Witam forumowiczów.
Na wstępnie chciałbym się serdecznie z Wami przywitać

Jednocześnie prosić Was o pomoc bo zaczynają mi już ręce opadać odnośnie mojej E39 520i w LPG. Samochód mam już jakieś pół roku i ogólnie działa dobrze, nie mam z nim większych kłopotów, jednak od pewnego czasu trapią ją pewnie mankamenty:
1) Po całonocnym staniu w momencie odpalenia i ruszenia czasami jest sytuacja w której gaz tak jakby niedomagał. Wciskam pedał gazu i potrzebuje z 2-3 sekundy zanim załapie, że wcisnąłem gaz. Jadąc dalej są momenty w których tak gaz działa 0-1 (w granicach 20-30km/h) czyli tak jakbym wcisnął i zaraz puścił i tak pare razy. Efekt zanika albo w momencie delikatnego zagrzania się (nad niebieskie pole) albo po nabraniu większej prędkości), lecz nie jestem pewien które z tych. Na ciepłym jest wszystko ok.
2) Druga sprawa to obroty - dość często przy hamowaniu obroty obniżają się poniżej 600 PRM, nieraz zatrzymują się delikatnie nad tą drugą kreską na obrotomierzu. Zdarza się też, że stojąc na światłach czy w korku w momencie ruszania obroty spadają wręcz do 300-400 obrotów i nagle wyskakują w górę i ruszam. Silniczek krokowy był już przeze mnie wyciągany i czyszczony, lecz może coś źle wyczyściłem?
3) Kolejna sprawa to parowanie szyb - mam wrażenie, że u mnie jest to 100% bardziej niż u innych... Po przejechaniu 5-7 km i ciągłym grzaniu w środku (temperatura ustawiona na 18-19 stopni) zaczyna mi parować cały samochód. Czy u Was też tak się dzieje?
4) Ostatnia sprawa to właśnie ogrzewanie (zwykły na pokrętła). Czy u Was w E39 przy nastawieniu temperatury na 18-19 stopni leci Wam bardzo ciepłe powietrze (nawiew na szybę)? Niesamowicie mocno działa to ogrzewanie, przez co nie jestem w stanie ustawić temperatury aby leciało optymalne powietrze (letnie). Mam do wymiany termostat i pytanie czy może on być kwestią problemu czy może coś w samym ogrzewaniu?
Bardzo prosiłbym Was o pomoc w diagnozie bo przyznam, że już mi trochę ręce opadają... Jakieś pomysły?
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc!