BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 06:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Problem z ukladem chlodzenia i ogrzewaniem
PostNapisane: 13 października 2016, 12:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: 2.5 benzyna
Witam.
I znowu mam problem tym razem z plynem chlodniczym i ogrzewaniem.
Zaczelo sie to tak stopniowo robic po tym jak wymienilem altrrnator na mocniejszy ale do rzeczy.
Wczoraj zauwazylem ze bardzo ale bardzo wolno sie nagrzewa w srodku chyba ze mu depne , poczytalem ze malo plynu albo odpowietrzyc a wiec zaczalem odpowietrzac faktycznie bylo troche powietrza ale to wlasciwie nic nie dalo. A i ogolnie to jest tak ze musze nowy zbiorniczek kupic bo tu on byl widac ulamany popdzerabiany te kolanko plastikowe od powrotu ulamane zrobione na jakies opaski dlatego mial prawo sie zapowietrzac ale problem jest inny. Z rana jak go odpalam zimnego perfidnie slychac jakby lozyska jakies z przodu i dzwiek sie zwieksza pod wplywem obrotow/gazu . Gdy cieply silnik to to jest nieslyszalne az mu sie depnie. Do tego zauwaylem ze jak gdzies sie zatrzymuje to krople wody sa. Czy to pompa wody? I ostatnia rzecz nawiazujaca do tego ze wczoraj na odkreconym korku od zbiorniczka zauwaylem ze jak chodzi i sie mu nie gazuje jest wpozadku ale jak mu sie depnie mocno to pomalu do gory plyn ucieka az opada. Nie ma zadnych babelkow nie śmierdzi spalinami auto nie dymi nie ma objawow uszkodzonej uszczelki pod glowica . A i dodam ze mam do wymiany termostat bo jest caly czas otwarty. Blagam o jakies wskazowki ;(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Problem z ukladem chlodzenia i ogrzewaniem
PostNapisane: 13 października 2016, 13:10 
Forumowicz

Moje BMW: e46 316i
Kod silnika: M43TUB19
99% pompa wody

PostNapisane: 13 października 2016, 16:23 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=158221
Wymień termostat oraz pompę wody bo to sa relatywnie tanie rzeczy a jakże ważne i zobacz wtedy czy będzie poprawa. No i sam bez problmu powinienś dac sobie z tym radę.

Było: '91 E34 535i
Jest: '01 E46 330ci TITANSILBER METALLIC (354) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=158221

PostNapisane: 13 października 2016, 19:47 
Pierwsze kroki

Z tego co na ta chwile sie dowiedzialem to cieknie delikatnie u gory chlodnica ( dam do rennowacji) termlstat do wymiany i odpowietrzenie calego ukladu i powinno najprawdopodobniej pomoc tylko pytanie czy plyn tez zmieniac?

PostNapisane: 13 października 2016, 20:10 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
zmień ale pompe bo to ona raczej niedomaga , robota szybka iłatwa

PostNapisane: 13 października 2016, 21:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 528i
Kod silnika: M52B28
Witam, jestem tu zupelnie nowy.. licze na wasza pomoc, bo juz zalamuje rece :/
Posiadam BMW e39 528i (pojedynczy vanos) Problem polega na tym, ze na biegu jalowym mam zupelny brak ogrzewania..
Ciepelko pojawia sie przy obrotach powyzej 2 tys. (po chwili nawet parzy) po odpuszczeniu pedalu gazu, z nawiewu zaczyna znowiu wiac chlodem.. ;/ po jezdzie ( ok. 10km) przewody twarde jak kamien.. po odkreceniu korka wlewu plynu, natychmiast go wywala, jak beta ostygnie, to mozna spokojnie korek odkrecic.. uklad odpowietrzalem juz setki razy..
Wymienilem: pompa wody, termostat, obudowe termostatu na aluminiowa (plastikowy orginal sie odksztalcil) zawory od nagrzewnicy sprawne.. Wszystkie przewody gorace, tylko powrot od nagrzewnicy cieply :/ autko posiada gaz sekwencyny, ale przewody od niego gorace.. nie wiem co robic??
Interesuje mnie jednak jak w tym aucie przebiega caly ten uklad chlodzenia.. w lewym nadkolu (przy progu) znajduja sie jakies dodatkowe zawory, nie wiem do czego sluza, ale dzialaja (chyba) bo slychac jak stukaja.. i zastanawia mnie gdzie plynie plyn po wyjsciu z nagrzewnicy..
Prosze o pomoc i pozdrawiam :))

PS
przekopalem to forum w zdluz i w szerz.. i caly zeszly tydzien i troche tego probowalem autko naprawiac na podstawie problemow innych uzytkownikow.. a procedure odpowietrzania znam lepiej niz swoje nazwisko :))

PostNapisane: 13 października 2016, 22:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Dodam jeszcze, ze nie mam plynu w oleju, ani oleju w plynie.. plynu nie ubywa, a test na co2 nic nie wykazal :/

PostNapisane: 14 października 2016, 06:25 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Nadal zapowietrzony. Możliwe że bąbel powietrza jest w dowolnej części układu, po czym wędruje do reduktora lub nagrzewnicy i ciężko się go pozbyć odpowietrzaniem. Jak masz dojście do węży i narzędzia, to:
1. Odłącz i przelej ręcznie płynem węże reduktora gazu (na zimnym silniku oczywiście).
2. Jak układ zacznie łapać ciśnienie, to (ostrożnie! naprawdę można się poparzyć a jak wąż całkiem spadnie i jeszcze doprowadzisz do wrzenia, to będziesz miał małą erupcję!) popuszczaj opaski na przewodach nagrzewnicy, aż wywali powietrze.
3. Pilnuj żeby płynu było bliżej maks poziomu niż min - to przyspiesza samoczynne odpowietrzanie (które jest jednak możliwe dopiero jak układ jest już jako tako ręcznie odpowietrzony)..
4. Wyjeździj gaz lub zakręć butlę - jest jeszcze możliwość że reduktor jest uszkodzony i puszcza gaz do układu chłodzenia.

PostNapisane: 15 października 2016, 16:35 
Poszukaj zanim zapytasz

helmud7543
Wielkie dzieki za odpowiedz :) Tak jak w punkcie 3 i 4 juz robilem wczesniej.. ale interesujacy jest punkt 2.. Na to nie wpadlem :) a mozliwe, ze to moze pomoc, bo jest to jednak wysoko w ukladzie, a z reszta przewody zasilajace nagrzewnice parza, a powrot letni/cieply... wiec moze jego poluzowac..
Pozdrawiam :)

PostNapisane: 16 października 2016, 09:26 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
AsuS94, najpierw to wymień uszkodzone elementy: termostat kup nowy i oryginalny(150 zł) kup i wymień od razu obudowę nową i oryginalną jest tania, kup i wymień pompę wody , wystarczy zamiennik z metalowym wirnikiem np. Hepu, kup nowy zbiorniczek, wymieniłbym też korek i oba odpowietrzniki-nowe i ori.
Jak tak zrobisz i dobrze odpowietrzysz to skończą się kłopoty z układem chłodzenia.
Jak tyle rzeczy nie działa , nadaje się na śmietnik to jakiej pomocy oczekujesz? :)
Sprawdż czy czy prawidłowo działa visko, jeśli nie to kup nowego Sachsa.
Jak tak zrobiłem i od chyba 5 lat układ działa wzorowo. Nie kombinuj na tańszych jak inni , gdyż to jest koszt raptem kilkuset zł.

jarko212we, a termostat to działa prawidłowo ? otwiera się ? dolny wąż masz gorący? jeśli tak to przy jakiej temp. w teście 7 . Od tego zaczyna się diagnozę układu chłodzenia.

PostNapisane: 16 października 2016, 11:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Pompa wody do wymiany u autora postu, dla kolegi poniżej proponuję jak wszyscy dobrze odpowietrzyć układ.

PostNapisane: 16 października 2016, 17:44 
Pierwsze kroki

Dziekuje za tak liczne komentarze.
A wiec tak.
Na dniach kupie termostat i pompe wody. Wymienie.
Ale teraz mam maly dylemat i prosze was o mala porade.Ten wyciek co pisalem wczesniej to nie jest z pompy wody a z chlodnicy po prawej stronie odstrony alternatora.Wiec teraz nie wiem czy nie lepiej kupic nowa chlodnice i termostat spuscic caly plyn i zalac nowym i odpowietrzyc ,dlaczego stwierdzanie ze pompa wody jest zla ?
Auto sie nie grzeje temperatura na liczniku pokazuje i stoi w 1/4 nie w polowie tylko w 1/4 i nie zmienia sie . Ogrzewanie bardzo pozno sie odpala tzn zimno leci a cieplo to tak po 15 minutach.
Ogolnie to najgorzej ze nie moge dokladnie wycieku zlokalizowac moze jutro postaram sie poniewaz ciezko z czasem.
Na moje oko to gdzies zchlodnicy u gory bo jak odpalone auto czy po jezdzie odrazu zgasze to slychac i widac jak paruje plyn gdzies tam z chlodnicy.Ale widze ze itam kapie ale tylko jak auto jest odpalone .

PostNapisane: 17 października 2016, 04:40 
Pierwsze kroki

I jeszcze pytanko z ktorych wersji silnikowych pompa wody bedzie pasowala do mojej?

PostNapisane: 17 października 2016, 18:16 
Pierwsze kroki

Nikt nic?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1