BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] M54 - gaśnie po chwili, błąd przepływki po adaptacji
PostNapisane: 18 grudnia 2019, 12:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B22
Witam serdecznie,
mam spory problem ze swoją E46 (M54B22, końcówka 2003 r.).
Zregenerowałem zawór DISA (śmiga jak nowy) oraz wyczyściłem silniczek krokowy (również nic nie uszkodzone), wszystko ładnie zamontowałem i podpiąłem wszystkie kostki, po czym przekręciłem zapłon i w INPA'ie pokasowałem wszystkie adaptacje (oprócz sond lambda z racji niedawno korygowanych map LPG). Po tym wszystkim uruchamiam silnik i... gubi cylindry, obroty latają od 300 do 1500, dławi się i po paru sekundach gaśnie, nie reaguje również w ogóle na pedał gazu. Nie ma żadnego checka, ale w błędach od razu pojawia się błąd przepływomierza. W INPA'ie na odczytach na żywo wartości przepływki to ciągle zero, jakby w ogóle nie dochodził od niej sygnał i błąd wskazuje na to samo. Na kostce sprawdzałem napięcie i jest 12V, więc prąd idzie. Podczas tych całych "napraw" praktycznie nie ruszałem przepływomierza, tylko odłączałem od niego kostkę, co oczywiście robiłem już nie raz. Wątpię, aby nagle przepływka się zepsuła... Kiedyś odłączałem ją podczas uruchomionego silnika i objaw był identyczny - zaczynało telepać silnikiem i po chwili gasł, więc rzeczywiście komputer jakby w ogóle nie widział tej przepływki.
Teraz pytanie - co robić? Czyściłem styki, dogiąłem też piny na kostce, aby sztywniej siedziały - bez żadnego efektu.
Na działającym silniku odpinam, podpinam przepływkę - żadnej reakcji.

Link do zdjęcia z błędem z INPY:
https://bit.ly/35yURFz

Tylko ten błąd się zapisuje, nawet po paru uruchomieniach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] M54 - gaśnie po chwili, błąd przepływki po adaptacji
PostNapisane: 18 grudnia 2019, 13:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39, e46
Kod silnika: m54b22, m52tub20
To że przepłyka ma napięcie, nie oznacza że jest sprawna. Szukaj w okolicy kogoś z tym samym silnikiem na podmianę.

PostNapisane: 18 grudnia 2019, 19:50 
Pierwsze kroki

piotr520 napisał(a):
To że przepłyka ma napięcie, nie oznacza że jest sprawna. Szukaj w okolicy kogoś z tym samym silnikiem na podmianę.

Właśnie to uczyniłem. Przełożyłem przepływkę z dokładnie tego samego, sprawnego silnika (M54B22) i nic! Moja przepływka działa normalnie na tym drugim silniku, więc sama w sobie jest ok.
Znajomy, który trochę bardziej orientuje się w mechanice jak usłyszał co się dzieje po odpaleniu to powiedział, że wątpi, że może być to przepływomierz. Wg niego powinien odpalić, obroty mogą latać itp., albo tryb awaryjny, ale nie żeby takie cyrki się działy... Rozkładam ręce, unieruchomiony samochód pod domem. :(

PostNapisane: 18 grudnia 2019, 20:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39, e46
Kod silnika: m54b22, m52tub20
Rozbierz jeszcze raz dolot i sprawdz czy wszystko jest szczelnie złożone. Zawór wolnych obrotów trzeba mocno wcisnąć w kolektor, tak samo gumę łączącą przepustnice z przepływką, z fotki błędu może wynikać jakby powietrze szło gdzieś bokiem pomijając przepływkę.
Podejrzewam że jak odepniesz przepływkę to będzie normalnie pracował.

PostNapisane: 18 grudnia 2019, 20:21 
Pierwsze kroki

piotr520 napisał(a):
Rozbierz jeszcze raz dolot i sprawdz czy wszystko jest szczelnie złożone. Zawór wolnych obrotów trzeba mocno wcisnąć w kolektor, tak samo gumę łączącą przepustnice z przepływką, z fotki błędu może wynikać jakby powietrze szło gdzieś bokiem pomijając przepływkę.
Podejrzewam że jak odepniesz przepływkę to będzie normalnie pracował.

Zaraz się za to biorę, rozbieram wszystko raz jeszcze i składam ponownie z dokładnym obejrzeniem wszystkiego dookoła. Co do odpinania przepływki - czy jest ona podłączona czy nie - to bez różnicy, dzieje się dokładnie to samo.

PostNapisane: 19 grudnia 2019, 09:47 
Pierwsze kroki

Tak jak pisałeś, zresztą nie było już chyba innej opcji - rozebrałem wszystko jak wcześniej i złożyłem, w sumie też jak było wcześniej i... odpala bez problemu i śmiga aż miło, zostawię to bez komentarza, ale przed moim rozebraniem mechanik na wszystko zerknął i powiedział, że wizualnie wszystko jest dobrze, nikt nie wie o co chodziło, ale beemka śmiga tak czy siak, dzięki za pomoc @piotr520.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1