BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 19:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Bierze olej, do 2 litrów na 1000 km.
PostNapisane: 1 grudnia 2016, 02:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Fuchs to olej z Gliwic na polske i jest na podobnym poziomie jak np.Lotos.Tak na marginesie nie wlewamy olei z cięźarówek do osobowek tylko taki jaki jest w instrukcji obslugi auta. :zabawa:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 grudnia 2016, 08:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Jest troche inaczej. Fuchs ma 1 fabryke na zachodzie. Czesc przychodzi jako produkt rozlany tam np 0w30 0w40 5w30 itd, a czesc TYLKO rozlewana jest u nas np konentrat do chlodnic. Tak jak wiele innych artykulow chemicznych innych firm. Fuchs ma specjalne oleje do ciezarowek z normami do osobowych oraz oleje do starszych osobowek z odpowiednimi normami API, ktore po porstu nie jets to żadną tajemnicą ale lepiej smaruja i są 40zl drozsze na bańce. Grafit i molibden rozbity jest na czastki zeby mogl przeplywac w 100% przez filtry olejowe w osóbowkach. Normy posiada. Jezeli jest taka norma, która nas interesuje to można wlać do silnika benzynowego lub diesla A3/B3. Olej pozwala na smarowanie do większych przebiegów bez wymiany. Czastki grafitu i molidenu redukują tarcie bardzo mocno. Taki molibden zawierają również tańsze oleje przykladowo z 10w40 typu mobil 2000 lub maxlife od valvoline 10w40, ale tam jest tego odrobina w porownaniu do ilosci jaka jest np w CFE 10w40 Fuchs. Serwisuje auta miejskie takze mocno wyeksploatowane oraz firmowe dostawczaki osobowe i busy i te oleje daja rady uchronic silnik przy braku smarowania, braku cisnienia oleju, gdzie na innych olejach są progi na panewkach i poscinane wałki.

Ostatnio edytowano 1 grudnia 2016, 08:37 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 grudnia 2016, 08:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
no właśnie - stres co kupić, gdzie rozlewany, na jaki rynek etc.
a firm produkujących oleje tylko w centrali i następnie dystrybuowanych na cały świat można policzyć na palcach

Obrazek

PostNapisane: 1 grudnia 2016, 21:26 
Przyjaciel forum

widać jak się olej zachowuje na dziesiatkach aut i wtedy ma sie pewność, tak jak z częściami

PostNapisane: 1 grudnia 2016, 22:20 
Zacna persona forum

Fuchs to zwykły olej,zalewany dawniej do autobusow i ciezarowek prosto z beczek teraz probuje zdobyc rynek osobowek nieudolnie.cena jego nie odzwierciedla parametrow a opakowanie przeciez kosztuje.kolejna sprawa prosze tu komus nie wmawiac ze silnik będzie pracował bez oleju dluzszy czas bo to bzdura

PostNapisane: 1 grudnia 2016, 22:30 
Zacna persona forum

Normy jakie posiada fuchs są takie jak innych podobnych pospolitych olei i nie gwarantuje to dłuzszej eksploatacji co więcej jest to chwyt marketingowy dosc popularny w tych czasach.

PostNapisane: 1 grudnia 2016, 22:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 540i
Garaż: Volvo S40 II 2.0d
Znam Honde Civic co ma zalewany Mobil 10W40 bierze olej, ale czasami dziewczyna zapomni dolać nie raz wyciągam bagnet i jest sucho ani kropli. Czasami też sie kapne że nie ma oleju (tzn. jest ale znikoma ilość) jak w zakrętach sie zapala kontrolka oleju. Jestem ciekaw czy to, że ten silnik sie jeszcze nie zatarł to zasługa Mobila czy pancernej konstrukcji (bierze olej od 7 lat i zawsze lany Mobil). Jakoś wątpie czy ten silnik długo by pociągnął na Liqui Moly 5w40. Także może w niektórych przypadkach warto lać coś gęstszego ?

PostNapisane: 2 grudnia 2016, 05:49 
Przyjaciel forum

Już tlumacze :) Kolego w slynnym mobilu 10w40 o ktorym pisalem wyzej czyli z gorszą bazą (olej za 20zl za litr) jest zastosowany trick, ktory polega na dodaniu tam przez producenta dwusiarczku molibdenu i duzej ilosci cynku. Nie jest to żadną tajemnicą. Mielismy to zalane jakis (250tkm) czas w DTL 2.0 Astry na VP44. Nie pamietam ile dobila cos kolo 500-600 tys., oliwa bez zastrzezen do prostych silnikow. Jak ktoś jest ciekawy o ile lepszy jest ten Fuchs 10w40 i jak lekko na tym pracuje na dużo wiekszej ilosci cynku, a szczegolnie dwusiarczku i graficie co wycisza i zabezpiecza, to niech spróbuje. Nie mowie zeby lac to do najnowszych silnikow z ostrymi normami, ale do normalnych starszych samochodów. Nam udalo sie uratować kilka silników praktycznie bez ciśnienia oleju przed zatarciem. Lepkosc oleju jest taka sama. Po przejechaniu 2000km lub po 25mtg części pokrywają się warstwą. W tych samych silnikach Elf od Totala 5w40 i Total Quartz 5w40, które zawierają też bardzo dużo cynku i w normalnych warunkach pracy (ciśnienie oleju) chronią silniki bdb nie miały szans z olejem z dwusiarczkiem, cynkiem i grafitem. Doświadczenia z silnikami 1.7 cdti opla z17dth 100km auta ganiające ciągle załadowane po dach. :)

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 18:32 
Zacna persona forum

kupiec_fkl napisał(a):
Także może w niektórych przypadkach warto lać coś gęstszego ?
najlepiej wlewac to co przewiduje producent.

Zmiana oleju na gestszy to nie sposób na naprawe pisałem już to nie raz,jeżeli coś jest zużyte to sie to wymienia a nie ładuje tawot w silnik.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1