie od uzytkownikow Opla Omegi) wiec pozostaja do wyboru slniki od 2.0 do 2.8 w benzynie ktore po zagazowaniu powinny byc ekonomiczne ;)
Bede wdzieczny za wszelkie uwagi, najchetniej od praktykow ;)

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2007, 12:05 
Forumowicz

Moje BMW: 330Ci M Sport Auto
Kod silnika: M54
Witam

Z tego co wiem w modelach E39 były montowanie tylko skrzynie Steptronic.A jesli ktoś nie dopisał w ogłoszeniu to wina niedopatrzenia:)

Jedyne różnice które możesz zauważyć to znajomy ma steptronica z 96 roku i ma dwa tryby jazdy Automat lub sekwencyjna zmiana biegów.W moim steprronicu z 99 roku są już trzy tryby- Auto/Auto sport /Sekwencja.

To tyle co wiem.
Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2007, 15:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
nie wiem o skrzyniach, ale wiem, że za 20 tys to gruza kupisz, a nie e39

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2007, 16:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
do 20tys to kupisz w super stanie E34, ja bym zapomnial o E39 przy takiej kwocie

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, 08:13 
Pierwsze kroki

toscie mnie pocieszyli z ta cena ;)
myslalem o przywiezieniu czegos z niemiec i mialem nadzieje, ze za 5tys. EUR to juz da sie cos porzadnego kupic, szczegolnie, ze nie mam jakiegos cisnienia i planowalem wyszukanie czegos do wiosny 2008

a E34 to niestety nie E39 i calkiem inna bajka - choc wlasnie dzieki niej zaczalem po raz pierwszy myslec o zakupie BMW dla siebie bo 2 lata temu mój ojciec przywiózł taką 520 24v 91 r. 200 tys. km z Niemiec za 350 EUR w super stanie mechanicznym! Włozył w nią drugie tyle w poprawki blacharskie (wymiana drzwi i jakis drobiazgów), założył gaz i jezdzi nia na taksówce 2 rok, zrobił 75 tys km i oprocz wymiany amortyzatorów palcem jej nie dotknal jesli chodzi o naprawy! ;) do tego pali jakies smieszne ilosci gazu czyli 12-14 l w miescie wiec jestem w szoku i tak jak wczesniej myslalem o zakupie omegi B to teraz jestem prawie przekonany do BMW ;)

pozostaje miec nadzieje, ze za zachodnia granica predzej czy pozniej znajde moze cos do 5 tys EUR ;)

nawet znalazlem 3 egz spelniajace moje kryteria, oczywiscie dopiero na miejscu mozna przekonac sie o stanie:

E39 nr 1

E39 nr 2

E39 nr 3

Tytuł: Re: [E39] jakie automatyczne skrzynie biegów są w E39?
PostNapisane: 24 maja 2016, 21:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57d30
Witam odkopie troszkę , poszukuje skrzyni automatu do mojego e 39 3.0d , na skrzyni znajduje się taka zielona tabliczka https://www.google.pl/search?q=oznaczen ... u65EPbM%3A .
Dzwoniłem do kilku potencjalnych sprzedawców pytali jaki model coś 5hp18 , 5hp22 , u mnie na tabliczce nic takiego nie ma , gdzie to mogę znaleźć?? ewentualnie z czego mam odczytać model mojej skrzyni ?

PostNapisane: 24 maja 2016, 23:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
na tabliczce masz model. Pytali o 5hp bo z góry założyli że masz skrzynie ZF a nie GM.
viewtopic.php?f=1&t=117323
Cytuj:
Było stosowanych kilka skrzyń:
06/1999 09/2000 A5S 360R - VT
09/2000 09/2001 A5S 390R - WG
09/2001 09/2002 A5S 390R - WZ
09/2002 09/2003 A5S 390R - YP
09/2002 A5S 390R - ZM

znajdź po VINie w Realoem oznaczenie swojej skrzyni ale po oznaczeniu z tabliczki też powinni Ci dobrać dobrą skrzynię

PostNapisane: 25 maja 2016, 08:20 
Pierwsze kroki

jest to skrzynia GM: https://www.google.pl/search?q=skrzynia ... UnAMDtM%3A
taka identyczna tabliczka jest na mojej , pytam pod tym względem jak odczytać jej oznaczenie z tej tabliczki bo sprzedający może nie mieć vinu samochodu, i dlatego chciał bym rozszyfrować model z tej tabliczki który z tych numerów musi być identyczny ? ewentualnie czy zamienia się któryś na wymiane bez innych ingerencji ?

Na podrzuconym wyżej linku doczytałem że skrzynie różniły się wytrzymałością i obsługiwały inny moment obrotowy , czy jest możliwość zamiany na "bardziej wytrzymałą " systemem P&P bo nie ukrywam myślę nad zmianą na hybrydę, zmianą wtrysków , pompy i chciałbym celować w okolice 280km

PostNapisane: 25 maja 2016, 10:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
http://forum.bmwautoklub.pl/viewtopic.php?p=30861
chodzi najprawdopodobniej o naklejkę którą widać tutaj:
http://kdleo.ubn.cn/com_data/w46562/big ... 827986.jpg

w linku wyżej jest też info, że same skrzynie są p&p, różnice są w konwenterze ale to musiałby Ci ktoś potwierdzić

PostNapisane: 26 maja 2016, 09:13 
Pierwsze kroki

A5S 360R - VT
A5S 390R - WG
A5S 390R - WZ
A5S 390R - YP
A5S 390R - ZM
Chciał bym się dowiedzieć z kąd biorą się jeszcze te oznaczenia na mojej tabliczce nie ma żadnego z nich ;/ na mojej tabliczce jest identycznie jak podrzuciłem wyżej w linku , różni się tyln seria nr... moje auto jest z 99r

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1