BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 05:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [M54B30] Problem z zapłonem?
PostNapisane: 9 października 2016, 20:37 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Witam, panowie mam E39 M54B30 i kilka dni temu założyłem gaz w autoryzowanym serwisie, i tu zaczyna się problem. Auto dopóki jeździło na benzynie żadnych problemów, błędów na kompie też zero, zostawiłem auto u gazownika, 2 dni później do odebrania... I tu zaczyna się problem, bo gdy przełącza z benzyny na gaz, silnik mało nie wyskoczy, silnik kuleje, na kompie wywala błędy burning fail 1,2,3 cyl, aczkolwiek nie zawsze bo czasami 1,2 etc, gazownik upiera się że gaz na pewno dobrze założony i wina leży po stronie silnika... A więc wymieniłem świece, cewki używki 6szt, błąd nadal wyskakuje, jeździć się da, ale nie o to chodzi, po przełączeniu na benzynie silnik w miarę dobrze chodzi,
na inpie korekcje największe na 1 i 3 cylindrze niekiedy i na 2cyl, wartości ok. 600-1200~ na reszcie cylindrów bliskie zeru, disa grzechocze aczkolwiek chodzi, gazownik odpinał dise i nie pomogło,niekiedy na gazie zapala się check engine, najcześciej gdy auto chodzi na wolnych obrotach, bo gdy się jedzie jako takich problemów z tym gazem nie ma, najwiekszy problem jest na wolnych obrotach bo rzuca silnikiem,
wtryski barracuda sterownik kme
jakieś pomysły?
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [M54B30] Problem z zapłonem?
PostNapisane: 9 października 2016, 22:15 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Lewe powietrze? Pewnie kolektor zdejmowany do wiercenia i coś przy okazji uwalone. Sprawdź zaślepki z tyłu kolektora, oraz weź do ręki jakiś samostart, psikaj w różne miejsca na kolektorze i obserwuj poszczególne cylindry na inpie.

PostNapisane: 10 października 2016, 07:07 
Forumowicz

Zapomniałem napisać ze sprawdzałem to i po samym plaku nie widać że jest lewe powietrze i wychodzi ze wszystko jest szczelne

PostNapisane: 10 października 2016, 08:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i
Kod silnika: M52B20
Ta u mnie było podobnie sinik po przełączeniu na gaz świrował gasł, wypadanie zapłonu, check się zapalał itd gaziarz upierał się że wszystko ok. Doszedłem do tego sam okazało się że pomylił się przy podłączaniu wężyków gazowych a konkretnie w ich kolejności i tak miałem wtryskiwacz z 4 cylindra na 6 a z 6 na 4 po przełożeniu wężyków problem znikł. Po rozmowie z innym gaziarzem już po rozwiązaniu tematu dowiedziałem się że dość często takie sytuacje się zdarzają kiedy wtryski montowane są w listwach. Więć może u ciebie być podobnie.

PostNapisane: 10 października 2016, 09:38 
Forumowicz

To może być dobry pomysł bo już coś zauwazylem bo każdy wtrysk jest jest podpisany numerami tymi plastikowymi numerkami i tak jest ze na 6 cyl jest oznaczenie 5 wtrysku gazowego i odwrotnie tzn na 5 cyl 6 gazowy wtrysk, przepialem wtyczki i jest jeszcze gorzej, i teraz kwestia czy to tylko źle oznaczone czy się gdzieś pomylił i nie chce się przyznać, a nie chce mi się wierzyć ze to wina po stronie benzyny bo chodzi prawie idealnie to i na gazie powinno w miarę chodZić.
Z tym że błąd wywala z reguły na 1,2,3 cylindrach a t jest podłączone "źle"na 5 i 6

PostNapisane: 10 października 2016, 11:29 
Żeby samochód dobrze działał na LPG to na benzynie nie może być "prawie" idealnie tylko ma być idealnie.
Druga sprawa to samo strojenie LPG. U mnie gazownik to spieprzył, rzucało checkiem, falowało, srało itd. Pojechałem do Toudiego, pół godziny strojenia i po problemu. Instalacja było dobrze zamontowana tylko regulacja skopana.

PostNapisane: 10 października 2016, 11:49 
Forumowicz

Problem zdaje się rozwiązany podłączyłem inpę, standardowo błąd 1,2 cyl, zamieniłem z ciekawosci wtyczki wtryskow gazowych 1 z 2 i hula idealnie, pośmigam trochę i zobaczę, póki co jest idealnie. Panowie dzięki. Pozdrawiam :hyhy:

PostNapisane: 10 października 2016, 22:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
I to był autoryzowany serwis ?

Szkoda słów.

Założyłem parę instalacji i jak słyszę coś takiego że "ja gaz na pewno dobrze założyłem i to wina silnika" to mi się chce śmiać.

A co z wystrojeniem ?
To nie widział że jest meksyk i coś nie lata jak powinno ?

Debil po prostu a nie gazownik i tyle.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1