BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 18:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] 320d xDrive 184km N47 serwis olejowy + pare pytań
PostNapisane: 24 sierpnia 2018, 12:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43
Witam
Posiadam BMW E90 z silnikiem 2.0D N47 o mocy 184km wraz z automatyczną skrzynia biegów oraz napędem xdrive.
Aktualnie mój samochód posiada 81000km .
Chciałbym wymienić olej - ponieważ dotychczas był lany w aso bmw longlife oraz mam zagwozdkę jakie komponenty do tego dobrać.

Myślałem nad zestawem

Filtr powietrza
Kod:
https://sklep.auto-voll.pl/filtr-sportowy-powietrza-e87-e90-e91-e81-x1-118d-120d-116d-316d-318d-320d-330d-335d-13717797465-2.html

olej +zrobienie płukanki
https://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/4291-olej-silnikowy-millers-oils-ee-longlife-5w30-5l-vw-50400-50700
Filtr paliwa
Kod:
https://www.autodoc.pl/mann-filter/12685759

Czy te komponenty bedą odpowiednie ? Szczególnie zastanawiam się nad tym filtrem powietrza...
Oraz czy wymienić olej w rozdzielaczu napędu xdrive ? z tego co wyczytałem na forach itp to przy tym przebiegu warto to zrobić.
Wiem jeszcze o oleju w skrzyni biegów ale jego wymiane przewiduję na następny rok ponieważ w tym czasie auto zrobić max 8000km
Czy o czymś jeszcze przy tym przebiegu powinienem pomyśleć ?

-------------------------------------------------
Borykam się jeszcze z jednym problemem który nadarzył mi się tuż po zakupie pojazdu.

Wracając z DE przy 170 km/h wypadła mi rura z ic dokładnie ten element https://sklep.auto-voll.pl/przewod-powi ... 13288.html

Po powrocie do polski zauważyłem że nie jest wsadzona odpowiednia spinka - nabyłem nową założyłem rure - i tak jezdziłem 2 miesiące.
Podczas dynamiczniejszej jazdy (kilka ostrych startów spod świateł kickdowny itp) rura ponownie mi wyskoczyła.
Czego to może być wina ? wytartego gniazda w ic ? czy ktoś borykał się z takim problemem ?
------------------------------------------------

Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E90] 320d xDrive 184km N47 serwis olejowy + pare pytań
PostNapisane: 24 sierpnia 2018, 13:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e61
Kod silnika: N52B25
Mattew napisał(a):
Borykam się jeszcze z jednym problemem który nadarzył mi się tuż po zakupie pojazdu.

Wracając z DE przy 170 km/h wypadła mi rura z ic dokładnie ten element https://sklep.auto-voll.pl/przewod-powi ... 13288.html

Po powrocie do polski zauważyłem że nie jest wsadzona odpowiednia spinka - nabyłem nową założyłem rure - i tak jezdziłem 2 miesiące.
Podczas dynamiczniejszej jazdy (kilka ostrych startów spod świateł kickdowny itp) rura ponownie mi wyskoczyła.
Czego to może być wina ? wytartego gniazda w ic ? czy ktoś borykał się z takim problemem ?

Czy tylko ja mam deja vu czy ten temat już zakładałeś i zostało podpowiedziane co jest nie tak??

Co do tematu oleju, to :
1. e90 jest samochodem w najmłodszym przypadku 7 prawie 8 letnim zatem 80k przebiegu w dieslu to temat trochę mało prawdopodobny (nie mówię, że niemożliwy).
2. Nikomu nigdy do żadnego silnika nie poleciłbym Longlife, żaden silnik nie powinien tak długo pracować na żadnym oleju.
3. Płukanka jest tematem dobrym jeśli zamierzasz przejść na normalny olej i wymieniać go co 10k. Jednak zawsze bezpieczniejsze jest płukanie olejem. Silnik motocyklowy wypłukałem do czystości niemal idealnej w 3 zmiany oleju po 1000 km.

Filtr "sportowy" da Ci zerowe odczucia z przyspieszenia w seryjnym aucie, dolot zrobi się jedynie trochę głośniejszy, to wszystko. Kup komplet Manna bez cudowania.

Tytuł: Re: [E90] 320d xDrive 184km N47 serwis olejowy + pare pytań
PostNapisane: 24 sierpnia 2018, 23:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43
Hubiboost napisał(a):
Mattew napisał(a):

Czy tylko ja mam deja vu czy ten temat już zakładałeś i zostało podpowiedziane co jest nie tak??

Co do tematu oleju, to :
1. e90 jest samochodem w najmłodszym przypadku 7 prawie 8 letnim zatem 80k przebiegu w dieslu to temat trochę mało prawdopodobny (nie mówię, że niemożliwy).
2. Nikomu nigdy do żadnego silnika nie poleciłbym Longlife, żaden silnik nie powinien tak długo pracować na żadnym oleju.
3. Płukanka jest tematem dobrym jeśli zamierzasz przejść na normalny olej i wymieniać go co 10k. Jednak zawsze bezpieczniejsze jest płukanie olejem. Silnik motocyklowy wypłukałem do czystości niemal idealnej w 3 zmiany oleju po 1000 km.

Filtr "sportowy" da Ci zerowe odczucia z przyspieszenia w seryjnym aucie, dolot zrobi się jedynie trochę głośniejszy, to wszystko. Kup komplet Manna bez cudowania.

oczywiście olej chce zmieniać teraz co 10000km - samochód miał wcześniej znajomy i serwisował niestety według wskazań aso

co do przebiegu Obrazek

a jak z olejem w rozdzielaczu xdrive ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1