BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 20:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E92] 2.0D 2007 spalenizna w kabinie
PostNapisane: 1 listopada 2017, 21:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e92
Kod silnika: n47d20a
Witam, szukam odpowiedzi od samego rana, nic nie mogę odszukać, do rzeczy ( mam wywalony dpf i wprogramowany tak powiedział mechanik)
jadać wczoraj do Niemiec trzymając obroty +-2800 nagle w samochodzie poczułem smród palenia kabli, :cenzura: szybki zjazd na parking szukanie miejsca palenia sie, maska w gore szukanie i nic nigdzie nie znalazłem, szukałem z kolega razem jechaliśmy, ewidentnie było czuc palona elektronikę przy wejściu do samochodu, bezpieczniki czyste, gniazdo przekaźników tak samo zero objawów, potem jeszcze a alternator szybki rzut oka delikatnie czarne zwoje, ale temperatura całego w normie w koncu jechałem juz ponad 800 km, moj nawiew od pol roku wydawał dziwny dźwięk, cos tam bylo delikatne słychać po wyłączeniu nawiewu i wywietrzeniu auta wsiadamy i jedziemy dalej spalenizna zanikała, mimo wyłączonego nawiewu i tak od czasu do czasu byl zapach kabli, noc nie przespana caly czas balem sie ze auto spali mi sie w nocy :( rano wsiadam jade do pracy po przejechaniu 15km, bez włączonego nawiewu :mur: :mur: znow zapach palonych styków/kabli/ cos z elektroniki, kolega ma tutaj komputer podłączamy obd i sprawdzamy bledy, bledy spalona swieca gniazdo 4, i bledy od dpf , siedzimy na włączonym na zapłonie czuc spalenizna szukamy, nic dalej wąchamy, zapalamy auto dalej sprawdza komputerem po 10 min na zapalonym znow czuc , wołam jeszcze jednego kolege jesteśmy w 3 i szukamy miejsca wydobywania sie spalenizny i nic z tego cale auto kazda dziura, pod autem z na wiewu nic nie czuc, ale jak siedzisz na fotelu to jednak czujesz ze jest cos palone, wentylator nawiewu po tej calej akcji chodzi głośniej, najwcześniejszej w sobotę go wyciągnę bo nie mam czasu, nasza mysl nawiew wyłączony, jest tylko zaplon, a kable i tak czuc, panowie doradźcie cos bo nie wiem, co robicm strach jeździć autem, na google nic nie znajduje, pomocy :kwasny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E92] 2.0D 2007 spalenizna w kabinie
PostNapisane: 2 listopada 2017, 12:22 
Forumowicz

Moje BMW: E83
Kod silnika: M47N
Odłącz nawiew i tak kilka dni pojeździj niech się dobrze wywietrzy bo spalenizna długo siedzi.
Jak się unormuje to załącz nawiew i będziesz czuł co się dzieje.

Tytuł: Re: [E92] 2.0D 2007 spalenizna w kabinie
PostNapisane: 5 listopada 2017, 16:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e92
Kod silnika: n47d20a
auto wywietrzone, zapach wrocil do normy, na 80% wentylator nawiewu do wymiany, z tego co czytałem jakieś jeżyki sie wycierają gdy wentylator działa na 1 i 2 biegu, tak bylo u mnie, na obecna chwile wentylator wydaje dźwięk "ćwierkania" im większe obroty tym bardziej cwierka, mam pytanie dzisiaj jadac z kolega uzyl funkcji grzania fotela, i okazalo sie ze fotel pasazera grzeje tylko na wysokosci plecow, na dole nic, a moj fotel kierowcy juz wogole nie grzeje, a kontrolki zielone sie swieca, bezpieczniki sprawdzilem wszystkie sa ok, szukalem na forum ale nie znalazlem nic powiazanego z seria e90-92 ktos podpowie co z tymi fotelami nie tak ? :mur: :mur:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1