sprawa prosta-to przez tłoczek zacisku gdzie masz gumke strzeloną
to na słabej diagnostyce byłes skoro nic nie pokazało
jak przy hamowaniu sciaga na prawo, to lewe koło gorzej hamuje. jak gumka była podniesiona i w srodku przyrdzewiałe to juz masz przyczyne.
przewody jak nie sa strzelone to nie gra roli, chyba ze jakiegos syfu naszło jak zakrecałes przewód do zacisku
wystarczy ze reperaturka zacisku wyszła ze swojego miejsca w zacisku, nawet nie musiala sie rdza pokazac, i juz te koło bedzie troche gorzej hamowac, sprawdz tez stan tłoczka, jak są wżery to kup nowy, tylko jakis drozszy dobrej firmy bo na tanich beda sie wżery szybko robic, i znowu bedziesz miec tłoczek do wymiany
jak nie robiles nigdy reperaturki zacisku to daj to komus, mały problem jest z przednimi zaciskami taki ze:
nawet jak dobrze załozysz gumke, i tłoczek wychodzi i wchodzi dobrze, to pozniej własnie gumka wchodzi.
wiec musisz to zrobic bardzo dokladnie, tłoczek jak wkładasz to na specjalnym smarze, najpierw gumka uszczelniająca płyn do zacisku, pozniej wkładasz gumke którą widzisz z zewnatrz, a pozniej do tej gumki pchasz tłoczek,i prosciutko wpychasz zeby weszła w ten oring uszczelniający, wepchniesz do konca to wtedy gumeczka wskoczy w rant tłoczka. czaisz ??
te ranty w zacisku gdzie chowa sie zewnetrzna gumka, muszą byc kompletnie czyste !! bo pozniej tez gumki wychodzą przez to
-jak wkładasz gumke zewnetrzną do zacisku to przejedz palcem dookoła zeby weszło dokladnie
- jak tłoczek juz jest w srodku to włóz młotek miedzy tloczek a druga czesc zacisku (zebys kontrolował młotkiem) zakrec odpowietrznik i kanałem gdzie idzie przewód dmuchnij lekko powietrzem z kompresora, tak zeby tłoczek wyszedł, ale nie wiecej niz do połowy, wepchnij i znowy wypchnij powietrzem. sprawdzaj czy jak gumka sie napina to czy nie wychodzi z rantu zacisku
sory ze taka długa instrukcja ale te rzeczy są ważne, bo zimy nie wytrzyma i znowu gumka wyjdzie
u mnie na diagnostyce wyszła różnica w hamowaniu miedzy przednim prawym a przednim lewym 1,43%
styki klocka i jarzma miedzią, dobrze mówisz, ale sworznie zacisku specjalnym smarem, wejdz w moją galerie, pokazuje jak robiłem ręczny, tam pokazuje paste do sworzni textara
ps. jak sciąga przy hamowaniu to przyczyną moze byc tez np sworzen dolny wachacza, ten pod piastą, ale to musi byc kompletnie luzny
aha chyba nie musze pisac ze do zregenerowania zacisku musisz go calkiem zdjac ....