BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z drzwiami kierowcy oraz dziwnym piskiem
PostNapisane: 3 czerwca 2017, 13:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B18
Czesc!
Jest to moj pierwszy post na tym forum, a posiadaczen owej e36 jestem od 3,5 roku. Szukalem odpowiedzi na moj problem, ale na marne - poki co nic nie poskutkowalo, a chce wykluczyc wymiane drzwi czy zamka. Dodam filmiki jak to wyglada od zewnatrz i wewnatrz, ale do sedna:

1. Borykam sie z tym problemem juz od dluzszego czasu, mianowicie zablokowaly mi sie drzwi kierowcy, wiec wsiadanie przez pasazera :c Centralny dziala normalnie, otwiera wszystkie drzwi i bagaznik (do ktorego tez wroce). Za cholere nie da sie otworzyc tych drzwi. Macie jakies pomysly co jeszcze moge zrobic, czy czeka mnie wymiana zamka?

2. Taki sam problem mam z bagaznikiem - zatrzasnal sie i nie chce otworzyc, centtralny normalnie otwiera, kluczyk obraca sie tak jak powinien, aczkolwiek po wcisnieciu przycisku nie odbija on, tylko zostaje wbity w klape.

3. Na zimnym silniku podczas jazdy jest wszysko ok, trzyma obroty, nie faluje. Im bardziej sie rozgrzewa, tym obroty jalowe sa wyzsze, az do 1500 obr/min i sie utrzymuja do pewnego czasu, wtedy tez jest cisza. Po porzadnym rozgrzaniu i przejechaniu 10-20km zaczyna sie - falujace obroty, od przygasania (zazwyczaj od 500) do 1100, do tego tak jakby "pierdzi" jakby pracowal na 3 cylindry (M43B18). Do tego jak na zlosc dochodzi piszczenie z okolic silnika, ktore niekiedy znikaja jak wkrece go na biegu do3-3,5k obrotow i puszcze na biegu bez gazu, powoli obroty beda spadaly i pisku nie ma na chwile, ale zaraz wraca po ponownym, wiekszym wcisnieciu gazu tzn szybszym przyspieszeniu. Co to moze byc? W poniedzialek nagram filmik jak to slychac.

Filmiki:
https://youtu.be/x6c-jrxhgCg
https://youtu.be/PUjlgJx2SZs

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Problem z drzwiami kierowcy oraz dziwnym piskiem
PostNapisane: 3 czerwca 2017, 19:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320CI
Kod silnika: M52B20TU
Siemanko, da się te drzwi otworzyć od środka, czy ze środka i zewnątrz to samo?

PostNapisane: 4 czerwca 2017, 09:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B18
Od zewnatrz klamka lata luzno, zero oporu, od srodka to samo, aczkolwiek czuc lekko cos przy koncu.

PostNapisane: 4 czerwca 2017, 10:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320CI
Kod silnika: M52B20TU
Ja zacząłbym robotę z tymi drzwiami od regulacji drzwi na zamku na słupku. Mocowany jest na dwa torxy, musiałbyś go odkręcić, przesunąć lekko w stronę zewnętrzną i dokręcić. Jeśli twoje E36 to coupe, to może być też duże naprężenie na szybie, wtedy musisz odkręcić dwie śrubki pod drzwiami, odchylić lekko szybę do zewnątrz i dokręcić te śruby. Często te drzwi ciężko się otwierają przez to, że na zamku jest duże naprężenie przez właśnie przesunięty zamek na słupku, albo za bardzo dociskającą szybę do uszczelki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1